Skocz do zawartości

Kolumny do kina domowego 5.1

Robert88

Recommended Posts

Witam,

na wstępie dodam, ze przed publikacja zapoznałem się z podobnymi pytaniami, jednak nadal mam zagwostke z wyborem.

Niedługo wprowadzam się do nowego mieszkania i stwierdziłem, ze warto byłoby sie zaopatrzyć w dobry zestaw audio do oglądania filmów ale również słuchania muzyki (szczególnie zależy mi żeby dźwięk  był „mięsisty”, mocny jednocześnie ze słyszalnym podziałem instrumentów w tle- mam nadzieje ze opisałem zrozumiale :)). Inna kluczowa kwestia jest wygląd, chce żeby kolumny były białe. Co do pokoju w którym będę ogladal TV i słuchał muzyki jest to przestrzen w kształcie prostokąta (salon + otwarta kuchnia) o wymiarze 35m2.

Poszukiwania zacząłem od.. soundbara ale po zapoznaniu sie z komentarzami na temat tego rozwiązania porzuciłem ten pomysł. Następnie zamierzałem kupić jakiś gotowy zestaw kina domowego do 1k-1,5k. Jednak zgłębiając sie w temat budżet zaczął rosnąć. Obecnie szukam czegoś nowego/używanego do 3k PLN i tego budżetu chce się trzymac ( i tak już mocno przekroczyłem pierwotny).

Przechodzac do sedna, zacząłem od rozglądania sie za amplitunerem i ostatecznie zakupiłem Yamahe Avantage A680. 

Teraz przyszła pora na glosniki i tytułowe pytanie, jakie kolumny wybrac?

Moje propozycje:

1. Jamo s 809 (zestaw) - mój pierwszy wybor, którego byłem w ostatnich dniach boisko zakupu. Ich wygląd najbardziej pasował do stylistyki nowego mieszkania. Jednak po wielu negatywnych komentarzach na forum odpuściłem zakup.

2. Teufel Ultima 40 5.1 - mój obecny faworyt. Zarówno stylistyka jak również opinie wydają się sugerować, ze jest to lepszy wybor niż Jamo.

3. Tata Harmony 607f - kolej a pozycja, która się zainteresowałem. Taba ma kilka wersji 507, 607 i 807. Rozumiem, ze im wyższa wartość tym lepszy zestaw? Pytanie drugie czy są znacznie lepsze od Teufela czy różnice są nieznaczne?

I to chyba tyle jeśli chodzi o nowe, białe zestawy. Sprawdzałem inne polecane modele z forum ale ich ceny były powyżej cen wymienionych zestawów. 

Mam jeszcze  pytanie o używane zestawy. Rzuciły mi się w oczy kiedyś zestawy JBL Balboa oraz JBL Northide. Stylistyka nie za bardzo do mnie przemawia jednak pytanie czy te zestawy grają lepiej niż powyżej wymienione?

Z góry dzięki za pomoc :)

Dnia 10.03.2023 o 20:43, Robert88 napisał:

Teraz przyszła pora na glosniki i tytułowe pytanie, jakie kolumny wybrac?

Moje propozycje:

1. Jamo s 809 (zestaw) - mój pierwszy wybor, którego byłem w ostatnich dniach boisko zakupu. Ich wygląd najbardziej pasował do stylistyki nowego mieszkania. Jednak po wielu negatywnych komentarzach na forum odpuściłem zakup.

2. Teufel Ultima 40 5.1 - mój obecny faworyt. Zarówno stylistyka jak również opinie wydają się sugerować, ze jest to lepszy wybor niż Jamo.

3. Tata Harmony 607f - kolej a pozycja, która się zainteresowałem. Taba ma kilka wersji 507, 607 i 807. Rozumiem, ze im wyższa wartość tym lepszy zestaw? Pytanie drugie czy są znacznie lepsze od Teufela czy różnice są nieznaczne?

To są wszystko marketowe propozycje - możesz więc sobie zamówić w najbliższym markecie (z wyjątkiem marki teufel, która ma sprzedaż a la kosmetyki Avon - jedynie wysyłkowo), sprawdzić w domu i zwrócić, jeżeli nie będziesz zadowolony. Nie wiem jak z tymi zwrotami do marketów przy zamówieniu stacjonarnym, więc pewnie bezpieczniej przez internet.