Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam amplituner Denon AVR-X2800H, do którego podłączone jest PS4 Pro i odtwarzacz Blu-Ray Sony UDP-X700.

Odtwarzając na X700 płyty Blu-Ray 4K zawierające ścieżkę Dolby Atmos-TrueHD, wyświetla mi się na odtwarzaczu informacja jedynie o ścieżce Dolby-TrueHD 7.1. Analogiczna informacja jest przekazywana przez Denona na jego wyświetlaczu oraz na ekranie TV, po wciśnięciu przycisku „Info” - z dodatkową wizualizacją, że sygnał wejściowy obejmuje 7 kanałów i subwoofer, bez głośników górnej warstwy.

Dla porównania włączyłem na PS4 Pro film Blu-ray ze ścieżką Dolby Atmos-TrueHD, po wybraniu w opcjach konsoli „Bitstream”, sytuacja jest identyczna - Denon wyświetla informację o ścieżce TrueHD 7.1.

Konsola i Blu-Ray są podłączone do Denona kablami HDMI 2.0.

Ktoś spotkał się z takim problemem? Jakieś pomysły co robić, żeby ampi odbierał sygnał Atmos?

Napisano (edytowany)

Tak, system 5.1.2. ustawiony w kreatorze. Podczas odtwarzania filmu, po wcisnieciu przycisku „Info” na pilocie, w polu Input signal jest informacja o Dolby TrueHd 7.1 i podswietlone na grafice 7 kanałów + LFE i wygaszone pozostałe, w tym wszystkie górnej warstwy. Na grafice obok z aktywnymi głośnikami, są podświetlone 5 + 1 kanałów, wygaszone dwa kanały górnej warstwy, które dodałem odczas konfiguracji.

Podczas testów na koniec procesu konfiguracji, wszystkie kanały grają.

Edytowano przez vertigo
Napisano

Ok, już wiem - jak sądzę - ocb. Oglądając film ze ścieżką Dolby Atmos-TrueHD, pierwszym wyborem dla ampli jest ścieżka z Dolby-TrueHD 7.1. Po wciśnięciu zielonego przycisku „Movie” na pilocie, z wyborem trybu dźwięku, kolejną pozycją jest „Dolby Atmos”. I wtedy już po wciśnięciu przycisku „Info” widnieje napis, że input signal to „Dolby Atmos”, a na grafice z aktywnymi kanałami świecą się wszystkie skonfigurowane.

Kolejne opcje to już jakieś presety „modyfikowane” przez ampli, ale z nich nie korzystam.

Napisano
Dnia 15.02.2023 o 08:08, Piotr Sonido napisał:

Ściezkę się wybiera na żrodle. Nie na ampli.

Na Denonie ostatni używany tryb dźwiękowy zostaje zapamiętany dla źródła/ wejścia. Jeśli jest auto to owszem , włączy się odpowiedni dekoder w amplitunerze, w przeciwnym wypadku ostatnio wybrany tryb dźwięku.  Auto można włączyć  przyciskając direct dwa razy ( włączyć i wyłączyć)

Napisano
46 minut temu, Iron napisał:

Na Denonie ostatni używany tryb dźwiękowy zostaje zapamiętany dla źródła/ wejścia.

Nie chodzi o tryb dekodowania, tylko ścieżkę ze źródła. Kolega @vertigo po prostu zapomniał, że jak jest film to zazwyczaj jest ich kilka do wyboru, np. AC-3 5.1 lektor; DTS-HD Master Audio 7.1 dubbing pl; Dolby True HD Atmos english itp. I to się wybiera na źródle, czyli na playerze. Na Denonie jest jak mówisz, możesz zostawić auto lub wymusić inny tryb muxując ścieżkę, ale to będzie zawsze opierało się o wybór z playera.

Napisano
2 godziny temu, Butler napisał:

Nie chodzi o tryb dekodowania, tylko ścieżkę ze źródła. Kolega @vertigo po prostu zapomniał, że jak jest film to zazwyczaj jest ich kilka do wyboru, np. AC-3 5.1 lektor; DTS-HD Master Audio 7.1 dubbing pl; Dolby True HD Atmos english itp. I to się wybiera na źródle, czyli na playerze. Na Denonie jest jak mówisz, możesz zostawić auto lub wymusić inny tryb muxując ścieżkę, ale to będzie zawsze opierało się o wybór z playera.

Zastosowałem skrót myślowy,  oczywiście że w zrodle musi być wybrana ścieżka Dolby Atmos . Natomiast w amplitunerze,  w przypadku "auto" włączy się odpowiedni dekoder.

Lub można wymusić ręcznie inny ,np. Neural X  ( zielony przycisk) i wtedy nie bedzie na wyswietlczu pokazane Dolby Atmos ( w tym wypadku).

Może niejasno napisałem

Napisano

Panowie, może dodam trochę info.

Oczywiście, że nie zapomniałem, że są na płycie Blu-Ray 4K różne ścieżki audio do wyboru. I np. na Matrixie (1sza część) jest ścieżka nr. 1 oznaczona jako English Dolby Atmos-TrueHD (opisana jest tak na pudełku), ścieżka nr 2 English Dolby Digital 5.1 i kolejne w innych językach. Mówiłem do tej pory tylko o ścieżce nr 1.

Sony UBP-X700 ma w specyfikacji technicznej taką informację:

"DOLBY®

Dolby Atmos® (wyjście strumienia bitowego) / dekodowanie Dolby® TrueHD (7.1 kan.)"

Zgodnie z instrukcją do Denona: "Dolby Atmos content will be delivered to your Dolby Atmos Enabled AV receiver via Dolby Digital Plus or Dolby TrueHD on Blu-ray Disc".

Załączam fragment z instrukcji Denona. Legenda do *3 to: "This can be selected when the Dolby Atmos signal contains the Dolby TrueHD signal."

Więc wychodzi mi na to - być może wynika to z właściwości odtwarzacza Blu-Ray 4K, który wyświetla informację, że ta główna ścieżka to "English Dolby TrueHD 7.1ch 48kHz", bez słowa o Dolby Atmos  - że sygnał ścieżki zawierającej metadane Dolby Atmos może być wybrany z poziomu amplitunera. Opcja domyślna to "Dolby Audio - TrueHD" (bez Atmosa), opcja kolejna (po wciśnięciu zielonego przycisku) to sygnał "Dolby Atmos - TrueHD".

Zrzut ekranu 2023-02-17 o 11.40.26.png

Napisano
15 minut temu, vertigo napisał:

Opcja domyślna to "Dolby Audio - TrueHD" (bez Atmosa), opcja kolejna (po wciśnięciu zielonego przycisku) to sygnał "Dolby Atmos - TrueHD".

To może są jakieś ustawienia w playerze które zmienią Ci domyślny tryb na TrueHD z Atmos? Tak za każdym trzeba przełączać?

Napisano
15 minut temu, Butler napisał:

To może są jakieś ustawienia w playerze które zmienią Ci domyślny tryb na TrueHD z Atmos? Tak za każdym trzeba przełączać?

Nie, jak raz przełączę to już pamięta.

Napisano

Hmm u mnie dzieje się podobnie jak mam płytę Blue Ray (nie UHD) z Dolby Atmos to mój procesor(nie obsługujący Atmosa) pokazuje ścieżkę TrueHD 7.1. Wydaje mi się, że nikt nie sprzedał Tobie Denona albo Soniego bez Atmosa. Może kabel HDMI jest jakiś trefny i nie ma tam potrzebnej przepustowości dla Atmosa i i downscaluje się wszystko do TrueHD?