Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej, zabieram się za kupno telewizora, w granicach do około 7000 zł. Telewizor zamierzam podłączyć do amplitunera AVR-S660H. Filmy będą lecieć z Raspberry które też będzie podłączone do amplitunera. Na chwilę obecną jestem najbardziej zdecydowany na technologię OLED - z tego co wiem, to wypalanie się w nowych telewizorach jest praktycznie niemożliwe przy standardowym użytkowaniu (2-4 godziny dziennie na oglądanie filmów/granie w gry).

Czy możecie mi polecić jakiś telewizor? Wstępnie myślałem o Samsungu, ale nie bardzo widzę OLED'y w tej cenie, znajomi natomiast polecają mi LG. np OLED65CX3LA, z tym, że widziałem na tym forum negatywne opinie o telewizorach LG, chociażby ze względu na źle działający port eARC - póki co nie planuję używać tego portu (wszytko bedzie połaczone bezpośrednio do amplitunera), ale kto wie, w przyszłości mi się może przydać. Czy LG rzeczywiście mają problem z tym portem?

Dzięki i pozdrawiam :)

Napisano

Garść informacji

CX to model z 2020 roku.

Samsung do jeszcze tego kwartału nie produkował OLEDÓW, za to wypuścił następce OLEDÓW QD-OLED.

Problemów z eARC w modelach LG z rok 2021 czyli B1 C1 nie ma.

Na ten moment możesz mieć dylemat bo to ostatnie miesiące kupić tanio TV i właśnie oledy od LG B1 C1 które może kupić w promocjach po 4800zł lub 5500zł (65 cali).

Telewizory na rok 2022 to kosmos cenowy.

Napisano

Bierz sony i sie nie zastanawiaj. Google tv bardzo dobry system i na bieżąco aktualizowany. Wiem co piszę mam już dwa tv sony w domu. Jeden w salonie drugi u córki w pokoju.

Polecam.

Napisano
1 godzinę temu, Łukasz Kasztanowisz napisał:

Hej, zabieram się za kupno telewizora, w granicach do około 7000 zł. Telewizor zamierzam podłączyć do amplitunera AVR-S660H. Filmy będą lecieć z Raspberry które też będzie podłączone do amplitunera. Na chwilę obecną jestem najbardziej zdecydowany na technologię OLED - z tego co wiem, to wypalanie się w nowych telewizorach jest praktycznie niemożliwe przy standardowym użytkowaniu (2-4 godziny dziennie na oglądanie filmów/granie w gry).

Czy możecie mi polecić jakiś telewizor? Wstępnie myślałem o Samsungu, ale nie bardzo widzę OLED'y w tej cenie, znajomi natomiast polecają mi LG. np OLED65CX3LA, z tym, że widziałem na tym forum negatywne opinie o telewizorach LG, chociażby ze względu na źle działający port eARC - póki co nie planuję używać tego portu (wszytko bedzie połaczone bezpośrednio do amplitunera), ale kto wie, w przyszłości mi się może przydać. Czy LG rzeczywiście mają problem z tym portem?

Dzięki i pozdrawiam :)

Hej,

Bylem tam gdzie Ty :) Tylko Lg - najlepszy system ze wszystkich, referencyjny obraz (zajmuje sie filmem i fotografia zawodowo). Ja mam cx i na żaden inny bym go nie wymienił. Jak nie oglądasz przez 12 godzin dziennie wiadomości z paskami to o wypalanie się nie martw - nie ma szans. 

Napisano (edytowany)

Trzymaj opinię o sony z dzisiaj "nie moja"

https://forum.filmozercy.com/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady?pid=91791#pid91791

I tu test sony, test i opis wad których nie przeczytasz u innych testerów.

https://www.tvtest.pl/sony-55a80j-test/

Co do LG webos w seriach B1 C1 uważam za słaby mimo w internatach pochlebnych opinii, dlaczego? po prostu jest brzydki i ma słabą kolorystykę w szczególności w nocy widać tego wadę kiedy daje po oczach jak latarka...

Gdyby panasonic nie miał tak wysokich cen byłby najlepszym wyborem.

Edytowano przez Jasiek88
Napisano

Oled ? bierzesz pod uwagę wypalanie matrycy !? , ja skusiłem się na Q-LED (nano)  85 na matrycy IPS i wbrew opłacanym recenzją spisuje się świetnie nawet w jasnym pomieszczeniu ,osobiście polowałem na serię 91 lub 95na matrycy AV  lecz finanse 

Napisano

Półtora roku temu miałem okazję porównać osobiście parę modeli i podowiadywać się u źródła, jak dla mnie najlepszą opcją był wtedy Soniak XH95. Czerń (nie biorąc pod uwagę oczywiście OLEDA) biła na głowę IPS (zaleta matrycy TN) w jednym z wyższych NanoCelli LG, jasność również lepsza, a to ważne przy HDR. Niestety TN z natury ma słabe kąty , ale dokładnie ten model (jako jedyny, najwyższy z tej serii XH miał powłokę X-Wide poprawiającą kąty widzenia, faktycznie działa).

Napisano
14 godzin temu, P-na napisał:

Oled ? bierzesz pod uwagę wypalanie matrycy !? , ja skusiłem się na Q-LED (nano)  85 na matrycy IPS i wbrew opłacanym recenzją spisuje się świetnie nawet w jasnym pomieszczeniu ,osobiście polowałem na serię 91 lub 95na matrycy AV  lecz finanse 

Początkowo wypalanie mnie niepokoiło, ale z tego co wyczytałem to zdarza się to bardzo rzadko, zwłaszcza w telewizorach z 2021 roku, W LG C1 i Sony A80J jest to niespotykane przy zwykłym użytkowaniu, a kontrast który oferują OLED mnie bardzo zachęca :D

Dzięki wszystkim za komentarze i przydatne linki :) Nadal nie wiem na co się ostatecznie zdecyduję, ale widzę, że zarówno Sony jak i LG powinny się spisać zadowalająco :D 

Napisano

Mam LG oleda z 2021 , polecam - czerń i głębia szczególnie w filmach/serialach "kosmicznych" powodują efekt 3d szczególnie przy wyższej jakości hdr/dv ;) 
eARC działa normalnie , do tego wpięty kabel z satelity , szybko działające apki itd.