Flops Napisano 9 sierpnia 2022 Napisano 9 sierpnia 2022 Cześć, mam pytanie czy do tej płytki co jest w subwooferze która obsługiwala przetwornik 10W 8Ohm mogę włożyć inny przetwornik np 50W 8Ohm, czy taka różnica w mocy moze cos zrobic z elektroniką w subwooferze? (Powazne pytanie, jestem bardzo początkujący) Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 18 sierpnia 2022 Napisano 18 sierpnia 2022 Prawdopodobnie chodzi o moc jaka może być dostarczona do przetwornika zanim zacznie zniekształcać lub ulegnie uszkodzeniu. Jeżeli włożysz "mocniejszy" o zbliżonej impedancji do tej samej elektroniki to nic nie powinno się wydarzyć. W drugą stronę takiej gwarancji nie ma 😉 Inną sprawą jest dopasowanie przetwornika do obudowy, zastosowane filtry itd. Może się okazać, że ten mocniejszy nie zagra lepiej. Takie podmiany powinny być policzone w jakimś symulatorze przed upgradem bo może się okazać, że mocowo to na papierze jest ok ale wypadkowa charakterystyka amplitudowa słaba i rolloff zaczyna się dużo wcześniej nie pozwalając osiągnąć odpowiednich mocy na najniższych częstotliwościach. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 18 sierpnia 2022 Napisano 18 sierpnia 2022 Dnia 9.08.2022 o 13:25, Flops napisał: jest w subwooferze która obsługiwala przetwornik 10W 8Oh Głośnik subniskotonowy, ktory może przyjąć max 10w? 🤔 Odpisz, cytując
Recommended Posts