LML Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 Cześć Mam taki problem, że mój pokój nie jest czworokątem - jedna ściana jest pod kątem i powstaje niewdzięczna wnęka, która zapętla i wzmacnia niższe tony. wiele razy zmieniałem pozycję kolumn i najlepsza pod względem odbioru (nie koniecznie wizualnie) jest pozycja nie symetrycznie rozstawionych kolumn. Prawa jest bliżej odbiorcy, lewą wycofałem jakieś pół metra w tą wnękę i sam jestem zaskoczony, że bas przestał dudnić. Bardzo proszę dajcie znać co myślicie o takim 'nie równym' ustawieniu. Wiem, że jest to dalekie od wzorca- tj. np trójkąta równobocznego. Czy zdarzyło się komuś spotkać taką sytuację że głośniki lepiej grają kiedy stoją niesymetrycznie? Może powinienem spróbować innych 'sztuczek'? Pozdro Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 A jakie masz kolumny? Może wrzucisz też zdjęcia lub szkic sytuacyjny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Dzięki za odpowiedź Tak to teraz stoi i co chwilę 'tańczę' z tymi kolumnami. Za jakiś czas może wstawię jakąś pułapkę basową albo jakieś panele. Ale póki co powiedz co myślisz o takim ustawieniu: Prawa kolumna jest odsunięta od ściany jakieś 20 cm tylko, ale jest w miare nieźle. Lewa natomiast wcześniej stała bliżej słuchacza- na jednej linii z prawą i praktycznie niskie dźwięki hulały bez kontroli, w pewnych rejestrach nawet ich nie było. Teraz jak stoi w tym kącie to tak jakby bardziej 'panuje' nad tym co się dzieję w tym nieszczęsnym kącie. Efekt uboczny to formowanie się wyższych dzięków... Wrzucam podgląd pokoju: Niecałe 20m2 Bowers&Wilkins 603 S2 AE NAD C368 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Ja bym to raczej tak widział. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 dzięki @dorsz Wydaje mi się że możesz mieć rację- i pewnie za jakiś czas spróbuję tak.... (póki co lubię jak mam widok z okna na tą stronę siedząć na kanapie A co myślisz o tej różnej odległości kolumn od słuchacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 16 minut temu, LML napisał: A co myślisz o tej różnej odległości kolumn od słuchacza? Nie może tak być. Ucieka Ci stereofonia. Rozwiązaniem mógłby być sprzęt z korekcją akustyki, np. YPAO w Yamasze bardzo dobrze sobie radzi z takimi zagwozdkami. Opóźnia sygnał dla jednej kolumny i scena stereo wraca na swoje miejsce. A tak na marginesie, to takie skosy mogą być nawet pożądane, Powinny zmniejszać echo trzepoczące. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 29 minut temu, Kraft napisał: Nie może tak być. Ucieka Ci stereofonia. Rozwiązaniem mógłby być sprzęt z korekcją akustyki, np. YPAO w Yamasze bardzo dobrze sobie radzi z takimi zagwozdkami. Opóźnia sygnał dla jednej kolumny i scena stereo wraca na swoje miejsce. A tak na marginesie, to takie skosy mogą być nawet pożądane, Powinny zmniejszać echo trzepoczące. No powiem Ci że ja musiałem zmieniać balans przez to. Z basem jest lepiej ale średnica i wysokie czuje zmiany i nie wiem czy się przyzyczaję czy jest najzwyczajniej lipa... Czym jest te echo trzepoczące? Chcesz powiedzieć, że mogę jakoś w pozytywną stronę wykorzystać kształt tego skosu...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Echo trzepoczące odbija się między równoległymi ścianami. Jak klaśniesz w niewytłumionym pomieszczeniu to je usłyszysz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Dnia 20.12.2022 o 23:42, LML napisał: Bardzo proszę dajcie znać co myślicie o takim 'nie równym' ustawieniu. Wybacz mi, że odpowiadam nie na temat, Twoją potrzebę. możesz być na mnie zły, wściekły. Ufam, że z tym ustawieniem sobie poradzisz. Ale podejrzewam, choć mogę się mylić, że największym problemem w tym pokoju jest pogłos. Ogromny pogłos. W całym paśmie. Raz w roku maluję ściany u siebie. Jest „golusieńko” jak u Ciebie i no nie ma takiej możliwości, bym przez więcej jak 5 minut, aby cieszyć się brzmieniem. W każdym razie trzymam kciuki, byś mógł się cieszyć brzmieniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 3 minuty temu, AudioTube napisał: Wybacz mi, że odpowiadam nie na temat, Twoją potrzebę. możesz być na mnie zły, wściekły. Ufam, że z tym ustawieniem sobie poradzisz. Ale podejrzewam, choć mogę się mylić, że największym problemem w tym pokoju jest pogłos. Ogromny pogłos. W całym paśmie. Raz w roku maluję ściany u siebie. Jest „golusieńko” jak u Ciebie i no nie ma takiej możliwości, bym przez więcej jak 5 minut, aby cieszyć się brzmieniem. W każdym razie trzymam kciuki, byś mógł się cieszyć brzmieniem. Dzięki wiem, że masz rację ale jestem minalistą- nie lubie dużo rzeczy... Walczę wewnętrznie o kompromis Jesli chodzi o dzwięk to jest naprawdę nieźle ale ten bas zapętla się i nasila nienaturalnie. Może poporstu wrócę do wcześniejszego ustawienia - wtedy wszystko jest naprawdę świetnie, ale pod warunkiem że nie przysuwam się głową zbytnio do ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Zatkaj bas-refleksy. Może pomoże. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 5 minut temu, LML napisał: jestem minalistą- nie lubie dużo rzeczy... Zatem przybijamy sobie wirtualnie piątkę. 8 minut temu, LML napisał: przysuwam To słowo klucz. Odsuwaj się, przesuwaj itp, aż te „basy” będą mniej dokuczliwe. Zachęcam Ciebie do poszukania, także na tym forum, „wiedzy” jak to jest z tym dźwiękiem. Jak on powstaje, się porusza, na co zwrócić uwagę, by jeszcze więcej mieć przyjemności. Jeśli ja/minimalista sobie poradziłem, Tobie także się uda. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts