tomi915 Napisano 9 marca 2009 Udostępnij Napisano 9 marca 2009 Witam, szukam NOWYCH kolumn (2 sztuki) do użytku domowego. Mam Tv 50" i tuner cyfrowy N-ki, do tego odtwarzacz DVD. Chcę dokupić wzmacniacz np Denon albo Technics. Szukam 2 kolumn do tego zestawu. Nie znam się na nazewnictwie głośników, parametrach itp. Mają grać czysto i niezły bass. Obecnie posiadam kino domowe 5.1 LG i gra tak sobie. Dlatego teraz zmiana na tylko 2 konkretne, przednie kolumny ze wzmacniaczem. Cena ich ok 1500zł (bez wzmacniacza) Ponoć są takie kolumny z wbudowanym głośnikiem (subwoofer). Sam znalazłem to:KLIKNIJ TUProszę o Wasze typy i rady, pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 9 marca 2009 Udostępnij Napisano 9 marca 2009 HejHehe to nie sub, tylko ludki z jamo zbudowali glosniki, a ze troszke basu z nich brakowalo to dali glosnik wiekszy basowy, a ze sie miescil tylko z boku to tak wywiercili dziure. :]Standardowo w tej kwocie Tonsil siesta ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 9 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2009 Uhmmm i te Tonsile będą grały lepiej itp. od JBL które podałem ? Wiem, że nie w wyglądzie rzecz ale te Tonsile....uhm jak zestawy za 300zl albo z lat 80-ych wyglądają (wiem, wiem zaraz będzie krzyk chcesz jakości czy wyglądu) Jakości oczywiście z malutkim ale... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 9 marca 2009 Udostępnij Napisano 9 marca 2009 Za 300 zl ? chyba Ci sie cos pomylilo tonsil siesta to nowy produkt tej firmy ktory dostał nagrode eisa (?). to juz oczyms swiadczy. Moze faktycznie wygladu nie ma powalajacego ale brzmia bardzo dobrze. cena cos chyba kolo 1300. Tak zagraja lepiej ;] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alghar Napisano 9 marca 2009 Udostępnij Napisano 9 marca 2009 Pamiętaj jeszcze o kablach do kolumn, one same nie "zagraja ". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Na 90% biorę te Tonsile....(żona mi łeb urwie jak muza z Vivy jej nie zagra lepiej niż na moim obecnym 5.1 Lg) Ale będzie na Was Kable kupie jakieś specjalistyczne, znaczy chyba TENNa Allegro te Tonsile TUPs. Jakiś bas w nich jest? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Cytat Uhmmm i te Tonsile będą grały lepiej itp. od JBL które podałem ? Wiem, że nie w wyglądzie rzecz ale te Tonsile....uhm jak zestawy za 300zl albo z lat 80-ych wyglądają (wiem, wiem zaraz będzie krzyk chcesz jakości czy wyglądu) Jakości oczywiście z malutkim ale... Nie podales JBL tylko Jamo. JBL z basem raczej rzadko ma problem przy podlogöwkach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Przy JBL problem z basem może mieć słuchacz - dudniący, rozwlekły, bez kontroli.Tak przynajmniej jest w E60, które miałem przez chwilę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Tomi .. ten kabel co pokazales nie jest do konca z czystej miedzi. Jka mozna zobaczyc na kabel to ma 2 kolory, srebrny i miedziany. srebrny to mozliwe ze aluminium albo jakis inny tani przewodnik .. tylko to miedziane to miedz. srednio sie oplaca :] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Oczywiście chodziło mi o Jamo....co do kabli, będę potrzebował mały kawałek max 5m zaproponujcie coś z Allegro Co do wzmacniacza, czaję się na TO albo coś używanego do 500zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Co do kabli ja szukałbym coś z QEDa, albo AudioQuesta na Allegro można coś takiego znaleźć jednak są to często ogłoszenia salonów w centrach handlowych, albo przy drogich ulicach miast, co przekłąda się na cenę. Mój typ to QED Silver Anniversary i myślę, że do tego typu sprzętu konfekcja (złącza bananowe) jest zupełnie zbędna. Jak znjdziesz coś to po prostu skontaktuj się telefonicznie i zamów sobie te 5m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2009 "Trochę" drogi ten kabel TU 2 odcinki po 2,5 m akurat tyle potrzebuje, ufff :/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 wez te http://www.allegro.pl/item578472422_tara_l..._razy_2_5m.html i gitara. chociaz i tak tym jamo nic nie pomoze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Cytat "Trochę" drogi ten kabel TU 2 odcinki po 2,5 m akurat tyle potrzebuje, ufff :/ Tutaj jest taki drogi, bo jest z konfekcją. Normalnie kosztuje 25zł/mb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2009 "konfekcja" to rozumiem wtyczki? Przyznam, że nie obczaiłem czy te Tonsile maja zaciski czy wtyczki, osobiście chyba wole gotowy kabel, jeśli okaże się, że wtyki. Wracając do wzmacniacza, ten podany przeze mnie Denon będzie ok? inne propo używek do najlepiej 300-400zł ? Pozdrawiam i BARDZO dziękuję za dotychczasową pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Konfekcja to wtyki tak jak już wcześniej pisałem. Wiadomo, że są dużo wygodniejsze i w jakimś stopniu poprawiają dźwięk, ale sztuka w QEDzie kosztuje 25zł a całość do dwóch kabli to już 200zł.Wracając do kolumn to chyba bardziej opłacalny jest zakup modelu S718 niż S606, bo cena w sumie jest ta sama a w gamie to jedna kolejny poziom.http://www.allegro.pl/item578487355_jamo_s...wa_8361131.htmlJeśli chodzi o te wzmacniacze to poszukaj może czegoś trochę starszego, gdyż ten Denon to rzeczywiście świeża konstrukcja i za tą samą cenę można kupić dużo lepszy sprzęt, choćby u tego samego sprzedawcy np.http://www.allegro.pl/item572877581_wzmacn...kny_dzwiek.htmlhttp://www.allegro.pl/item573761395_wzmacn...twin_drive.htmlhttp://www.allegro.pl/item572901533_wzmacn..._moc_500_w.html (mój typ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2009 WIELKIE dzięki Pacio94! Ten mój przykład, DENON to tylko propo..Wiem, że DENON, TECHNICS itp. to dobre firmy "muzyczne" i tym się sugerowałem. Nie wiem, które wzmacniacze są "nowsze" i lepsze. Ponownie dziękuję za rady, wydam ok. 2000zł i dla mnie to sporo, wolę 10 razy spytać, niż raz żałować Dlatego na forum specjalistów albo przynajmniej mających doświadczenie lub wiedzę w tym zakresie szukam pomocy. <BEER> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Ja bynajmniej nie mam zbyt wiele doświadczenia szczególnie w używanym sprzęcie to są tylko propzycje, na które ja bym zwrócił uwagę kupując, najlepiej poczekaj jeszcze może któryś z kolegów poda jeszcze jakieś propzycje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Propozycje poszly z mojej strony bez odzewu. "tylko propo..Wiem, że DENON, TECHNICS itp. to dobre firmy "muzyczne""hmm ojj watpie .. sa o wiele lepsze ( denon ma wybitna jedna serie co koszutje 1 klocek cos kolo 30k , a techniksy to dobre sa jedynie najstarsze)kolejno:" Wiadomo, że są dużo wygodniejsze i w jakimś stopniu poprawiają dźwięk"poprawiaja ? w jakim stopniu ? chcesz pozadny wzmacniacz ? odezwij sie tutaj , bije na glowe te propozycje podane wczesneij ! http://www.audiostereo.pl/ogloszenia.html?id=32382odpusc sobie te jamo. jak cos to tylko Heco victa 700magnat quantum 505poczytaj tutaj http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html...49620&p=1#k Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Cytat " Wiadomo, że są dużo wygodniejsze i w jakimś stopniu poprawiają dźwięk"poprawiaja ? w jakim stopniu ? Jest lepszy styk większa powierzchnia, pozłacane często banany, lepiej przylega. Jaki to ma wpływ na dźwięk to ciężko powiedzieć. Być może to tylko autosugestia, ale skoro masz uczucie, że jest lepiej to jaka różnica jak jest w rzeczywistości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2xB Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 W rzeczywistosci roznica jest w portfelu :D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 To napewno, ale to nie ja proponowałem konfekcję, w pierwszym poście napisałem, że lepiej skontaktowac się z salonem i kupić bez. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Banany nie poprawiaja dzwieku, jedynie ułatawiaja "wsadzenie" kabla.pacio94"Jest lepszy styk większa powierzchnia, pozłacane często banany, lepiej przylega"i co z tego ze styk jest wiekszy jak przekroj kabla sie nie zwieksza. Banana nakladasz na kabel i wkladasz go do "dziurki". Lepiej przylega ale co z tego skoro wlasciwiosci kabla to nie zmieni, tak samo to ze jest pozlacany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi915 Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2009 kazalski <---- uważnie czytam również Twoje opinie i wskazówki Heco odpada raczej, ten model jest chyba 1 na Allegro. Poczytałem na tym forum, które podałeś. Teraz mam kompletny mętlik ODPUSZCZAM całkowicie JBL i JAMO. Jak pisałem- szukam kompletu 2 nowych kolumn i używka wzmacniacz = cena max 2000zł. TYLKO na Allegro do kupienia. Tam gdzie podałeś chcą min. 600zł za wzmacniacz, do brak możliwości przez Allegro. Czy bardzo dużo straci jakości dźwięku jak wybiorę Denona albo Sony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 marca 2009 Udostępnij Napisano 10 marca 2009 Akurat to, że jest pozłacany może zmienić, twoim zdaniem to nie ma znaczenia. Jeśli tak to wytłumacz mi dlaczego w droższym sprzęcie złącza są pozłacane, a w tańszym nie. Chodzi właśnie o to, aby samo złącze nie było słabym punktem kabla, nie o polepszanie, lecz o nie degradowanie dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts