Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zawsze powinno się łączyć kolumny przednie i głośnik centralny w ramach jednej marki, jednej serii kolumn. Zastosowanie innego głośnika centralnego, nawet lepszego, spowoduje pewne problemy z charakterem dźwięku i niespójność. Kolumny przednie i głośnik centralny muszą być możliwie najbardziej zbliżone do siebie charakterem. Tak więc zdecydowanie polecam głośnik centralny Focal.

Zapraszam po wyceny.

Napisano
28 minut temu, Q21 napisał:

Zawsze powinno się łączyć kolumny przednie i głośnik centralny w ramach jednej marki, jednej serii kolumn.

Nie zgadzam się. No chyba że zależy nam na spójnym wyglądzie systemu. Też nie jestem fanem stosowania kolumn na zasadzie każda z innej parafii, ale daleki jestem od tego by takie rozwiązanie z zasady odrzucać. Centralny gra swoje i odpowiada za zupełnie inne obszary dźwięku. Tu przelatują przede wszystkim dialogi, pierwszy plan. Central to wręcz najważniejsza kolumna w systemie dająca poczucie wyrazistości i zrozumienia całego przekazu. Moim zdaniem kolumny frontowe warto mieć z tej samej marki i serii, ale absolutnie nie uznawałbym tego za konieczne bo one grają po prostu co innego. Mało takich kompletów gdzie central wygląda jak piard i brzmi jak piard a na kolumny frontowe producent skupił całą uwagę? I co? Musimy być skazany na ten piard?

Napisano
20 godzin temu, Q21 napisał:

Zawsze powinno się łączyć kolumny przednie i głośnik centralny w ramach jednej marki, jednej serii kolumn.

Jest to jedna z największych bzdur świata audio. A juz że takie coś wychodzi od tak prestiżowego salonu jest wręcz upokarzające. Przepraszam panowe ale tym razem nie mogłem się ugryźć w język.

Wielu producentów po macoszemu podchodzi do centralnych bo wie właśnie że naiwni ludzie kupią do kompletu.

No na prawdę. :/

20 godzin temu, Q21 napisał:

Zastosowanie innego głośnika centralnego, nawet lepszego, spowoduje pewne problemy z charakterem dźwięku i niespójność. Kolumny przednie i głośnik centralny muszą być możliwie najbardziej zbliżone do siebie charakterem. Tak więc zdecydowanie polecam głośnik centralny Focal.

Znaczy że jesteś nowy w salonie albo nigdy nie podłączałeś kina.

15 godzin temu, Jaroboss napisał:

Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi, bo się wachalem ale skłaniałem bardziej w stronę klipscha, a będę go łączyć z denonem x8500ha.

I słusznie.

Piotrek