Skocz do zawartości

SMSL A300 - czyli ile mocy nam potrzeba

Tomasz S.

Recommended Posts

Dnia 14.09.2022 o 09:36, Artur Charicki napisał:

🙂 Kolejna sprawa to tryb SDB. Jest świetny bo w przeciwieństwie do loudness można w nim słuchać glosno ponieważ tony są podbite jakby proporcjonalnie do głośności i przy większym volumenie nie ma dudnienia ani przesterów. Dla ludzi lubiących bas petarda.  

Info dla potomnych: klasyczny loudness nie działa bez przerwy, poziom jego działania jest płynny. Działa przy cichym słuchaniu, im ciszej tym bardziej podbija górę i dół. Ale z kolei w miarę podkręcania głośności podbicie stopniowo słabnie, i przestaje całkowicie działać już od poziomu poniżej średniej głośności. Bo tu już nasze uszy słyszą równo n bas, średnicę i górę

Natomiast regulacje tonów, bass, treble, ustawienia EQ, PEQ, czy systemowe podbicia basu, działają cały czas, niezależnie od poziomu głośności, i to one są powodem dudnienia, a czasem nawet uszkodzenia głośników, a nie loudness.

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści

Moje doświadczenia z funkcją loudness w wielu wzmacniaczach nie potwierdzają Twojego zdania. Zawsze po nocnych odsłuchach jak włączałem muzykę rano i podgłaśniałem to było zbyt basowo i wręcz dudniło. Nie dało się słuchać. Wyłączałem loudness i było dobrze. W trybie SDB nie musiałem o tym pamiętać bo jak brałem głośniej to wciąż była równowaga tonalna. Zawsze w każdym wzmacniaczu słucham muzyki na direct z wyłączonym eq w WiiM. Wyjątkiem był smsl i tryb SDB dlatego o nim napisałem bo wg mnie był idealny.