ProjectPi Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 Moze byc tez tak, ze zrodlowo plik nie byl w hi-res choc w 24 bit. Nie bedzie unfolda bo nie ma do czego, skoro nie byl hi-res, ale poniewaz to MQA to core decoder zrobi pusty upsample na 88.2 lub 96. W HiFi Plus bedzie udostepniony jako MQA 24 bit, w HiFi jako MQA 16 bit. Na taki scenariusz wskazuje koncowka pierwszej linii "MQA 44.1 kHz", jesli dobrze kojarze Roon tym sygnalizuje "oryginalny" sample rate. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 Czyli Tidal coś oszukuje z tym Master (takich plików jest dużo i w obu abonamentach grają i wyświetlają się dokładnie tak samo). Dla mnie to tylko ciekawostka, mam HEOS'a, który obsługuje tylko HiFi więc, jak wygaśnie mi HiFi Plus, zostanę przy tym koncie za 5 zł . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 20 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 Dotarła do mnie Taga 10. Powiem tylko jedno ….. zawiodłem się. Moj TV (LG B8) przez optyka do wbudowanego DAC w Marantz 6007 miażdży tą Tage w każdym aspekcie. Podpinałem pierwej Tagę przez analoga RCA i przy odsłuchu U2 New Years Day to brzmiało niesamowicie płytko. Zero basu i dynamiki. Średnica nie najgorsza ale cicho ciś. Pomyślałem ze porównam w opcji która pomija DAC Tagi o podpiąłem przez Toslink do DACa Marantza i tu tez kupa. Basu brak, góra płytka. Głupi według was TV ( który jak mówicie nie może być dobrym źródłem ) z wbudowanym DACiem Marantza rozwala system w stosunku do Tagi. Lipa Panowie….. Idąc dalej … zmienię wzmak … tylko to mi zostaje . pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 De gustibus non est disputandum. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 21 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 Sam nie wiem jak to jest z tym tidal Hi-Fi i MQA. Mam subskrypcję Hi-Fi. Odtwarzając plik master, na apce Lyngdorfa pokazuje mi MQA, albo MQA Studio,. W apce tidala pokazuje Hi-Fi. Unfolduje to, czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 21 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 @grishaq1986 A nie masz może w Twoim telewizorze włączonego jakiegoś korektora który podbija niskie i wysokie tony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 21 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 8 godzin temu, McKarmi napisał: Sam nie wiem jak to jest z tym tidal Hi-Fi i MQA. Mam subskrypcję Hi-Fi. Odtwarzając plik master, na apce Lyngdorfa pokazuje mi MQA, albo MQA Studio,. W apce tidala pokazuje Hi-Fi. Unfolduje to, czy nie? Z tego co wiem pliki udostepnione w HiFi sa zawsze pozbawione mozliwosci unfold. Swego czasu zrobilem porownanie danych wychodzacych w Tidal. Utwor Clannadu wystepujacy w wersji Master, udostepniany jako 44.1/24. WiiM z wlaczonym code dekoderem unfolduje go do 88.2/24. Przy wylaczonym core dekoderze i wybranym poziomie Master WiiM wysyla do DACa stream 44.1/16. Aplikacja Tidala wyswietla wtedy Master. Przy wybranym poziomie HiFi WiiM wysyla do DACa rowniez stream 44.1/16. Aplikacja Tidala wyswietla wtedy HiFi. Porownanie cyfrowych nagran zrobionych na DACu pokazalo, ze zawartosc byla w bit w bit identyczna... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 21 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 1 godzinę temu, Palmos napisał: @grishaq1986 A nie masz może w Twoim telewizorze włączonego jakiegoś korektora który podbija niskie i wysokie tony? No właśnie jak odtwarzam muzykę z Tidala to nie mam nawet możliwości wejść w ustawienia audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 21 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 Zobacz w ustawieniach samego telewizora Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 21 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 58 minut temu, Palmos napisał: Zobacz w ustawieniach samego telewizora Brak jakiegokolwiek korektora. Wybór tylko czy PCM czy Dolby Digital. I tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 22 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2023 Dnia 20.01.2023 o 23:16, grishaq1986 napisał: Dotarła do mnie Taga 10. Powiem tylko jedno ….. zawiodłem się. Moj TV (LG B8) przez optyka do wbudowanego DAC w Marantz 6007 miażdży tą Tage w każdym aspekcie. Podpinałem pierwej Tagę przez analoga RCA i przy odsłuchu U2 New Years Day to brzmiało niesamowicie płytko. Zero basu i dynamiki. Średnica nie najgorsza ale cicho ciś. Pomyślałem ze porównam w opcji która pomija DAC Tagi o podpiąłem przez Toslink do DACa Marantza i tu tez kupa. Basu brak, góra płytka. Głupi według was TV ( który jak mówicie nie może być dobrym źródłem ) z wbudowanym DACiem Marantza rozwala system w stosunku do Tagi. Lipa Panowie….. Idąc dalej … zmienię wzmak … tylko to mi zostaje . pozdrawiam Aż jestem w szoku, naprawdę gdy tylko u siebie uruchomię muzykę z tv typu Apple TV czy nawet TIDAL i to idzie po optyku do wzmacniacza to mam ochotę to sprzedać i słuchać muzyki z telefonu… ale jak tylko bezpośrednio z wzmacniacza z karty BluOS to jest pięknie, aż ciężko mi uwierzyć ze taga gra gorzej od tv, jesteś pewny ze wszystko jest dobrze ustawione i wpięte ? Cxa tez bym nie łączył z Bowersami w tej cenie są lepsze wzmaki do nich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 22 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2023 16 minut temu, Alden1224 napisał: Aż jestem w szoku, naprawdę gdy tylko u siebie uruchomię muzykę z tv typu Apple TV czy nawet TIDAL i to idzie po optyku do wzmacniacza to mam ochotę to sprzedać i słuchać muzyki z telefonu… ale jak tylko bezpośrednio z wzmacniacza z karty BluOS to jest pięknie, aż ciężko mi uwierzyć ze taga gra gorzej od tv, jesteś pewny ze wszystko jest dobrze ustawione i wpięte ? Cxa tez bym nie łączył z Bowersami w tej cenie są lepsze wzmaki do nich Taga już zwrócona. Nie wydaje mi się abym mógł źle podpiąć kabel optyczny bądź RCA z Tagi do wzmacniacza. Fakt nie grzebałem nic w ustawieniach od Tagi bo jako takich w aplikacji nie widziałem. Ale coś było z nią nie tak bo nawet głośność przy tych samych ustawieniach wzmacniacza była duuużżżo niższa niż z TV. Może jakąś wadliwą sztukę miałem.,.. Na ferie ( koniec lutego ) mam urlop to podjadę na odsłuch Roksan Attessa. Na razie najbardziej mnie zaciekawił. Myślałem też o Nad C368 i Musical Fidelity M3si ale te kloce nie wejdą mi na szafkę 😮 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 22 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2023 Oba bardzo fajne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 22 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2023 Z tą Tagą to rzeczywiście chyba było coś nie tak skoro była cichsza od tv! Sprawdź może wiim mini... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 22 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2023 1 minutę temu, Palmos napisał: Z tą Tagą to rzeczywiście chyba było coś nie tak skoro była cichsza od tv! Sprawdź może wiim mini... To już do Roksan-a Ale fakt nasłuchałem się w ostatnim czasie sporo o jakości muzy z TV i jestem zdecydowany na jakiś streamer. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Herczek Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 10 godzin temu, grishaq1986 napisał: Ale coś było z nią nie tak bo nawet głośność przy tych samych ustawieniach wzmacniacza była duuużżżo niższa niż z TV. W ustawieniach masz Fixed volume, rozwiązuje problem głośności, bez włączonego gra rzeczywiście ciszej niż TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 27 minut temu, Józef Herczek napisał: Fixed volume W Wiim było ale w Taga to ja tego nie widziałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Herczek Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 10 minut temu, Palmos napisał: W Wiim było ale w Taga to ja tego nie widziałem. Też jest tylko z głowy nie powiem Ci gdzie dokładnie. Pamiętam że to gdzieś w czeluściach ustawień znalazłem, wieczorem sprawdzę i dam znać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Herczek Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 22 godziny temu, Palmos napisał: W Wiim było ale w Taga to ja tego nie widziałem. Z poziomu urządzenia (Device) wchodzisz do ustawień -> Audio Settings i masz Fixed volume output. Po włączeniu poziom głośności wzrasta i to znacznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Bo jest ustawione wówczas na maksa. Normalne. nie ma możliwości regulacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 3 godziny temu, Józef Herczek napisał: Z poziomu urządzenia (Device) wchodzisz do ustawień -> Audio Settings i masz Fixed volume output. Po włączeniu poziom głośności wzrasta i to znacznie. Skoro wzrasta, to wczesniej nie byl na 100%. Fixed volume blokuje zmiany glosnosci i ustawia poziom 0dBFS, ale nie podniesie glosnosci, jesli recznie byla na maksimum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 24 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Dzisiaj będę testował Arylic S50 PRO+. Zobaczymy jak będzie w tym przypadku. Dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 1 godzinę temu, grishaq1986 napisał: Dzisiaj będę testował Arylic S50 PRO+. Zobaczymy jak będzie w tym przypadku. Dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam Czyli to https://www.rakoit.com/product/wireless-preamplifier-s50-pro-3/ ze starenkim Linkplay A31, zatem cyfrowym wyjsciem resamplowanym do 44,1 kHz. Powodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 24 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 2 godziny temu, Mariusz Kopacki napisał: Czyli to https://www.rakoit.com/product/wireless-preamplifier-s50-pro-3/ ze starenkim Linkplay A31, zatem cyfrowym wyjsciem resamplowanym do 44,1 kHz. Powodzenia. Mówisz lipa … tu znajomy polecał bo mani jest zadowolony. A co sądzisz o Topping M50 ?? pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Nic nie sadze, to chyba troche rozne kategorie urzadzen. Ten Topping to praca w sieci lokalnej zdaje sie, sam z siebie nie wspiera zadnych serwisow muzycznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts