dorsz Napisano 6 września 2022 Udostępnij Napisano 6 września 2022 2 godziny temu, Bartek Chojnacki napisał: a to po co, nie ma to przecież żadnego przełożenia na SPL generowany bo trzeba by wziąć pod uwagę odległość i sprawność elektroakustyczną Warunki zastane pomieszczenia są takie same dla różnych konfiguracji kolumn i wzmacniacza. Przykładowo. Jeżeli mam kolumny 93 dB i wzmacniacz 100 W, to ile powinien mieć wzmacniacz po zmianie kolumn na 84 dB? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 września 2022 Udostępnij Napisano 6 września 2022 3 godziny temu, Bartek Chojnacki napisał: Dlatego jeśli miałaby być wprowadzana jakakolwiek uniwersalna skala "głośności", to byłaby naprawdę skomplikowana Oczywiście masz rację. Ja zasugerowałem się skalą percepcji Stevensa (obrazek poniżej) i takie uogólnienie w dyskusji przyjąłem tłumacząc rolloff filtrów I i II rzędu zwrotnicy zespołu głośników. To mocne uogólnienie i te 10dB da nam faktor głośności 2 czy 0,5 ale dla określonych szczególnych warunków o czym nie wspomniałem Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam. źródło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 września 2022 Udostępnij Napisano 7 września 2022 22 godziny temu, Fantomas napisał: A może Lector? Ale czy on nie gra za ciepło? Za mało wciągająco? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 7 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2022 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Ale czy on nie gra za ciepło? Nie mam pojęcia. Więc będzie denon. Głównie to zależy mi finalnie na wielokolorowym brzmieniu nie ciagnacym się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-na Napisano 7 września 2022 Udostępnij Napisano 7 września 2022 Jak ma być Denon to nie Denon PMA 2000 a raczej PMA 1500 łagodniejszy bas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 16 godzin temu, Fantomas napisał: Nie mam pojęcia. Więc będzie denon. Głównie to zależy mi finalnie na wielokolorowym brzmieniu nie ciagnacym się. Znaczy ja tez nie wiem. Takie mam przypuszczenia. Jasne że możesz sprawdzić. Ale byłbym mega zdziwiony gdyby było inaczej. 16 godzin temu, P-na napisał: Jak ma być Denon to nie Denon PMA 2000 a raczej PMA 1500 łagodniejszy bas Okej ale czy do tych kolumn? BNM o ile dobrze pamiętam to nie gra potęznym basem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-na Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 Zwracam tylko uwagę iż PMA2000 ma bardziej potężniejszy ,mięsisty ,fundamentalny bas ,wręcz dudniący -wręcz męczył podczas odsłuchu w przypadku Monitor Audio silver 8 był nachalny a dodając 20m^ to lepiej sprawuje się PMA1500 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts