Damian Kubat Napisano 2 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2022 Cześć wszystkim, Chce spełnić swoje małe marzenie i kupić zestaw stereo (2.0). Pokój ma 5m x 5,5m. Uparłem się troche na kolumny STX (słyszałem jeden zestaw STX F-140 v2 + soboofer + jakiś wzmacniacz i grało to fajnie). Przy wyborze kolumn sprawą decydującą jest ich głębokość, która nie może przekraczać 26cm... stąd jako opcja są własnie ww. kolumny: https://stx.pl/stx-f-140-n.html - tylko boje się, że same w sobie mają mało wyczuwalny bas. (nie chce mieć suboofera, bo nie mam na niego miejsca) Bojąc się właśnie tego braku myślałem nad kolumnami: STX f200 https://stx.pl/stx-f-200-n.html#product-tab-review lub STX gravition 250 https://stx.pl/graviton-250.html#product-tab-review Czy ktoś może polecić któryś zestaw kolumn ? i jakiś wzmacniacz - oczywiście używany, który obsłuży ww. kolumny ? i ma "możliwie" najmniejsze gabaryty (chodzi bardzo o jego głębokość). Kolega wyszukał coś takiego: harman kardon bds 270: http://www.harmankardon.audiohit.pl/p79,harman-kardon-bds-270.html?fbclid=IwAR0Y8OAbN-CYa7Wld4ZBnX_8cKcfvFoQTAYj4Eva_yKAMcBz0WuaPTfNAjU# Do wzmacniacza będę chciał kupić jakąś przystawke pod połącznie bluetooth do muzyki i dodatkowo podłączyć go docelowo pod rzutnik (ma wyjście tylko Porty wyjścia 1 x Audio 3.5mm). Rodzaj muzyki jaka będzie słuchana - każda :P, ja wole cięższe brzmienia w postaci rocka, punka, ale żona też będzie używać, więc pop itd też stąd też konieczność basu. Mam nadzieje, że coś tam opisałem i ktoś wyciągnie do laika pomocną dłoń - ew. chociaż koło ratunkowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 2 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2022 Zamiast tego hk lepiej kup wzmacniacz stereo klasy D np topping, loxjie czy sabaj a4. Do stereo będzie o wiele lepsze. Do tego jakieś kolumny np monitor audio mr4, bx5 są male czy coś dali lub indiana line. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2022 Ten BDS był bardzo awaryjnym modelem. Począwszy od zawieszania całej jednostki poprzez problemy z płytami CD jak i HDMI. Nie polecam. Co do kolumn i Twojego budżetu to moim zdaniem powinieneś w tym budżecie szukać sprzętu używanego. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2022 BDS to były fajne jednostki, ale do napędzania głośników Harmana, czyli serii HKTS, niestety nie były najlepszym kompanem dla klasycznych kolumn, więc pomijając pozostałe kwestie będzie to raczej słabe rozwiązanie. Osobiście również porzuciłbym koncepcję nowych kolumn, a raczej szukał również używek, bo wylądujesz finalnie ze znacznie lepszym systemem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Kubat Napisano 4 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 Dziękuję wszystkim za odpowiedz i podpowiedzi a szczególnie za normalne podejście do tematu!!. Pozowle sobie pociągnać trochę wątek i zapytać jeszcze o (może oczywistą rzecz - za co przepraszam). Czy ten DAC np. Topping d50s ma już w zestawie zasilacz ? czy wymaga on dokupienia osobnego zasilacza? (na stronach nie jest to jednoznacznie napisane) Używany widziałem za ok. 800zł i jest to chyba ciekawa propozycja (ze względu na gabaryty). Chodzi mi o obsługę kolumn co najmniej 140W. Pytam bo mam nadzieje, że wystarczy kupic DAC, kolumny i kable (i będzie grać). Tym samym, może ktoś ma propozycję kolumn podłogowych do tego urządzenia (nie za wielkich, maks 26 głębokości) ? Jeśli to możliwe to prosiłbym o nazwy firm je produkujących, bo moja wiedza w tym zakresie jest żadna, a doświadczenie nauczyło mnie, że czasem np. firma Yamaha produkuje coś co niektórzy określają jako "marketowy towarek" (nie wiem czy tak jest ale opinie są różne). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 (edytowany) Dac to przetwornik który zmienia sygnał cyfrowy na analogowy . Ty potrzebujesz wzmacniacza ewentualnie wzmacniacza z wbudowanym dac. Wystarczy trochę poczytać dostałeś propozycje wzmacniaczy w klasie D w przystępnych cenach Pzdr Edytowano 4 sierpnia 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Kubat Napisano 4 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 Nawet nie będę pisał .... na jakiej podstawie znalazłem klase D wzmacniaczy topping... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 5 minut temu, Damian Kubat napisał: Nawet nie będę pisał .... na jakiej podstawie znalazłem klase D wzmacniaczy topping... Co masz na myśli bo nie rozumiem?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 To znajdź jeszcze że Topping d50 to nie wzmacniacz i nie wystarczy podpiąć go do kolumn by zagrały,chyba że będą to kolumny aktywne . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 Kup Edifier S2000 MKIII Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 Tutaj i kolumny nie są specjalnie do zaakceptowania. I DAC który ich nie napędzi. Może jednak sprzęt używany? Gdzie znajdziemy fajne kolumny wzmacniacz i DAC. KOMPLET Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 Zdecydowanie lepsza koncepcja, tak jak pisałem w swoim wcześniejszym poście, polecam szukać w używkach, bo to zupełnie będzie inna liga, a z tego co pisałeś będzie jeszcze projektor w systemie, więc i filmy pewnie będą stanowiły jakąś część, a pomieszczenie nie jest małe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts