Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie mam nie kilka pytań 🙂

Zmieniłem mój wysłużony Oled C8 na QE65S95BAT od Samsunga i zaczęły się dziwne rzeczy. Po podpięciu go przewodem HDMI 2.1 z amlitunerem Yamaha RX-V685 przy oglądaniu filmu z Netflixa lub Amazona w 5.1 (DD+) ampli pokazuje Mnie na wyświetlaczu PCM zamiast DD+. Natomiast jak odpalę film w Dolby Atmos na którejś z platform to mam na wyświetlaczu napis Atmos/PCM. Z tego co wyczytałem PCM przesyła tylko dźwięk w standardzie 2.0. Cokolwiek zmieniam nic to nie daje i cały czas mam PCM. Czy tak ma być? Czy nie jest to gorsza jakość dźwięku? O dziwo mimo napisu PCM przy oglądaniu filmu 5.1 jest dźwięk przestrzenny... Gdyby ktoś mógł Mnie to wyjaśnić to będę wdzięczny. 

Napisano
Dnia 31.10.2022 o 08:06, Piotr Sonido napisał:

To kwestia ustawień. Zapewne w samym TV to jedno a potem w każdej aplikacji Netflix/ HBO itp

Piotr

Tylko jak odpalę Yotube to mam DD natomiast na pozostałych platformach strimingowych mam non stop wyświetlane PCM… zbyt wiele ustawień w tym Tv nie ma i nic nie pomaga abym otrzymał DD+ z Netflixa itd.

Napisano

No właśnie nie za bardzo wiem jak to ugryźć :/

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie to coś jest nie tak. Bo na YT nie ma DD

YT ma tylko dzwięk stereo

Piotr

Mój błąd nie pokazuje DD tylko Dsur😅

Napisano

Mialem samsunga z 2017 i tam bylo jedno menu w tizenie w ktorym mozna bylo wybrac bitstream, ale pewnie jakis nowszy system jest.

tak czy inaczej ja polecam z calego serca nvida shield pro, mega urzadzenie, mimo ze obecnym philipsie mam android tv to tez potrafia sie dziac cyrki np w hbo go nie dziala atmos, a przez shielda ktory idzie bezposrednio do amlituner jest juz bez problemu

Napisano
43 minuty temu, santino napisał:

Mialem samsunga z 2017 i tam bylo jedno menu w tizenie w ktorym mozna bylo wybrac bitstream, ale pewnie jakis nowszy system jest.

tak czy inaczej ja polecam z calego serca nvida shield pro, mega urzadzenie, mimo ze obecnym philipsie mam android tv to tez potrafia sie dziac cyrki np w hbo go nie dziala atmos, a przez shielda ktory idzie bezposrednio do amlituner jest juz bez problemu

Właśnie nie ma możliwości bitsream :( jest auto lub pcm. Bitstream mam tylko wtedy gdy mam zewnętrze urządzenie podpięte pod tv aby przekazywało dalej dźwięk  - konsole. Szkoda ze nie ma właśnie dla aplikacji streamingowych… zmieniłem go z Oleda Lg i tam nie miałem takich cyrków…

Napisano
20 godzin temu, Kameh1 napisał:

No właśnie nie za bardzo wiem jak to ugryźć :/

Mój błąd nie pokazuje DD tylko Dsur😅

Dsur pokazuje bo pewnie wybrałeś ręcznie taki tryb.

Zgadzam się z kolega. Dlatego lepsze są zewnętrzne playery a nie ufanie w tej kwestii TV

Piotr

Napisano
20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dsur pokazuje bo pewnie wybrałeś ręcznie taki tryb.

Zgadzam się z kolega. Dlatego lepsze są zewnętrzne playery a nie ufanie w tej kwestii TV

Piotr

Właśnie nie wybrałem, ustawione w TV mam na auto do tego ampli wybrane jest straigt 😉

Napisano
5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Coś ewidentnie jest nie tak.

nie mam tego TV.

Ciekawi Mnie czy inne samsungu z Netflixa itd wysyłają DD+ do amplitunera czy tak jak u Mnie PCM w zależności od źródła od PCM 2.1 przez pcm 5.1 aż po PCM atmos. Może po prostu zbytnio się czepiam 😅🫣

Napisano (edytowany)

Inne wysyłają DD+, mam Samsunga i ustawione na auto. Ampltuner to Denon i dostaje sygnał DD+ z Netflixa (  aplikacja Netfix z TV). Zresztą z Amazona czy HBO też

Edytowano przez Iron
Napisano
4 godziny temu, Iron napisał:

Inne wysyłają DD+, mam Samsunga i ustawione na auto. Ampltuner to Denon i dostaje sygnał DD+ z Netflixa (  aplikacja Netfix z TV). Zresztą z Amazona czy HBO też

Widzisz u Mnie nic nie wysyła DD+ mam tylko PCM… ewentualnie Atmos/PCM gdy odpalę coś w tym formacie na Netflixie mimo tego ze mam na auto wszystko. Jakie masz opcje do wyboru w ustawieniach tv? Może maja jakiś błąd w sofcie w moim modelu. Najlepsze jest to ze odpalę coś w ścieżce 5.1 to wyświetla się PCM ale ampli pokazuje ze działają głośniki 5.1… Mogłem wziąć inny model tv :/ 

Napisano (edytowany)

@Kameh1 ja mam Samsunga co prawda sprzed 3 lat, ale może to pomoże, jeżeli masz amplituner podłączony przez ARC powinieneś w TV najpierw w menu źródło wejść w konfigurację urządzeń i dodać amplituner kina. Następnie po skonfigurowaniu urządzenia, wchodzisz w menu ustawienia > dźwięk i wybierasz w pierwszej pozycji "odbiornik hdmi", niżej powinny być ustawienia eksperckie, wchodzisz w to menu i masz do wyboru PCM, DD i DD+ i tu jest haczyk - jeżeli oglądasz program TV/film w którym nie ma DD lub DD+ są one nieaktywne. Trzeba "odpalić" film np. na Netflix w Atmos-ie i wtedy w ustawieniach dźwięku dostępne będzie PCM, DD i DD+, wybierasz DD+ i powinieneś mieć na ampli Dolby Atmos. Acha jeszcze jedno, poniżej pola wyboru PCM, DD, DD+ zaznacz sobie zgodność z Atmos. Jak raz to ustawisz TV to zapamięta i powinno działać. Też trochę nad tym siedziałem 🤨. Chyba że jeszcze coś popierdzielili w tych menu to trzeba szukać. Jedno jest pewne mam starszego Samsunga i tam było prosto i łatwo - ustawiałem Bitstream i reszta mnie nie obchodziła, ale cóż - "poprawili", w LG ponoć też te ustawienia są o wiele prostsze.

Edytowano przez tomek72
Napisano
10 minut temu, tomek72 napisał:

@Kameh1 ja mam Samsunga co prawda sprzed 3 lat, ale może to pomoże, jeżeli masz amplituner podłączony przez ARC powinieneś w TV najpierw w menu źródło wejść w konfigurację urządzeń i dodać amplituner kina. Następnie po skonfigurowaniu urządzenia, wchodzisz w menu ustawienia > dźwięk i wybierasz w pierwszej pozycji "odbiornik hdmi", niżej powinny być ustawienia eksperckie, wchodzisz w to menu i masz do wyboru PCM, DD i DD+ i tu jest haczyk - jeżeli oglądasz program TV/film w którym nie ma DD lub DD+ są one nieaktywne. Trzeba "odpalić" film np. na Netflix w Atmos-ie i wtedy w ustawieniach dźwięku dostępne będzie PCM, DD i DD+, wybierasz DD+ i powinieneś mieć na ampli Dolby Atmos. Acha jeszcze jedno, poniżej pola wyboru PCM, DD, DD+ zaznacz sobie zgodność z Atmos. Jak raz to ustawisz TV to zapamięta i powinno działać. Też trochę nad tym siedziałem 🤨. Chyba że jeszcze coś popierdzielili w tych menu to trzeba szukać. Jedno jest pewne mam starszego Samsunga i tam było prosto i łatwo - ustawiałem Bistream i reszta mnie nie obchodziła, ale cóż - "poprawili", w LG ponoć też te ustawienia są o wiele prostsze.

Udało się!! Pogrzebaczem trochę i odpowiedz była bardzo prosta wystarczyło tryb hdmi-eARC dać na wyłączony i wtedy mam normalnie wysyłany dźwięk jako DD+ lub jak odpalam coś w atmosie to mam atmos/DD+ wiec jest tak jak być powinno prawda? Zmyliło mnie to ze gdzieś znalazłem ze mój ampli obsługuje earc i nie wyłączałem go. Dziękuje wszystkim za pomoc :)

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Kameh1 napisał:

Udało się!! Pogrzebaczem trochę i odpowiedz była bardzo prosta wystarczyło tryb hdmi-eARC dać na wyłączony i wtedy mam normalnie wysyłany dźwięk jako DD+ lub jak odpalam coś w atmosie to mam atmos/DD+ wiec jest tak jak być powinno prawda? Zmyliło mnie to ze gdzieś znalazłem ze mój ampli obsługuje earc i nie wyłączałem go. Dziękuje wszystkim za pomoc :)

Mój apmlituer (AVR-X1500H) tez nie obsługuje eARC ale mam to włączone. Nie wiadomo od czego do końca to zależy ale ... grunt że działa. ARC/eARC bywa bardzo kapryśne. Ale też w instrukcji od Denona pisze ,że po zmianach w ustawieniach HDMI należy zresetewać sprzęt wyłaczając go z prądu . Więc może tu jest problem?

Edytowano przez Iron
Napisano
11 godzin temu, Kameh1 napisał:

Widzisz u Mnie nic nie wysyła DD+ mam tylko PCM… ewentualnie Atmos/PCM gdy odpalę coś w tym formacie na Netflixie mimo tego ze mam na auto wszystko

Ale Atmos idzie właśnie przez DD+

11 godzin temu, Kameh1 napisał:

Ufff

+

Piotr