mati1 Napisano 3 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2022 Witam, posiadam głośniki Edifier 2.0 R1600TIII i chciałbym kupić do nich wzmacniacz. Zastanawiam się jednak, w jaki sposób będę mógł podłączyć do nich przykładowo Technics SU-V450, skoro głośniki mają wejście RCA, a wzmacniacz inny. Będę wdzięczny za pomoc, jestem zielony w temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 3 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2022 A czy te głośniki nie mają aby wbudowanego wzmacniacza? Bo wydaje mi się, że tak 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1 Napisano 3 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 2022 Możliwe, ale wzmacniacz potrzebny mi jest z innego powodu - ostatnio dostałem gramofon i zastanawiam się, czy te głośniki będą ok do zestawu Teraz jeszcze nasunął mi się pomysł, czy nie dałoby się podłączyć gramofonu bezpośrednio do głośników, skoro rzeczywiście mają wbudowany wzmacniacz. Gramofon to Unitra GS 434 Bernard, jeśli wiesz czy to by mogło zadziałać do daj znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 15 godzin temu, mati1 napisał: Zastanawiam się jednak, w jaki sposób będę mógł podłączyć do nich przykładowo Technics SU-V450, skoro głośniki mają wejście RCA, a wzmacniacz inny. Nie podłączysz, ponieważ ten Technics nie ma wyjścia z przedwzmacniacza, we wzmacniacza je posiadających zazwyczaj opisane jako "Pre Out". 13 godzin temu, mati1 napisał: Teraz jeszcze nasunął mi się pomysł, czy nie dałoby się podłączyć gramofonu bezpośrednio do głośników, skoro rzeczywiście mają wbudowany wzmacniacz. Głośniki te nie mają przedwzmacniacza gramofonowego, więc musisz pomiędzy nie a gramofon wstawić zewnętrzy przedwzmacniacz gramofonowy np. Acoustique Quality AQ MM3, i podłączyć w kolumnach do wejścia Aux In. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 (edytowany) Wg mnie najprostsze rozwiązanie, dokup przedwzmacniacz. Do preampu podłączysz wszystkie źródła, no prawie.. Gramofon potrzebuje przedwzmacniacza gramofonowego. Sprawa prosta, jeżeli ów przedwzmacniacz będzie takowy miał (gniazdo phono). Jak nie, potrzebna jest osobna, zazwyczaj mała skrzyneczka, czyli preamp gramofonowy. Dalej. Źródła cyfrowe.. to kolejny temat do ogarnięcia. Może napisz co jest u Ciebie aktualnie głównym źródłem? Jak to wszystko masz obecnie połączone? No i budżet, w którym mamy się poruszać. Oraz jak ma wyglądać Twój tor audio, które elementy chcesz połączyć? Np. Przedwzmacniacz Fischer, posiada również preamp gramofonowy do wkładek MM i MC. Jego zaletą jest cena, co do stanu technicznego, wymagany gruntowny przegląd u dobrego serwisanta. https://allegro.pl/oferta/przedwzmacniacz-fisher-cc-3000-control-amplifier-12216709214 Pozdrawiam Edytowano 4 czerwca 2022 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1 Napisano 4 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Na razie zamówiłem przedwzmacniacz gramofonowy, raczej nie mam planów aby bardziej rozbudowywać mój sprzęt. Możliwe że jeszcze będę wymieniał igłę, zobaczę jak zagra obecna Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 (edytowany) Tak na przyszłość proponuję kupić lepszy gramofon + 2 różne wkładki + 2 headshelle. Ale jak dojedziesz, załóż temat w dziale analog. Pomożemy Ci też z kalibracją wkładki. Dobrze skalibrowany gramofon to właściwy dźwięk danej wkładki. Co do preampu to kup cokolwiek, jakbyś chciał pomocy to napisz temat w dziale analog. :))) Pozdrawiam Edytowano 4 czerwca 2022 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1 Napisano 4 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Na razie całość kompletuje dla zajęcia, jak mi się spodoba, na pewno bardziej będę się zagłębiał w temat Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts