Styczniowy Napisano 29 marca 2023 Napisano 29 marca 2023 Hej, posiadam stare kino domowe LG HT905TA 5.1 1100W, kupiłem używane za 800zł z 3 lata temu i do dziś dnia gra ok ale od zakupu TV LG OLED 65CX3LA 65" (Dolby Vision) zastanawiam się nad wymianą też sprzętu audio na taki co byłby kompatybilny z Dolby Atmos. Kwota 2~5tys zł, z tego co widzę to nie ma w ofercie normalnych kin domowych z Atmosem a do wyboru pozostaje: 1) Kino dla audiofili za 15-20tys co odpada cenowo i wizualnie 2) Soundbar Aktualnie przemawia za mną tylko zestaw Samsung HW-Q990B, warto? Pytanie czy będzie wyczuwalna różnica... Dodam że mam skos przecinający lewe pół salonu i nie wiem czy nie zepsuje to efektu "wirtualnych sufitowych głośników", o ile wgl taki efekt w rzeczywistości występuje. Odpisz, cytując
przemeklbn Napisano 31 marca 2023 Napisano 31 marca 2023 Dnia 29.03.2023 o 18:25, Styczniowy napisał: Aktualnie przemawia za mną tylko zestaw Samsung HW-Q990B, warto? Pytanie czy będzie wyczuwalna różnica... Dodam że mam skos przecinający lewe pół salonu i nie wiem czy nie zepsuje to efektu "wirtualnych sufitowych głośników", o ile wgl taki efekt w rzeczywistości występuje. Jeżeli te 'wirtualne' masz na myśli głośniki skierowane do góry i działające na zasadzie odbijania dźwięku od sufitu to oczywiście zepsuje to ten efekt, który i tak jest skromny i właśnie bardzo zależy od kształtu sufitu, materiału z czego jest wykonany i jego wysokości. Dnia 29.03.2023 o 18:25, Styczniowy napisał: 1) Kino dla audiofili za 15-20tys co odpada cenowo i wizualnie W tej cenie na dzisiejsze wartunki możesz zrobić przyzwoite, ale raczej podstawowe kino. Na prawdę o żadnej audiofilskości nie ma tu żadnej mowy. Nie napisałeś jaka konfiguracja głośników Cię interesuje, a to istotnie wpływa na cenę. Ani o wielkości pomieszczenia. W ogóle to najpierw zastanów się właśnie jaka konfiguracja głośników i czy je poprawnie ustawisz w pokoju. Dnia 29.03.2023 o 18:25, Styczniowy napisał: Aktualnie przemawia za mną tylko zestaw Samsung HW-Q990B, warto? Pytanie czy będzie wyczuwalna różnica... Różnica między czym? soundbarem a przyzwoitym kinem opartym o amplituner? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 31 marca 2023 Napisano 31 marca 2023 nie warto. Żaden soundbar nie ma Atmosa. To nie śa kina dla audiofila tylko kina prawidłowo złozone. Plastikowe 1100W ? Atmos? Prosze Cie. Producenci tych sprzetów to już prześcigają się we wszystkim tylko nie jakości. Zostaw to co masz dozbieraj do normalnego kina Atmos. Albo kup sobie stereo przyzwoitej jakości. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 31 marca 2023 Napisano 31 marca 2023 Miałem u siebie przez jakiś czas na testy Q990B i cóż, powrót do mojego ówczesnego stereo, które kosztowało podobne pieniądze, było dla mnie wręcz zbawieniem. Najlepiej byłoby pożyczyć ten soundbar, posłuchać, porównać do jakiegoś stereo i wtedy zdecydować. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 kwietnia 2023 Napisano 2 kwietnia 2023 Dnia 31.03.2023 o 10:35, Q21 napisał: Najlepiej byłoby pożyczyć ten soundbar, posłuchać, porównać do jakiegoś stereo i wtedy zwrócić 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts