Skocz do zawartości

Elac Debut Reference B6 - jak wyposażyć system (oczami amatora cieszącego się muzyką)?

Recommended Posts

Napisano
21 godzin temu, Artur Charicki napisał:

i o wiele bardziej detaliczna górę. 

I wlaśnie tego sporo osób chce jednak uniknąć. Typowe dla klasy D

18 godzin temu, mar77a napisał:

Czy te Klipsch rf62 nie będą męczące (pewnie się świetnie sprawdzą w jazzie i rocku więc bajka) w dłuższej perspektywie? Na pewno posłucham!

Moim zdaniem ta pierwsza edycja była udana. Ale to Klipsch. Wciaż Klipsch

Quantumy, Metasy może Monitor Audio RX nie grały tak wysoko.

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

Jestem po paru testach (w końcu) i już wiem.. czego nie chcę 😛

Zacznijmy od tego, że przesłuchałem kilka wzmacniczy (tu sprawa prostsza - w wielu wariacjach polubiłem Audiolab 6000a).

Sprawa kolumn bardziej złożona - testowałem Wharefedale Linton, Saxo 60, Pylony Diamond 25 i Kef (chyba q950).

Lintony (moja propozycja) na pierwszy ogień. Radziły sobie z wieloma gatunkami. Dźwięk dobitny, pełny i nie męczący. Wokale blisko, granie z lekkim optymizmem. Jedyny minus: dźwięk nieco stłamszony, nie aż tak przestrzenny jak można by się pokusić (sprawa wygrzania?).

Czas na Saxo: tu dźwięk bardzo przestrzenny, rozdzielczy. Trochę jakby do gry weszły mikrodzwięki 👨🏻‍🎨 Przeszkadzają za to syknięcia, trzeszczenia, czasem nawet piasek. Nie do zniesienia po 3 utworach. Magia szybko pryska.. 🤨

Pylony podobnie jak Saxo.

Kefy weszły dla porównania łagodniejszej góry kosztem mniejszej rozdzielczości. Wyszło zbyt spokojnie, mało angażująco.

Dodam, że Pylony i Saxo rozwijały swoje atuty przy większej głośności (nie często słucham w ten sposób muzykę, btw. przy filmach np. Ornithopter z Diuny Hansa Zimmera brzmią w ten sposób świetnie).

Co wiec mógłbym jeszcze przetestować? Chodzi mi o coś w stylu Lintonow (nie przekłamane, dobitne, pełne i nieco optymistyczne granie) jednak z większą przestrzenią (i bez sybilantów xD).

Pozdrawiam maniaków ❤️🤓

aaa i tak, budżet to już 4500 - 5000zł (także używki) na same głośniki choć widzę, że im dalej w las tym ciemniej bo i oczekiwania większe 🙃

Edytowano przez mar77a
Napisano
14 minut temu, mar77a napisał:

Czas na Saxo: tu dźwięk bardzo przestrzenny, rozdzielczy. Trochę jakby do gry weszły mikrodzwięki 👨🏻‍🎨 Przeszkadzają za to syknięcia, trzeszczenia, czasem nawet piasek. Nie do zniesienia po 3 utworach. Magia szybko pryska.. 🤨

Pylony podobnie jak Saxo.

Mam Diamondy 25 i nigdy bym ich tak nie opisał. U mnie grają wprost przeciwnie. Taka ciekawostka, jak ten sam sprzęt może być różnie opisywany przez różnych słuchaczy.

Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

Mam Diamondy 25 i nigdy bym ich tak nie opisał. U mnie grają wprost przeciwnie. Taka ciekawostka, jak ten sam sprzęt może być różnie opisywany przez różnych słuchaczy.

Może to moje zboczenie po Elacach w połączeniu z Audiolabem 6000a (tam nie ma półdzwięków czy jakiejś dezorganizacji za to jakość innych dźwięków czy przestrzeń dużo uboższe).

Mam nadzieje, że nie szukam św. Graala  głośników xD

Napisano

To w tej kwocie raczej używane ale ELAC albo dużo starsze Spendor. Tam znajdziesz brzmienie którego szukasz.

Z nowych propozycji sprawdź jeszcze monitory Canto Grand Studio 16 HZ, Monitory od Amphion seria Argon. Mimo wielkości moga Cie zaskoczyc.

Piotr

Napisano
17 godzin temu, mar77a napisał:

Co wiec mógłbym jeszcze przetestować? Chodzi mi o coś w stylu Lintonow (nie przekłamane, dobitne, pełne i nieco optymistyczne granie) jednak z większą przestrzenią (i bez sybilantów xD).

Podobno Seria Evo ma to czego nie ma Linton i na odwrót :) Może sprawdzisz Evo 4.3 lub Evo 4.2 z podstawkami.

Z używanych mam jedną bardzo fajną ale nie-oczywistą propozycję, po którą zresztą trzeba by się było przejechać bo nie ma wysyłki.

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-podlogowe-equilibrium-athmos-s6-CID99-IDNnhXH.html

• 2 months later...
Napisano

Wypada mi tu coś napisać 🤓

Temat testów audio odłożyłem na bok (brak czasu o ludzkich porach 😏). Teraz jednak mogę już coś dodać.

Wbrew pozorom nie przeszkadza mi spora ilość góry (no, może w ilości pozwalającej na dłuższe odsłuchy) ale góra dobrej jakości. I oczywiście nie kosztem reszty pasma.

Polubiłem się z Wharfedale Linton i Kef R3. Było też parę innych ale te dwa nie wymagają nagłej zmiany mojego Audiolab 6000a (pewnie z czasem będę drążył dalej i skupię się na idealnym dopasowaniu zestawu - teraz jest po prostu dobrze). Na dniach wybiorę faworyta a już teraz dziękuje panowie 🤠👌

Zabawa się dopiero rozkręca.. 👻