Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Ok zrobiłem rozeznanie: (Stosunek cena do jakości mówi sam za siebie)

ROTEL RCD-06 na napędzie: Sony KSS-213C
YAMAHA CDX-497 na napędzie: Sony KSS-213C

Te same napędy!

Ponadto prosta kalkulacja: (nowy sprzęt nie używany)

Dla Yamahy:

Yamaha CDX-497 = 839 zl
Yamaha AX-497 = 1090 zl
Yamaha Tx - 497 = 579 zl

Razem: 2508zł

Dla Rotela:

Rotel RA-04 = 1745,00 (bez pilota)
Rotel RCD-06 = 2249,00
Rotel RT-06 = 2260,00

Razem = 6254 zł

Podsumywując może i Rotel gra ciut lepiej jeśliby prównywać dwa powyższe zestawy ale na pewno też nie jest to zestaw "value for money".
Dlatego według mnie znacznie rozsądniejszy jest wybów yamahy i kupno solidnych glosników na których w końcu najwięcej się traci.

Napisano
Jeżeli Yamaha i Rotel mają ten sam napęd, to będzie tak samo szybko działał. Nie miałem styczności z Yamahą, więc nie wiedziałem co posiada na pokładzie, bo rzeczywiście Rotel ma napęd Sony. A Rotela dałem jako alternatywę, zawsze warto pójść do sklepu i posłuchać jak brzmią sprzęty. Najważniejsze to mieć zaufanie do własnych uszu icon_wink.gif
Napisano
ifryd
to ze na obu urzadzeniach wystepuje ten sam laser to nic nie znaczy ! jedynie tyle ze w razie awarii bedzie tani koszt naprawy
o wiele wazniejszym uzadzeniem w cd jest DAC, od ktorego w glownej mierze zalezy jakosc dzwieku. podejzewam ze rotel zastosowal
komponenty o 2 klasy lepsze niz yamaha.
Szczerze to osobiscie kuplbym uzywany( ale w idealnym stanie) zestaw roteli 02 lub jak kolega adamc proponowal cd 06 i wzmak 04.
Taki sprzet zeby zepsuc naprawde trzeba sie starac a wyniesie Cie komplet jakies 3 k.

Alternatywna opcja moim zdaniem baaaardzo rozsadna jest zagladniecie na www.liniadzwieku.pl i nawet zapytac telefonicznie jaki zestaw oferuja za 6 K.
sadze ze swietny.

pozdrawiam
Napisano
Cytat

Czytając wątek dotyczący zestawu chciałem wrócić do szybkości odczytu. Nieprawdą jest, że odtwarzacze odtwarzające tylko CD posiadają napęd CD-rom. Niestety ok. 70% odtwarzaczy CD posiada napęd DVD-ROM, wynika to z tego, że na rynku jest coraz mniej producentów CD-ROM.

O co Ci chodzi z tą szybkością odczytu??? Na samym początku po włożeniu płyty czy później w trakcie odtwarzania?

Jeżeli odtwarzacz szybko jest gotowy do pracy po załadowaniu płyty to często dłużej trwa przeszukiwanie płyty (jak przeskakujesz między utworami i nie odsłuchujesz całej płyty po kolei). A te odtwarzacze które na początku długo wczytują informację o płycie - potem szybciej odnajdują wybierane przez nas utwory na płycie...

Poza tym gdy piszesz o napędach CD-ROM i DVD-ROM wskazuje to na zastosowanie w odtwarzaczach stacjonarnych CD komputerowych czytników w tych standardach, a tylko część firm tak robiło i robi...

Pozdrawiam
Napisano
Chodzi o predkosc poczatkowa odcztu plyty. Wiem jedno moj stary 20 letni odtwarzacz JVC po wlazeniu plytki czytal ja w niecala sekunde. Tracki rowniez szybko sie przelaczaly. Jak sie maja do tego niektore wspolczesne modele, ktore potrzebuja czasu a czasu aby odtworzyc plyte. Czasem maja problem zeby w ogole przeczytac. Ok dzwiek najwazniejszy ale chyba funkcjonalnosc tez sie liczy prawda??
  • 2 weeks later...
Napisano
A oznacza to dokładnie nic moja dwudziestoletnia Yamaha mieli płytę na początku i mieli (ze 2-3 sekundy a może i dłużej). Potem jest tak jak pisze RoRo wszystko szybciutko przerzuca.
A nie powiesz mi chyba że w dwudziestoletnim CD-ku jest napęd DVD-Rom?
Dedykowany Transport CD ma tak samo

Co do różnych propozycji które się pojawiały w tym wątku, jestem miłośnikiem Yamahy, mam sporo klocków tej firmy ale ..........

raczej odradzałbym Ci zestaw oparty o "nowoczesny" amplituner i CD-ka nienajwyższej półki. Nie zagra to raczej dobrze icon_sad.gif

Z propozycji które tu padały stawiałbym na Rotela - może nawet starszych serii typu 9XX, 1XXX.

Jeśli Yamaha cię kręci, proszę bardzo sięgnij po wzmacniacz 20-30 letni typu AX-700, AX-900, A-1020, A-1000, do tego CD-ka serii CDX-900, 1000 etc. Do tego jakiś tuner. Z elektroniką wyrobisz się w 2 kzł a dźwiękowo w ogóle nie będzie porównania do nowoczesnej Yamahy!

Co do kolumn - przy dwunastu metrach, hmmm TYLKO monitory i to małe niezbyt schodzące z basem w dół.