Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. Mam prośbę o pomoc w wyborze słuchawek bezprzewodowych nausznych w kwocie ok. 500 zł. Do tej pory używałem przewodowych dokanałowych Sennheiserów za ok. 100 zł i jakiś tanich nausznych Sony. Jakie polecilibyście słuchawki w podanej kwocie? Najbardziej zależy mi na jakości dźwięku i może na przestrzeni, scenie jeśli to w ogóle możliwe w tej cenie. Nie zależy mi na mikrofonie i aktywnej redukcji hałasu. Najczęściej pewnie będę ich używał w domu także jeśli obok BT byłaby możliwość przewodu to też będzie fajnie. Muzyka jakiej słucham to szeroko pojęta muzyka rozrywkowa:) trochę polskiego rocka, popu, lubię też damskie wokale. Na pewno nie słucham metalu, rapu, jazzu, muzyki poważnej.

Napisano

Problem jaki tu widzę polega na tym że w założonym budżecie słuchawki bt nauszne i wokółuszne to niemal wyłącznie niezbyt duże konstrukcje zamknięte do użycia na zewnątrz. W takich konstrukcjach zwykle priorytetem jest dość silny bas i trudno w nich oczekiwać przestrzennego brzmienia. Kiedyś temu mogły by sprostać słuchawki takie jak AKG K 845 BT. To bezprzewodowa wersja K550 z zredukowanymi gabarytami padów. Ich cena nominalnie była na poziomie ponad 1tyś, ale w końcowym okresie ich sprzedaży można je było czasem spotkać poniżej 500 zł. Teraz na Allegro widzę że jest jeden egzemplarz używany za 400 i jedne nowe za 999zł. To już dość stara konstrukcja i przez to nie posiada kodeków wysokiej jakości transmisji. Inna opcja to małe lekkie i otwarte kultowe Koss Porta Pro Wireless. Te jednak nie mają odłączanego kabla. Jednak za 400 zł można mieć jedne bezprzewodowe i drugie przewodowe. Słuchawki otwarte z zasady dają dźwięk znacznie bardziej przestrzenny niż konstrukcje zamknięte. Inna opcja to przewodowe  Koss UR40 oparte o nowszą wersję tego samego przetwornika z membraną pokrytą tytanem i do nich np. FiiO BTR3K lub jeśli gdzieś jeszcze dostaniesz ASTELL&KERN AK XB10. Inna opcja Philips SHP9500S https://allegro.pl/oferta/philips-shp9500s-precyzyjne-sluchawki-stereo-hifi-11302838236 + MB9500BT https://pl.aliexpress.com/item/4001332782790.html . Lepsze było by użycie słuchawek Philips X2HR + MBHRBT , ale drożej i ponad budżet. Myślę że jednak warto. 

Napisano
Dnia 30.04.2022 o 15:51, MobyDick napisał:

Problem jaki tu widzę polega na tym że w założonym budżecie słuchawki bt nauszne i wokółuszne to niemal wyłącznie niezbyt duże konstrukcje zamknięte do użycia na zewnątrz. W takich konstrukcjach zwykle priorytetem jest dość silny bas i trudno w nich oczekiwać przestrzennego brzmienia. Kiedyś temu mogły by sprostać słuchawki takie jak AKG K 845 BT. To bezprzewodowa wersja K550 z zredukowanymi gabarytami padów. Ich cena nominalnie była na poziomie ponad 1tyś, ale w końcowym okresie ich sprzedaży można je było czasem spotkać poniżej 500 zł. Teraz na Allegro widzę że jest jeden egzemplarz używany za 400 i jedne nowe za 999zł. To już dość stara konstrukcja i przez to nie posiada kodeków wysokiej jakości transmisji. Inna opcja to małe lekkie i otwarte kultowe Koss Porta Pro Wireless. Te jednak nie mają odłączanego kabla. Jednak za 400 zł można mieć jedne bezprzewodowe i drugie przewodowe. Słuchawki otwarte z zasady dają dźwięk znacznie bardziej przestrzenny niż konstrukcje zamknięte. Inna opcja to przewodowe  Koss UR40 oparte o nowszą wersję tego samego przetwornika z membraną pokrytą tytanem i do nich np. FiiO BTR3K lub jeśli gdzieś jeszcze dostaniesz ASTELL&KERN AK XB10. Inna opcja Philips SHP9500S https://allegro.pl/oferta/philips-shp9500s-precyzyjne-sluchawki-stereo-hifi-11302838236 + MB9500BT https://pl.aliexpress.com/item/4001332782790.html . Lepsze było by użycie słuchawek Philips X2HR + MBHRBT , ale drożej i ponad budżet. Myślę że jednak warto. 

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Jestem zielony i nie wiedziałem że do przestrzeni i sceny potrzebne są słuchawki otwarte. Niestety takie na razie nie wchodzą w grę, choć bardzo spodobały mi się te X2HR. Może w przyszłości je kupię. Pozostają słuchawki zamknięte. Czytałem trochę forum i widziałem że kilka razy polecałeś Meizu HD60. Może na początek te byłyby OK.

Napisano

Meizu HD60 to dość niedoceniane słuchawki z tego powodu że wypuszczono je jakiś czas temu bez ANC, a w tej klasie jaką reprezentują obecnie stało się ono standardem. I takie można było kupić w cenie poniżej 300 zł na Aliexpress, z powodu wypuszczenia nowszej wersji wyposażonej w układ eliminujący hałas z zewnątrz.  Obecnie są tylko dostępne wersje z ANC i kosztują tam ponad 700 zł. Jest faktem że prezentują trochę podobne brzmienie do Philipsów. Obecnie w polskich sklepach można w cenie 699zł kupić słuchawki Philips Fidelio L3, a nawet za 590zł na Allegro. I myślę że chyba je bym wybrał jednak w takiej cenie. Do użytku domowego uważam że znacznie lepsze były by X2HR które na Amazonie są obecnie za 461zł i jak już pisałem można do nich dokupić moduł bluetooth dedykowany do nich lub podłączyć inny, gdy chcemy aby stały się bezprzewodowe.

Napisano
2 godziny temu, MobyDick napisał:

Okazuje się jednak że myliłem się. Wyszukiwarka Aliexpress nie znalazła wcześniej mi innych ofert na Meizu HD60 i są dostępne nadal bez ANC w wersji szarej z pomarańczowymi elementami:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004001870063.html

https://pl.aliexpress.com/item/1005004095827238.html

https://pl.aliexpress.com/item/1005004001742099.html

Dziękuję bardzo za linki. Chyba się jednak zdecyduję na te Meizu, tym bardziej że są dostępne poniżej 300 zł. Mam nadzieję że na początek będą OK. Mam małe dzieci i sądzę że otwarte teraz by się nie sprawdziły ale w przyszłości chciałabym spróbować otwartych. Przed chwilą znalazłem na OLX ogłoszenie z Meizu HD60 za 280 zł, praktycznie nówki. Więc może te kupię.

Napisano

Te słuchawki grają i są zrobione jakby były znacznie droższe. I faktycznie tak było. Jakieś 2 lata temu kosztowały znacznie więcej. Z Youtuba wiem że zdarzały się egzemplarze z niezbyt równo układającym się paskiem naturalnej skóry na ich pałąku. Ich poprzednik HD50 był wykonany jeszcze lepiej. Na zewnątrz nie było praktycznie żadnego elementu z twardego tworzywa sztucznego. Tylko miękka ekoskóra i metal. Tyle ze to słuchawki przewodowe i kosztowały na Aliexpress ponad 400 zł.

Napisano
16 minut temu, MobyDick napisał:

Te słuchawki grają i są zrobione jakby były znacznie droższe. I faktycznie tak było. Jakieś 2 lata temu kosztowały znacznie więcej. Z Youtuba wiem że zdarzały się egzemplarze z niezbyt równo układającym się paskiem naturalnej skóry na ich pałąku. Ich poprzednik HD50 był wykonany jeszcze lepiej. Na zewnątrz nie było praktycznie żadnego elementu z twardego tworzywa sztucznego. Tylko miękka ekoskóra i metal. Tyle ze to słuchawki przewodowe i kosztowały na Aliexpress ponad 400 zł.

Czy orientujesz się może czy z Aliexpress rzeczywiście tak długo idą przesyłki jak jest napisane w ogłoszeniu czyli miesiąc? Bo jeśli tak długo to wezmę te Meizu z OLX.

Napisano

To nieprawda jeśli chodzi o przesyłki AliExpress Standard Shipping jak są wysyłane. Zwykle takie przesyłki dochodzą w około 2 tygodnie z dostawą do domu kurierem Pocztexu lub jeśli jest taka opcja do wyboru, to do paczkomatu InPost.

Napisano

@MobyDick

To będzie już moje ostatnie pytanie :) Jak Meizu HD60 mają się do słuchawek Audio Technica np. modelu ANC700BT które można kupić na OLX w podobnej cenie. Jest w ogóle sens brać je pod uwagę i porównywać z HD60? 

Napisano

Myślę że należało by je porównywać z wersją HD60 ANC i wtedy sądzę że Meizu są znacznie lepsze. Tyle że w wersji bez ANC są znacznie tańsze. Ta wersja ma inne przetworniki niż z ANC i trudno mi coś powiedzieć na temat tego jak grają te z ANC. ANC700BT były początkowo wycenione na 999zł i ta cena była mocno przesadzona. Meizu HD60 ANC celuje w konkurencję z słuchawkami takimi jak Sony WH-1000X.