lolekdrugi Napisano 18 lipca 2022 Napisano 18 lipca 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, marekzer napisał: To wiem, ale u mnie mam aktywne opcje Auto i PCM a passthrought mam wyszarzone (nieaktywne). Na opcji Auto dźwięku brak a co masz do tego TV podpięte, jaki sprzęt? Ok, zakręciłem się. Ty masz AVR-1909, jak go masz podpiętego obecnie do TV? Edytowano 18 lipca 2022 przez lolekdrugi Odpisz, cytując
marekzer Napisano 18 lipca 2022 Autor Napisano 18 lipca 2022 11 godzin temu, lolekdrugi napisał: a co masz do tego TV podpięte, jaki sprzęt? Ok, zakręciłem się. Ty masz AVR-1909, jak go masz podpiętego obecnie do TV? Twoje pytanie zmobilizowało mnie do sprawdzenia jeszcze raz podłączeń i moje problemy z dźwiękiem w większości się rozwiązały. Okazało się, że problem był prozaiczny, a wcześniej go nie zidentyfikowałem. Otóż w amplitunerze miałem przestawiony dźwięk na PCM zamiast DTS. Gdy to zmieniłem dźwięk po optyku z TV, w tym 5.1 pojawił się na amplitunerze. Kupiony jakiś czas temu ekstraktor HDV MB08 również zafunkcjonował i dzięki temu na amplitunerze pojawił się dekoder Dolby Digital+, który wcześniej uruchamiał się co najwyżej z Bluraya. Prime Video działa z TV z dźwiękiem przestrzennym i jest super. Także dziękuję lolekdrugi Podsumowując główny powód dla którego chciałem kupić nowocześniejszy amplituner w sumie odpadł, tym bardziej, że nie zamierzam w sumie rozbudowywać ilości głośników. No chyba, że zmiana ma wpłynąć na jakość dźwięku (też stereo) w porównaniu z z obecnym Denonem AVR-1909. Z kilku postów tego wątku wyczytałem, że kolumny Dali Ikon 6 nie w pełni są wykorzystane przy tym amplitunerze, więc może czas powrócić do dyskusji o dopasowaniu jakiegoś amplitunera do tych kolumn? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 19 lipca 2022 Napisano 19 lipca 2022 22 godziny temu, lolekdrugi napisał: No i czy to jest powód dla którego my tutaj mamy nie reklamować, czy jak bo nie rozumiem? No to reklamuj. 22 godziny temu, lolekdrugi napisał: Ehh Ty dalej z tym. Tłumaczyłem i pisałem itp itd. eARC jest dla ludzi którzy mają głównie konsole. No to przeczytaj. Napisałem o konsoli...... 🙄 22 godziny temu, marekzer napisał: No ja myślę głównie o wykorzystaniu eARC przy oglądaniu filmów z serwisów streamingowych, które mam w aplikacjach w telewizorze. No to nie wykorzystasz bo tam nie ma i szybko nie będzie dzwieku HD. Dzwiek bedzie dokładnie tak isam jak po ARC 22 godziny temu, marekzer napisał: Póki co nie wiem dlaczego wyjście optyczne z mojego TV (Samsung QLED) przesyła tylko dźwięk stereo :(, więc myślę (może naiwnie) aby dźwięk przestrzenny wysłać przez eARC do amplitunera. Kwestia ustawień. Po HDMI tez to trzeba zmieniać. 19 godzin temu, marekzer napisał: To wiem, ale u mnie mam aktywne opcje Auto i PCM a passthrought mam wyszarzone (nieaktywne). Na opcji Auto dźwięku brak Bo może materiał ma taki sygnał i nie jest multi? Piotr 7 godzin temu, marekzer napisał: Twoje pytanie zmobilizowało mnie do sprawdzenia jeszcze raz podłączeń i moje problemy z dźwiękiem w większości się rozwiązały. Okazało się, że problem był prozaiczny, a wcześniej go nie zidentyfikowałem. Otóż w amplitunerze miałem przestawiony dźwięk na PCM zamiast DTS. Gdy to zmieniłem dźwięk po optyku z TV, w tym 5.1 pojawił się na amplitunerze. Kupiony jakiś czas temu ekstraktor HDV MB08 również zafunkcjonował i dzięki temu na amplitunerze pojawił się dekoder Dolby Digital+, który wcześniej uruchamiał się co najwyżej z Bluraya. Prime Video działa z TV z dźwiękiem przestrzennym i jest super. Także dziękuję lolekdrugi Ale chwile bo teraz wygląda jakbyś sztucznie włączał dekoder. 7 godzin temu, marekzer napisał: Z kilku postów tego wątku wyczytałem, że kolumny Dali Ikon 6 nie w pełni są wykorzystane przy tym amplitunerze, więc może czas powrócić do dyskusji o dopasowaniu jakiegoś amplitunera do tych kolumn? Tak, może być lepiej. Piotr Odpisz, cytując
lolekdrugi Napisano 19 lipca 2022 Napisano 19 lipca 2022 7 godzin temu, marekzer napisał: No chyba, że zmiana ma wpłynąć na jakość dźwięku (też stereo) w porównaniu z z obecnym Denonem AVR-1909 zależy co kupisz. Nowszy denon będzie miał dużo bardziej zaawansowanego Audyssey co na pewno da różnicę w odbiorze w kinie domowym i jak nie będziesz słuchał w pure direct to również w stereo. 38 minut temu, Piotr Sonido napisał: Kwestia ustawień. Po HDMI tez to trzeba zmieniać. 39 minut temu, Piotr Sonido napisał: Bo może materiał ma taki sygnał i nie jest multi? 39 minut temu, Piotr Sonido napisał: Ale chwile bo teraz wygląda jakbyś sztucznie włączał dekoder. Obstawiam, że w tym ampku można wymusić pcm i amp sam tego nie robi. Nie szukałem w instrukcji, można się pobawić i poczytać. Skoro pojawia mu się DD+ to znaczy, że jest ok. Odpisz, cytując
Recommended Posts