Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
22 minuty temu, Gie-de napisał:

- pewnie dźwiękowo było by podobnie (tzn. ja bym nie odczuł różnicy),

Jeśli byś nie odczuł to jak odczuwasz gdy świeci dolby a nie stereo ? :D  te sprzęty wyświetlają co chcą a gra tak jak ma grać

Napisano
36 minut temu, Gie-de napisał:

Zaczynam się zastanawiać czy nie popełniłem błędu wybierając tego Acrama, może było trzeba wybrać Denona x4700h - pewnie dźwiękowo było by podobnie (tzn. ja bym nie odczuł różnicy), a był by bardziej "do ludzi" i funkcjonalny (rozwojowy na przyszłość).

Jestem ciekaw czy u mnie Arcam dałby coś z siebie więcej niż Denon, tak by jednoznacznie stwierdzić że jest po prostu dźwiękowo lepszy. Bym musiał dokupić kolejne końcówki mocy bo system 7.2.4 

Napisano

Nie no dźwiękowo nie byłoby podobnie :) Wybrałeś bardzo dobrze, po prostu trzeba się nauczyć nowego sprzętu :D.

Zadzwoń może do sklepu, w którym kupiłeś, może tam coś sensownego doradzą. Ewidentnie to jest kwestia ustawień, nauczysz się go i nie będziesz myślał o innych sprzętach :D.

Napisano
14 minut temu, Michał Gałązka napisał:

Nie no dźwiękowo nie byłoby podobnie

A miałeś bezpośrednie porównanie w tych samych warunkach? Bo jest ta fama o Arcamie i Anthemie że to wyższa półka niż japończyki, ale mam takie spostrzeżenie że opinie dotyczą zazwyczaj przechodzenia z niższych modeli, a to wypacza obiektywizm.

Napisano
29 minut temu, Butler napisał:

A miałeś bezpośrednie porównanie w tych samych warunkach? Bo jest ta fama o Arcamie i Anthemie że to wyższa półka niż japończyki, ale mam takie spostrzeżenie że opinie dotyczą zazwyczaj przechodzenia z niższych modeli, a to wypacza obiektywizm.

Tak miałem jak mój kuzyn wybierał sprzęt do kina domowego. Ja nic nie mam do Denona, wręcz przeciwnie osobiście bardzo lubię ten sprzęt no ale Arcam w mojej opinii i opinii mojego kuzyna wypadł lepiej.

Napisano
17 godzin temu, Gie-de napisał:

Moja mama mawiała, że z ładnej miski nikt się jeszcze nie najadł ;)

Zaczynam się zastanawiać czy nie popełniłem błędu wybierając tego Acrama, może było trzeba wybrać Denona x4700h - pewnie dźwiękowo było by podobnie (tzn. ja bym nie odczuł różnicy), a był by bardziej "do ludzi" i funkcjonalny (rozwojowy na przyszłość).

Brzmieniowo nie było by to samo. No ale funkcyjnie bylo by pewnie lepiej. Chodź Denon też ma "swoje"

17 godzin temu, Butler napisał:

Jestem ciekaw czy u mnie Arcam dałby coś z siebie więcej niż Denon, tak by jednoznacznie stwierdzić że jest po prostu dźwiękowo lepszy. Bym musiał dokupić kolejne końcówki mocy bo system 7.2.4 

Musiał bys sprawdzić no i tak u Ciebie kolejne końcówki. To podnosi koszty. A biorac pod uwage po ile miałeś 4700, no :)

Napisano
20 godzin temu, Artur Mądry napisał:

Ja będę od dzisiaj testował Arcam-a

Miałem już kilka amplitunerów, na chwilę obecną najlepiej wypadała kombinacja Marantz   6015 z wzmakiem 8006.

Mam nadzieje, że na Arcam-ie poszukiwania się zakończą.

koniecznie daj  znać

Dobrze i na spokojnie podejdź do Diraca.

Napisano
7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

koniecznie daj  znać

Dobrze i na spokojnie podejdź do Diraca.

Ostatecznie  - udało się kupić ARCAM 10.

Kalibracje na razie odpuszczam - za 3 tyg. będę się przenosił do nowego pomieszczenia.

Pierwsze wrażenia:

Stereo - szybko, rozdzielczo, precyzyjnie, bardzo dynamicznie, energicznie

Kino - czuć moc, klarowność - przykład oglądałem nowego TOP GUN-a na ONkyo RZ50 i na arcam 10.

Arcam - słychać jak wszystko lata, potężne uderzenia, głośniki szaleją, jak startują odrzutowce to dzieci chowają się po innych pokojach :),  uczucie jakby się było w środku akcji. 

Onkyo  - jest głośno, jest dużo decybeli ale po prostu nie ma wrażenia🤷‍♂️.

Na minus na pewno intuicyjność ARCAMA, trzeba się trochę pobawić żeby wiedzieć co za co tam odpowiada.

Mam nadzieje, że z każdym dniem będzie lepiej.

Napisano

Po 2 dniach będziesz już ogarniać obsługę , 2-3 tematy jakby poprawili w firmware to w ogóle by nie było o czym mówić.

Kalibracja sporo jakości jeszcze wniesie , tylko trzeba potem podbić volume na każdym kanale (główne może 2-3dB , sub 5-6dB) zależnie jak wyjdzie

Napisano
Dnia 14.02.2023 o 14:01, Gie-de napisał:

No chyba, że tak... to ok :)

A działa u Ciebie tryb direct?

Właśnie coś nie grało , wydaje mi się że logicznym jest iż nie zadziała na hdmi które musi wyłączyć :P 

111.jpg

222.jpg

Napisano

Kilka dni zabawy z nową zabawką i już wiem, że tryb direct działa tylko z wejściami analogowymi czyli np. CD. Coraz bardziej jestem zachwycony tym sprzętem. Ostatnio włączyłem Dire Straits z CD w trybie stereo direkt i do teraz zbieram szczękę z podłogi. Na razie nie zrobiłem kalibracji dirac bo muszę dokupić jakieś fajne satelity, na obecnych jest to bez sensu.

Zastanawiam się nad Heco ambient 11f lub Monitor audio fx bronze -które polecacie, może jeszcze jakieś inne?

Niestety mam sofę z każdej strony dosuniętą do ściany, więc chyba muszą być naścienne.

Czy naścienne grają gorzej od monitorów, czy nie koniecznie?

Napisano
58 minut temu, Gie-de napisał:

Kilka dni zabawy z nową zabawką i już wiem, że tryb direct działa tylko z wejściami analogowymi czyli np. CD. Coraz bardziej jestem zachwycony tym sprzętem. Ostatnio włączyłem Dire Straits z CD w trybie stereo direkt i do teraz zbieram szczękę z podłogi. Na razie nie zrobiłem kalibracji dirac bo muszę dokupić jakieś fajne satelity, na obecnych jest to bez sensu.

U mnie właśnie leci comfortably numb w wersji kfira ochaiona ;)  arcam mega przyjemnie odtwarza rockowe kawałki , szczególnie te słabiej zrealizowane nie kłują po uszach

Napisano
19 godzin temu, Kubakk napisał:

Po 2 dniach będziesz już ogarniać obsługę , 2-3 tematy jakby poprawili w firmware to w ogóle by nie było o czym mówić.

Kalibracja sporo jakości jeszcze wniesie , tylko trzeba potem podbić volume na każdym kanale (główne może 2-3dB , sub 5-6dB) zależnie jak wyjdzie

Przyznaje rację - po wczorajszym dniu kolejny progres. Udało się połączyć do sieci bezprzewodowej przez google home co pozwoliło na zabawę przez bluetooth.

Nie mogę się doczekać pełnej kalibracji - ale to już za chwilę... :)

Napisano
10 godzin temu, Gie-de napisał:

Zastanawiam się nad Heco ambient 11f lub Monitor audio fx bronze -które polecacie, może jeszcze jakieś inne?

Niestety mam sofę z każdej strony dosuniętą do ściany, więc chyba muszą być naścienne.

Czy naścienne grają gorzej od monitorów, czy nie koniecznie?

To daj na boczne ściany FX. One w tym przypadku zagrają lepiej niż te Ambienty. Ale na tylnej ścianie tez zagraja lepiej.

Nie no to lepszy produkt generalnie :)

31 minut temu, Artur Mądry napisał:

Wyzwania na dziś.

Aby po uruchomieniu apple tv włączył się równocześnie tv i arcam.

Obecnie odpala się tylko apple tv i tv.

@Kubakk, @Gie-deMierzyliście się już z tym wyzwaniem?

"CEC Control – umożliwia włączenie/wyłączenie mechanizmu CEC dla pierwszego wyjścia HDMI;"

Napisano
33 minuty temu, Artur Mądry napisał:

Wyzwania na dziś.

Aby po uruchomieniu apple tv włączył się równocześnie tv i arcam.

Obecnie odpala się tylko apple tv i tv.

@Kubakk, @Gie-deMierzyliście się już z tym wyzwaniem?

Ja mam dekoder cyfrowego polsatu i bez względu na to, którego pilota użyję, wszystkie trzy urządzenia się włączają tzn. tv, dekoder i arcam, ale tak było od początku - nic nie zmieniałem.

Nie działają za to kody do pilota arcama, aby nim obsługiwać tv, dekoder i CD. jak będę miał czas to pobawię się funkcją uczenia się pilota od drugiego pilota bo chyba coś takiego tam jest.

Napisano
47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To daj na boczne ściany FX. One w tym przypadku zagrają lepiej niż te Ambienty. Ale na tylnej ścianie tez zagraja lepiej.

Nie no to lepszy produkt generalnie :)

A jak uważasz, warto dopłacać do wersji silver FX 6G ?