cob_ra Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 (edytowany) Witajcie, Po części zaczynam się zabierać za wymianę tego co mam. Był nad c320+ jak było tannoy r3, cd marantz 67se mam ten zestaw od ok 10lat. Wszystko w oryginale. Co do tannoy wiem, że można tunning zrobić, ale chyba lepiej sprzedać, dołożyć na coś lepszego. Obecnie piecykiem jest Primare i30+reszta. Kolumienki planuje zmienić z czasem. Trochę się osłuchałem. Nie powiem, scena, niskie tony bardziej kontrolowane, gra neutralniej, poprawiło się względem nad c320. To czego mi nadal brakuje to oderwania od kolumn. Większa muzykalność, szczegóły, ciepło, pozostawić naturalność. Mój budżet na kolumny 3-5tys. Zależnie co i kiedy kupiłbym. Warunki odsłuchowe-kiepskie. Tu za bardzo nie poprawię. Dopiero co pobudowałem dom 7 lat temu. Rzut pomieszczeń. I wymiary: salon z aneksem(m) 9,3x 4,3x h2,7. Mamy prawie 40m2. Ściany ytong/silka. Strop terriva, tynki gipsowe. Podłoga panele. Reszta jak na zdjęciu. Akwarium nie przestawię-hydraulika. Podobnie jak szafka z tv.. Tylko zasilanie mam za kanapą+lan. Nie pomyślałem jak rozkładałem kable rtv, jak i kanapa w swojej odmianie i suwanka tarasowa. Z czasem może kanapa się zmieni, na taką co, nie zasłoni suwanki, a i może kiedyś TV zniknie. Ale to przyszłość odległa, póki ta jest prawie idealna. Edytowano 14 lutego 2023 przez cob_ra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Świetne akwarium. Chce wejść w ten świat wkrótce. Możemy się wymienić doświadczeniami. Ja ci pomogę z Audio Cos na wstęp: - kolumna nie może być tak zastawiona przez zasłone. Ona pracuje kompletnie inaczej niz ta lewa - kwiatki przed kolumną, no out zdecydowanie - dywan pomiedzy Wami a TV - w tej cenie kolumny uzywane. Kupisz znacznie lepsze. OK? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cob_ra Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Hej. Dzięki za informację. Co do akwarystyki. Wszystko zależy co byś chciał, czy iść w biotop, roślinne. Mam obecnie w domu 9 akwarii, jedno roślinne, 2 biotopy ameryki południowej, reszta to krewetkaria małżonki. Jeśli mogę wkleję link do mojego skromnego kanału. https://www.youtube.com/channel/UCwuZgyGwoJYFvBthFXGrRaw Pozdrawiam, Marek 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rokownik Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Zacnie ten "Gryf" wygląda. 😜 Masz priv, pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 I to się nazywa hi end w akwarystyce. Obłędne baniaczki. 51 minut temu, Piotr Sonido napisał: Chce wejść w ten świat wkrótce. Piotr, to o wiele trudniejsze niż audio hobby i też kosztowne. Bez pomiarów wody, bez RO, bez odpowiedniego oświetlenia i umiejętnego jego dozowania skończysz z "krasnalami", sinicami i plagą ślimaków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 15 minut temu, kaczadupa napisał: Bez pomiarów wody, bez RO, Wszędzie te pomiary 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cob_ra Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) Prawdę pisząc to odkąd przesiadłem się z piachu w podłożu na aktywne, nawożenie all in one, mineralizację, ro. Prowadzenie zbiornika jest dużo łatwiejsze. Co nie zmienia faktu, że czasami coś się wywali i trzeba kombinować. Najważniejsze w akwarystyce jest spokój i nie robienie pochopnych kroków. Jeszcze 3 tygodnie temu miałem super baniak. Aż coś się wydarzyło i wywaliło pył na szybach. Za kilka dni wszystko zielone i próbuje jakoś to ogarnąć. W ciągu 2 lat to druga plaga. Niestety moim błędem było nie zauważenie braku co2, a dalej lałem na oko nawóz. No i się coś stało. :). Testy robiłem raz na pół roku. Ale nożyczki nie odpoczywały. Co do kosztów.....no to są spore pieniążki, a że człowiek choruje na rzadkie gatunki to się nawet sprowadza z zagranicy. Czasami zacznie rosnąć, czasami nie pójdzie i tak się podchodzi po kilka razu do jednego gatunku aż się uda..... Tak np miałem z rotalą floridą, ludwigia white i inne wynalazki. Jak ustabilizuje baniak dalej będę szukał ciekawostek. No i od pół roku mam upragnionego xyris sp. red. Pozdrawiam, Edytowano 15 lutego 2023 przez cob_ra 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 23 godziny temu, cob_ra napisał: Hej. Dzięki za informację. Co do akwarystyki. Wszystko zależy co byś chciał, czy iść w biotop, roślinne. Mam obecnie w domu 9 akwarii, jedno roślinne, 2 biotopy ameryki południowej, reszta to krewetkaria małżonki. Jeśli mogę wkleję link do mojego skromnego kanału. https://www.youtube.com/channel/UCwuZgyGwoJYFvBthFXGrRaw Pozdrawiam, Marek No i chętnie pooglądam. Dziekuje 23 godziny temu, kaczadupa napisał: Piotr, to o wiele trudniejsze niż audio hobby i też kosztowne. Bez pomiarów wody, bez RO, bez odpowiedniego oświetlenia i umiejętnego jego dozowania skończysz z "krasnalami", sinicami i plagą ślimaków. Ja zaczne od low level. Będę nabierał doświadczenia z czasem. Nie rzuce sięod razu na głęboką wode. A kanały już oglądam :d Dobra Gadamy o akwarystyce czy składamy Ci ten system ?:D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) Dnia 14.02.2023 o 20:59, cob_ra napisał: Witajcie, Po części zaczynam się zabierać za wymianę tego co mam. Był nad c320+ jak było tannoy r3, cd marantz 67se mam ten zestaw od ok 10lat. Wszystko w oryginale. Co do tannoy wiem, że można tunning zrobić, ale chyba lepiej sprzedać, dołożyć na coś lepszego. Obecnie piecykiem jest Primare i30+reszta. Kolumienki planuje zmienić z czasem. Trochę się osłuchałem. Nie powiem, scena, niskie tony bardziej kontrolowane, gra neutralniej, poprawiło się względem nad c320. To czego mi nadal brakuje to oderwania od kolumn. Większa muzykalność, szczegóły, ciepło, pozostawić naturalność. Mój budżet na kolumny 3-5tys. Zależnie co i kiedy kupiłbym. Warunki odsłuchowe-kiepskie. Tu za bardzo nie poprawię. Dopiero co pobudowałem dom 7 lat temu. Rzut pomieszczeń. I wymiary: salon z aneksem(m) 9,3x 4,3x h2,7. Mamy prawie 40m2. Ściany ytong/silka. Strop terriva, tynki gipsowe. Podłoga panele. Reszta jak na zdjęciu. Akwarium nie przestawię-hydraulika. Podobnie jak szafka z tv.. Tylko zasilanie mam za kanapą+lan. Nie pomyślałem jak rozkładałem kable rtv, jak i kanapa w swojej odmianie i suwanka tarasowa. Z czasem może kanapa się zmieni, na taką co, nie zasłoni suwanki, a i może kiedyś TV zniknie. Ale to przyszłość odległa, póki ta jest prawie idealna. Wygląda jak mój pokój nie licząc mebli. Kolego kiedy robiłeś malowanie 😉 bo nawet zasłony takie same tylko ja za kanapą mam żółta ścianę .Pzdr Ps czyżbyś się wzorował 😊 Edytowano 16 lutego 2023 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cob_ra Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Malowałem w 2017r wiosną jak wykańczanie robiłem.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 😁 podłoga też prawie identyczna . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 Wysoko masz te FX. nie przeszkadza Ci to? Co masz za kolumnami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 140cm.to dużo ? Mieści się w zaleceniach . Absorber na pt80. Pzdr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Mądry Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 2 minuty temu, Dedal75 napisał: 140cm.to dużo ? Mieści się w zaleceniach . Absorber na pt80. Pzdr 140cm podstawa głośnika? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 (edytowany) Tak . Zalecane ok 60 cm od głowy( mam środek 45 od ucha jak siedzę ) i dźwiękowo jest b.dobrze . Przecież nie montuje się ich na wysokości uszu ,jak to niektórzy robią z surround-ami . Zresztą ja nie wnikam jak kto sobie zawiesi ,dla mnie może nawet pod sufitem 🤨 Przepraszam za off top . Edytowano 17 lutego 2023 przez Dedal75 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cob_ra Napisano 20 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 (edytowany) Dnia 16.02.2023 o 07:44, Piotr Sonido napisał: Dobra Gadamy o akwarystyce czy składamy Ci ten system ?:D Oczywiście że składamy. Edytowano 20 lutego 2023 przez cob_ra 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 20 lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 Dnia 15.02.2023 o 08:57, Tomasz S. napisał: Wszędzie te pomiary I tu poezja sie nie sprawdza najwyrazniej 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 20 lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 30 minut temu, cob_ra napisał: Oczywiście że składamy Na pewno masz dużo doświadczenia z wodą ale doniczki z kwiatami na kolumnach to nie najlepszy pomysł. Dla mnie także od strony wizualnej nie do przyjęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cob_ra Napisano 20 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 46 minut temu, Palmos napisał: Na pewno masz dużo doświadczenia z wodą ale doniczki z kwiatami na kolumnach to nie najlepszy pomysł. Dla mnie także od strony wizualnej nie do przyjęcia. Wiem, Ale mają zimą więcej światła......😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 (edytowany) Masz Pan słusznego chociaż ja bym wyszedł z siebie, gdybym zobaczył stojącą na swoich ATC doniczkę. Edytowano 21 lutego 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 Prędzej czy później Ci się to odbije na kolumnie. Po prostu. juz jakieś ruchy dokonane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cob_ra Napisano 21 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 Będę chciał podjechać w okolice Izabelina na odsłuch Heco 1000. Tylko muszę się ugadać z właścicielem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts