tomw Napisano 15 stycznia 2023 Napisano 15 stycznia 2023 Wpierw opis sytuacyjny: pomieszczenie ma wymiary 5,10m x 3,85m x 2,10m, ściany z gazobetonu, na to stelaż aluminiowy, 10cm wełny na ścianach i 16cm na suficie, na to karton-gips i wykładzina na całej podłodze. Zastosowane panele to: ABSORBERY: - 8 x Mega Acoustic FiberSTANDARD 120×60x10cm - 2 x Mega Acoustic FiberSTANDARD 120×60x5cm - 1 x Mega Acoustic PA-PM-8D 60x60x6cm - 1 x Bluetone Acoustics Wall Panel Pro 100x50x10cm DYFUZORY: - 6 x Vicoustic Multifuser DC3 59,5x59,5x14,7cm - 2 x Bluetone Acoustics Wave Reflector 100x50x10cm - 2 x Bluetone Acoustics QRD 11N 100x50x11.5cm - 2 x Seven Audio Dyfuzor Schroedera QRD 1D N13 114x57x12,5cm Dokładne rozłożenie na ścianach można zobaczyć na tym filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=2p20UiGgl_0 No więc po instalacji wszystkiego, na ucho słyszałem ze pomieszczenie jest przegłuszone, co potwierdziły pomiary które wklejam poniżej 🙂 Generalnie oglądam filmy głośno i bardzo głośno, więc idealnie chciałem pogłos około 250ms, ale wyszło około 200ms miejscami spadając i niżej, jak widać na poniższych wykresach 🙂 Błąd który popełniłem polegał na tym ze przy planowaniu akustyki oczywiście radośnie zakładałem ze wszystko zrobię tak jak trzeba, czyli dyfuzory wszystkie będą drewniane 🙂 Życie (budżet) zweryfikowało i drewniany jest tylko jeden, a reszta mimo ze dobrej jakości jest zrobiona ze styroduru, więc także i pochlania nieco 🙂 Przy zakupie miałem świadomość ze nie będzie tak jak zakładałem, ale pomyślałem ze na wiosnę po prostu pomaluje je wszystkie 2-3ktotnie farba, co powinno rozwiązać problem nadmiernego pochłaniania 🙂 Jednakże życie zweryfikowało ponownie i po rozmowie ze znajomym lakiernikiem, okazuje się ze aby to zrobić dobrze nie będzie to ani takie proste ani tanie jak mi się wydawało 🙂 Wpadłem więc na pomysł aby zastąpić część „mocnych” pochłaniaczy z wełny „słabszymi” z pianki akustycznej 🙂 Na początek zdjąłem ze ścian 6 sztuk i z sufitu 1 sztukę Mega Acoustic FiberSTANDARD 120×60x10cm i zrobiłem pomiary, pogłos skoczył o 100-150ms do góry. Następnie w miejsce zdjętych paneli powiesiłem najmocniej chyba pochłaniające panele z gąbki od Mega Acoustic - PA-PM-KOSTKA-K7 50x50x7cm. Pogłos spadł do 220-250ms w większości pasma, co mnie zadowala, ALE niestety jako ze gąbka słabiej pochlania niższe częstotliwości, pogłos poniżej 750Hz jest nieco wyższy 🙂 Być może pobawię się jeszcze z zamianami paneli, ale jak na razie słyszę ze jest lepiej i dźwięk jest definitywnie żywszy, pozostaje problem wymieniony poniżej 🙂 W KONCU docieramy więc do PYTANIA: JAK obniżyć pogłos poniżej 750Hz nie ruszając nic powyżej, w mojej sytuacji ? Zaczynam wertować materiały na necie, ale nie znalazłem nic jeszcze konkretnego i pomyślałem ze może ktoś z WAS miał podobny problem, albo może po prostu wie jak to ogarnąć ? Dodam ze nie jest to dla mnie wielki problem w odsłuchach, gdyby nie pomiar to nawet myślę nie zdawał bym sobie z niego sprawy. No ale skoro już wiem ze jest i tyle już pracy poświeciłem ogólnie na to kino, to czemu nie zrobić tak jak być powinno 🙂 Będę wdzięczny za wszelkie sensowne podpowiedzi! 🙂 Odpisz, cytując
W-3 Napisano 15 stycznia 2023 Napisano 15 stycznia 2023 Cześć . Skorzystam z okazji i sam zadam tobie pytanie . Widziałem filmik z linku i chciałbym zapytać o panele które znajdują się nad twoim projektorem, gdyż sam walczę z wysokim tonem wydobywającym się z mojego projektora laserowego. Czy mógłbyś poradzić jak sobie z tym poradzić ? Czy znasz może sposób na wysokie tony i ich wygłuszenie? Odpisz, cytując
tomw Napisano 15 stycznia 2023 Autor Napisano 15 stycznia 2023 2 minuty temu, W-3 napisał: Cześć . Skorzystam z okazji i sam zadam tobie pytanie . Widziałem filmik z linku i chciałbym zapytać o panele które znajdują się nad twoim projektorem, gdyż sam walczę z wysokim tonem wydobywającym się z mojego projektora laserowego. Czy mógłbyś poradzić jak sobie z tym poradzić ? Czy znasz może sposób na wysokie tony i ich wygłuszenie? To sa dyfuzory Vicoustic Multifuser DC3 ktore maja za zadanie dodac nieco przestrzeni w miejscu odsluchu, wisza nieca za fotelami z tego wzgledu, nie ze wzgledu na projektor 🙂 Nie wiem jaki dzwiek wydaje Twoj projektor, jesli chcesz go ograniczyc to pochlaniacz dzialajacy w tym samym zakresie w miejscu gdzie dzwiek sie wydobywa i odbija 🙂 Acz to takie gdybanie ino, nie mialem nigdy z tym do czynienia 🙂 Odpisz, cytując
W-3 Napisano 15 stycznia 2023 Napisano 15 stycznia 2023 Ok . Dzięki . Ja niestety ci nie pomogę ale podsyłam być może oczywisty link do Addictive Sound . Oni powinni pomóc. https://www.asound.pl Odpisz, cytując
tomw Napisano 15 stycznia 2023 Autor Napisano 15 stycznia 2023 3 minuty temu, W-3 napisał: Ok . Dzięki . Ja niestety ci nie pomogę ale podsyłam być może oczywisty link do Addictive Sound . Oni powinni pomóc. https://www.asound.pl Dzieki bardzo, na innym forum dostalem juz trzy dobre rady, trzeba bedzie wyprobowac 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts