michal40 Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 10 godzin temu, pawlardo napisał: ata 70,80 słucha się ciężko (zwłaszcza te słabo nagrane). juz dawno wyleczyłem sie z oceny wzmaka przy nagraniach zle zrealizowanych. tak zrobili i nie będe szukał wzmaka na ktorym schrzaniona robota zabrzmi fajnie. szkoda czasu. a mi a300 bardzo sie podoba. czym laczycie je ze żrodłami ? myslalem o melodikach , trochę mogloby wypelnic powietrze z niego i dodac basu bez eq.. czy to dobre myslenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlardo Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 14 godzin temu, michal40 napisał: juz dawno wyleczyłem sie z oceny wzmaka przy nagraniach zle zrealizowanych. tak zrobili i nie będe szukał wzmaka na ktorym schrzaniona robota zabrzmi fajnie. szkoda czasu. a mi a300 bardzo sie podoba. czym laczycie je ze żrodłami ? myslalem o melodikach , trochę mogloby wypelnic powietrze z niego i dodac basu bez eq.. czy to dobre myslenie? Rozumiem, ale to 'wybaczanie błędów' Toppinga sprawia że ta muzyka brzmi naprawdę fajnie, a wszystko inne też brzmi bardzo dobrze. ja z źródła do DAC po kablu USB Supra, a z DAC do A300 kable RCA Neo D+ by Oyaide Klasa A (pomarańczowe). Mam wrażenie że kablami zbyt dużo się nie zmieni w kwestii basu, myślę że dodanie wyjścia na Subwoofer przez konstruktorów było tu przemyślanym posunięciem i wiedzieli dobrze patrząc na sygnaturę dźwięku A300. Więc pewnie sub albo inne kolumny żeby wnieść realną zmianę pod tym względem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Pany powiedzcie mi jak w praktyce działa połączenie BTL? Posiadam A300 w swoim torze i podoba mi się na tyle że zakupiłem od kolegi z forum drugi egzemplarz (ma przyjść na dniach) właśnie po to by je polaczyc. Łącze je zwykłym RCA? Jak podlaczyc kolumny, lewą do jednego a prawa do drugiego wzmacniacza czy tylko do jednego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 @Artur Charicki znalazłem i przetłumaczyłem taką instrukcję Procedura połączenia 1. Wyłącz oba A300 wyłącznikiem zasilania z tyłu. 2. Podłącz kabel sygnałowy audio z DAC itp. odpowiednio do R-ch / L-ch IN1 pierwszego A300 (pierwszy wzmacniacz). 3. Następnie podłącz wyjście BTL-R do kanału L-ch (górna strona) IN1 innego A300 (strona podrzędna). 4. Włącz zasilania obu A300. 5. W MENU ustaw obie jednostki na tryb mostka br1. 6. Ustaw wybór wejścia na IN1 dla obu jednostek. To kończy ustawienia. Ponieważ głośność A300 po stronie podrzędnej jest już kontrolowana przez stronę nadrzędną, ustaw głośność na maksimum (60). Moje dwa A300 działają w trybie pomostowym z powyższymi ustawieniami. "Uwaga" Jest trudny w użyciu, ponieważ oba zmieniają się, gdy głośność jest obsługiwana za pomocą pilota. W końcu lepiej jest kontrolować głośność po stronie urządzenia wejściowego, takiego jak DAC. Ale potem jest też informacja ,że w tym trybie nie był zadowolony i zrobił tak: W końcu zrezygnowałem z metody master-slave wykorzystującej wyjście BTL-R i użyłem dwóch A300 jako niezależnych operacji BTL. procedura 1. Wyłącz przełącznik zasilania z tyłu obu A300. Odłącz kabel połączeniowy BTL-R. Nie ma zmian w połączeniu głośników. Jest takie samo. 2. Podłącz prawy kanał kabla wyjściowego audio z przetwornika cyfrowo-analogowego itp. do kanału L wejścia IN1 pierwszego A300, a następnie podłącz kanał L kanału IN1 drugiego A300. Jeśli są podłączone inne urządzenia, podłącz je do IN2 L-ch w ten sam sposób. 3. Włącz zasilanie obu A300. 4. Ustaw działanie wzmacniacza na br1 w trybie BTL. 5. Ustaw tryb wejścia na IN1. 6. Ustaw głośność na tym samym poziomie dla obu jednostek. Kolejne regulacje są obsługiwane za pomocą pilota. Reakcja pilota jest dobra, a głośność obu A300 i pozycje w MENU działają płynnie w tandemie. Możliwość jednoczesnego ustawienia dwóch A300 za pomocą jednego pilota jest bardzo wygodna. Oczywiście zasilanie można włączać i wyłączać w tym samym czasie za pomocą pilota. Oczywiście BT i USB nie mogą być używane w trybie BTL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Dzięki wielkie za pomoc. Druga opcja jest dla mnie wygodniejsza bo używam pilota od a300. W dacu nie mam możliwości regulacji glosnosci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Kolumny w ten sposób Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Znalazłem jeszcze filmik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 6 godzin temu, Artur Charicki napisał: @Tomasz S. Wyjaśnij mi proszę ten fragment. 2. Podłącz prawy kanał kabla wyjściowego audio z przetwornika cyfrowo-analogowego itp. do kanału L wejścia IN1 pierwszego A300, a następnie podłącz lewy do kanału IN1 drugiego A300. (do drugiego A300 ale też do kanału L czy do R) ?? Finalnie ma być prawy do L pierwszego i lewy do L drugiego czy prawy do L pierwszego i lewy do R drugiego? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 Nie wytrzymałem i połączyłem. Ma być w obu wzmacniaczach rca do L. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 @Artur Charickilepiej powiedz jak to gra ? Zamawiać drugi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 Podłączyłem w międzyczasie jak córką robiła drzemkę wiec posłuchałem z 30min ale cichutko. Na ten moment nie mogę nic napisać. W ten weekend będzie może trochę czasu to dam znać czy jest różnica. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 @Tomasz S. Jestem po testach podwójnego A300. Nie spodziewałem się że połączenie dwóch wzmacniaczy może tak zepsuć dźwięk. Jestem w szoku. Pierwszy raz w życiu usłyszałem efekt zbyt mocnego wzmacniacza względem kolumn (bo to się chyba zadzialo). W skrócie dźwięk był tak przebasowiony ze występowało potworne dudnienie i z tego powodu reszta pasma była prawie niesłyszalna. Zmieniając ustawienia ręcznie zmniejszał się bas ale średnica i wysokie tony były jak z oddali. Efekt koca. Eksperyment był ciekawym doświadczeniem. Dziś po zmianie na pojedynczy wzmacniacz znów jest elegancko. Wszystko na swoim miejscu czyli słuchanie do glosnosci 10 w trybie SDB a głośniej np przy transie bas +2 i sopran +2. Morał: Nie kupuj drugiego A300! 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 7 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 @Artur Charicki tego się nie spodziewałem. Jak w końcu miałeś podłączone ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 W ten drugi sposób żeby używać pilota. Też się nie spodziewałem. Być może to byłoby dobre w przypadku kolumn o niskiej efektywności lub bardzo mocnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 @Artur Charicki Można wiedzieć z jakimi kolumnami przeprowadzałeś test z dwoma podpiętymi A300? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 Ultimy 40 mk3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 @Artur Charicki a możesz sprawdzić też inne połączenia. Coś mi tu nie gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 27 minut temu, Tomasz S. napisał: @Artur Charicki a możesz sprawdzić też inne połączenia. Coś mi tu nie gra. Z ciekawości sprawdziłem kilka razy na te dwa sposoby i jest tak samo. Poza przebasowionym dźwiękiem i większą głośnością na poszczególnych poziomach nie występują żadne zmiany na plus względem jednego wzmacniacza. A i zaobserwowałem ciche brumienie z glosnikow po polaczeniu dwoch wzmacniaczy a przed włączeniem muzyki. Czyli kolejny minus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 28 lipca Udostępnij Napisano 28 lipca Odkurzam tema A300 . szukajac czegos w szafie wypadł mi smslek i tak sobie mysle ze moze by posłuchać tej klasy D > Ostatnio odmroziłem komputer z kartadzwiekowa Nuforce Evga Audio i małym napisem Audio Note w kaciku obudowy karty . podłaczyłem to wszystko do kolumn JBL L 60. tak zagrało jak zagrało ale cosik mi nie pasowało. Przełaczyłem ic z tego co był na akustic zena , i musze przyznac jak na koszt a300 tzn 'pincet plus stówka '' to cały ten majdan gra az miło , Skrzypce lindy rozenthall ''rwia z kopyta ''. Cóz brawo smsl a300 . jest przestrzeń dobrze lub poprawnie jak kto woli , kontrolowany bas znakomita góra . Jak na moj gust to znakomity zakup . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 28 lipca Udostępnij Napisano 28 lipca Swojego czasu miałem dwa A300 naraz. Jak da mu się daca zewnętrznego i źródło np Tidal to pokazuje klasę. Oczywiście najlepiej gra w parze z ciemniejszymi kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 29 lipca Autor Udostępnij Napisano 29 lipca Ja swojego dalej mam. Nie bardzo mam gdzie go wykorzystać ale jest za fajny,żeby sprzedać to sobie czeka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano wczoraj o 08:31 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:31 Lekko odkurzę, jeżeli ktoś tu zajrzy. Połączenie z Polk Audio R200 / Wiim Pro+ z ustawionym SBD - dla mnie petarda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano wczoraj o 09:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:07 Świetny wzmacniacz. Bardzo miło go wspominam. Tryb SDB robił robotę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts