LadyEvil Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Witam Wszystkich .Na początku chciałabym zaznaczyć, iż w temacie jestem w ogóle nie zorientowana, więc proszę o wyrozumiałość .Tak więc, na sprzęt grający mogę przeznaczyć 2 tysiące zł., nie wiem czy to dużo czy mało (domyślam się, że bliżej do tego drugiego).Chciałabym się dowiedzie, co muszę kupić, aby taki zestaw sprawnie i miło dla ucha działał. Przeglądałam różne strony, ale może dlatego, że jestem całkiem w temacie zielona, nic z nich nie wywnioskowałam.Na taki zestawik pewnie muszą się składać jakieś kolumny (głośniki?), wzmacniacz, subwoofer, tak więc proszę o podanie jakiś konkretmych modeli.Pokój w którym ma to wszystko grać ma wymiary 3m/3m.I mam takie pytanko jeszcze, jak już skompletuję taki zestaw to czy będzie on współdziałał z moim komputerem, czy dvd?Znajomy mówił, że potrzebuję jakieś części do tego.To chyba ma znaczenie... sprzęt ma służyć do głównie do odtwarzania muzyki, szeroko pojętego rocka i metalu (tj. od takiego "nastrojowego plumkania", typu Pink Floyd, czy The Doors, do ekstremalnych form muzyki - death metal, grindcore). Także, proszę o pomoc, wszystkie pouczenia (przystępnym językiem) mile widziane . Dziękuje i Pozdrawiam ! Odpisz, cytując
unholy Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Cytat Witam Wszystkich .Na początku chciałabym zaznaczyć, iż w temacie jestem w ogóle nie zorientowana, więc proszę o wyrozumiałość .Tak więc, na sprzęt grający mogę przeznaczyć 2 tysiące zł., nie wiem czy to dużo czy mało (domyślam się, że bliżej do tego drugiego).Chciałabym się dowiedzie, co muszę kupić, aby taki zestaw sprawnie i miło dla ucha działał. Przeglądałam różne strony, ale może dlatego, że jestem całkiem w temacie zielona, nic z nich nie wywnioskowałam.Na taki zestawik pewnie muszą się składać jakieś kolumny (głośniki?), wzmacniacz, subwoofer, tak więc proszę o podanie jakiś konkretmych modeli.Pokój w którym ma to wszystko grać ma wymiary 3m/3m.I mam takie pytanko jeszcze, jak już skompletuję taki zestaw to czy będzie on współdziałał z moim komputerem, czy dvd?Znajomy mówił, że potrzebuję jakieś części do tego.To chyba ma znaczenie... sprzęt ma służyć do głównie do odtwarzania muzyki, szeroko pojętego rocka i metalu (tj. od takiego "nastrojowego plumkania", typu Pink Floyd, czy The Doors, do ekstremalnych form muzyki - death metal, grindcore). Także, proszę o pomoc, wszystkie pouczenia (przystępnym językiem) mile widziane . Dziękuje i Pozdrawiam ! Witaj...Przede wszystkim potrzebny Ci wzmacniacz i 2 kolumny jezeli zamierzasz uzywac komputera czy dvd jako zrodla. Jezeli masz kolekcje (lub zamierzasz miec) plyt CD to potrzebujesz jeszcze odtwarzacza CD lub DVD. Zadnych dodatkowych czesci ( jak sugerowal Twoj kolega) nie potrzebujesz... no poza kablami ktorymi polaczysz te urzadzenia. Ja polecilbym Ci wydac po okolo 500 zl na wzm i CD, a za reszte (czyli ok 1000zl) kupilbym jakies kolumny podstawkowe ( z racj tego ze masz maly pokoik). Radzilbym Ci zainwestowac w CD a komputer traktowac jako dodatek, poniewaz rock i metal (zreszta kazdy rodzaj muzyki-gusta muzyczne mamy podobne) na pewno zagra o niebo lepiej z odtwarzacza CD niz MP3 z kompa. Jak bedziesz zinteresowana to na pewno ktos na tym forum poda Ci konkretne przyklady sprzetu w granicach 2000zl. pozdrawiam Odpisz, cytując
Fono Master Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Do tych 9m2 ,tradycyjnie micro wieża Yamaha Piano Craft ,zawsze można zanienić w przyszłości kolumny na lepsze lub podłączyć suba jak zajdzie taka potrzeba.Model zdaje się 410 tylko nie wiem czy jeszcze jest produkowany, w MM na pewno mają.Te modele z DVD są gorsze. Odpisz, cytując
Fono Master Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Właśnie o takie coś mi chodziło we wpisie powyżej:Yamaha PianoCraft E410Mini zestaw stereo, 2x60W, MP3. RDS. Możliwość podłączenia I-Poda.Kolor: elektronika srebrny lub czarny, głośniki wiśnia lub czarny.Rodzina PianoCraftów firmy Yamaha to już prawdziwa legenda na rynku wysokiej jakości obrazu i dźwięku. Najnowsze modele tej serii - E410 to zestawy mini tylko z wyglądu. W rzeczywistości, Yamaha proponuje nam niezwykłe, zaawansowane połączenie odtwarzacza CD ze wzmacniaczem stereo i tunerem stacji radiowych, które z całą pewnością będzie idealnie pasowało do Twojego salonu lub sypialni. PianoCraft E410 jest wyposażony w uniwersalny napęd CD, odtwarzający oprócz standardowych płyt kompaktowych, również płyty z zapisanymi skompresowanymi plikami MP3 i WMA. Jedno koaksjalne oraz jedno optyczne wyjście cyfrowe gwarantuje bezstratne przesyłanie sygnału. Posiada tuner radiowy z pamięcią 40 stacji.Uniwersalność zestawów polega dodatkowo na tym, że można odsłuchiwać muzykę zapisaną na przenośnym odtwarzaczu iPod. Wystarczy podłączyć jednym kablem opcjonalną stację dokującą YDS-10 firmy Yamaha do odpowiedniego gniazda wzmacniacza, żeby móc się cieszyć materiałem nagranym na iPoda. Zestaw dostarczany jest z kolumnami głośnikowymi, które mogą być wykończone ekskluzywnym czarnym lakierem fortepianowym lub stonowaną, elegancką okleiną w kolorze drewna wiśniowego.Komponenty elektroniczne, zarówno sekcja wzmacniacza z tunerem, jak i sekcja CD dostępne są w kolorze srebrnym lub, jako nowość, w bardzo modnej ostatnio czerni.SPECYFIKACJA:- moc wzmacniacza : 2 X 60 W - linear damping - Pure direct - tuner FM/MW z pamięcią 40 stacji - wyjście na Subwoofer - złącze pod iPod - wyjście optyczne i koaksialne cyfrowe - wyświetlacz 3 liniowy - CD text - Odtwarzanie formatów : MP3, WMA, - pozłacane końcówki - 2-drożne głośniki kolumnowe - bass reflex - ekranowane magnetycznie - 13-cm głośnik niskotonowy - basowy - 2.5-cm głośnik wysokotonowy - tweeter Odpisz, cytując
LadyEvil Napisano 21 marca 2009 Autor Napisano 21 marca 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Co do tej wieży znalazłam takową na allegro:http://allegro.pl/item585904804_yamaha_pia..._brzmienie.htmltylko jest to jeden nowszych modeli (z dvd) . Rozumiem, że grają gorzej od starszych modeli. A tutaj w sklepie mam tą 410: http://www.elektrofull.pl/yamaha-pianocraf...ysylka-p-6.htmlno i jeśli ma być lepsza to chyba się na nią zdecyduję .Mam rozumieć, że to będzie najlepszy wybór w tej cenie?Jeżeli chciałabym podłączyć te kolumny do komputera, to nie powinno być problemów? I jeszcze pytanko z trochę innej beczki, czy jakość dźwięku z płyty audio, odtwarzanej z komputera, bardzo odstaje, od jakości dźwięku z takiej wieży? Odpisz, cytując
Fono Master Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Co do jakości dzwięku z kompa to niech się wypowiedzą koledzy ,ja korzystam sporadycznie ,dla mnie dzwięklepszy jest z CD. Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Dźwięk z kompa dla nieaudiofila będzie bardzo podobny (jeśli jest dobra karta dźwiękowa) do dźwięku budżetowych CD, jednak przy odtwarzaniu z PCta, wchodzą w grę również szumy wentylatora itp., więc elektronicznie to tylko np. Logitech Squeezebox.Jeśli chodzi o mikro wieże to zobacz jeszcze Denona DM-37 bardzo podobny konstrukcyjnie do Yamahy, a bez zbednych dodatków co może przemawiać tylko w stronę poświęcenia się dźwiękowi, a nie samej funkcjonalności. Dobrze oceniany. test:http://audio.com.pl/index.php?page=testy&a...tId=9&id=27Albo Marantz M-CR502 prawdopodobnie najlepsza mikro konstrukcja na rynku, kolumny już wysokich lotów jak na tego typu sprzęt (Mission m33i), dodatkowo centralka też dopracowana w najdrobniejszym szczególe, myślę, że naprawdę warte uwagi. test:http://audio.com.pl/index.php?page=testy&a...tId=9&id=30 Odpisz, cytując
Adamc Napisano 21 marca 2009 Napisano 21 marca 2009 Moim zdaniem dźwięk z komputera dla osoby posiadającej słuch zwyczajny (coś pomiędzy nietoperzem, a nadepniętym przez słonia) będzie zawsze gorszy od dźwięku z odtwarzacza CD. Piano Craft E410 wydaje się rozwiązaniem optymalnym. Odpisz, cytując
artur77 Napisano 22 marca 2009 Napisano 22 marca 2009 LadyEvil - Pianocraft jest na pewno dobrym rozwiäzaniem (u mnie plumka 410 w kuchni i jest swietnie przy Meshuggah ), ale - czy rozwazasz tez zakup sprzetu uzywanego? MP3 mozesz zawsze puszczac z komputera, wystarczy jeden kabelek mini jack/ 2 RCA(chinch) i podläczysz komputer pod kazdy wzmacniacz. W tej cenie, tzn. rozdzielajäc 1000pln na sprzet (wzmacniacz/CD) i 1000 na kolumny (przy wymiarach Twojego pokoju na pewno podstawkowe) raczej znajdzie sie cos "pelnowymiarowego". "I jeszcze pytanko z trochę innej beczki, czy jakość dźwięku z płyty audio, odtwarzanej z komputera, bardzo odstaje, od jakości dźwięku z takiej wieży?"Tak, odstaje - na niekorzysc PC. Po pierwsze - odtwarzacz CD jest urzädzeniem wyspecjalizowanym tzn. w jednej obudowie znajdujä sie uklady odpowiedzialne za odczyt, analize i przeslanie sygnalu. W PC natomiast jest mnöstwo wszelkiego typu zaklöcen, poza tym - czy widzialas kiedys naped CD (nie CD-Rom) do komputera ? Obojetnie od karty dzwiekowej - w przypadku PC sygnal z plyty CD przesylany jest do karty dzwiekowej wpietej w plyte glöwnä, ta z kolei podläczona jest pod zasilacz komputera, ten zasila jeszcze 10 innych ukladöw itp, itd. Reasumujäc - PC jako glöwne zrödlo dzwieku moze byc dobre w przypadku MP3 lub muzyki zapisanej na HDD. Do CD - jedynie wyjscie awaryjne. Jakosc glosniköw komputerowych pomijam.Pozdrawiam. PYTANIA: czy moze byc sprzet uzywany? Jesli tak - czy chcesz, aby CD i wzmacniacz byly tej samej firmy (pasowaly do siebie wizualnie)? Odpisz, cytując
LadyEvil Napisano 22 marca 2009 Autor Napisano 22 marca 2009 Mimo udogodnień cenowych w wypadku sprzętu używanego, jestem raczej zainteresowana sprzętem nowym. Najbardziej korzystną ofertą wydaje mi się Yamaha PianoCraft. Przeczytałam o możliwości podpięcia pod tą wieżę IPod-a. Czy polega to na bezpośrednim połączeniu go, przez kabelek usb i korzystaniu z jego zawartości? I czy wszystkie modele IPod-a będą w ten sposób działały? Odpisz, cytując
kazalski Napisano 22 marca 2009 Napisano 22 marca 2009 Na Twoje pytania nie jestem w sstanie odpowiedziec ale moge poprzec kolegow wczsniej ze pianocraft jest najlepszym rozwiazaniem w tym budzecie i przy takieij powierzchni pokoju. Odpisz, cytując
Fono Master Napisano 22 marca 2009 Napisano 22 marca 2009 Szczególnie wersja czarno-wiśniowa jest bardzo ładna. Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 22 marca 2009 Napisano 22 marca 2009 Zobacz jeszcze tego Marantza, na górze strony w dziale TESTY - Zestawy mikro jest test porównawczy Yamahy, Denona, Marantza..., warto przeczytać Odpisz, cytując
LadyEvil Napisano 25 marca 2009 Autor Napisano 25 marca 2009 Dzięki za pomoc . PianoCraft już jest w drodze. Pozdrawiam! Odpisz, cytując
Fono Master Napisano 25 marca 2009 Napisano 25 marca 2009 Jak już dojdzie ,pogra parę dni /wygrzeje się/ to podziel się wrażeniami z odsłuchu.Kable głośnikowe "rozplącz z tego motka" i niech swobodnie zwisają za sprzętem. Odpisz, cytując
alghar Napisano 27 marca 2009 Napisano 27 marca 2009 Można jeszcze pobawić sie w wymianę kabli głośnikowych . Odpisz, cytując
LadyEvil Napisano 4 kwietnia 2009 Autor Napisano 4 kwietnia 2009 Jestem zachwycona tą wieżyczką. Na razie taki sprzęt całkowicie mi wystarcza. Nie spodziewałam się takiego dźwięku za tą cenę. Do tego bardzo ładny, prosty wygląd. Dzięki jeszcze raz . Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Recommended Posts