Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie :) 

Jestem świeżym forumowiczem i przychodzę po pomoc.

Posiadam następujący zestaw 5.1.4:

• Denon AVC-X3800H (kupiony dla upmixera Auro3D)
  • Klipsch RP-8000F II (L/R)
  • Klipsch RP-500C II (C)
  • Klipsch SPL-120 (LFE)
  • Klipsch RP-500C || (Ls/Rs)
  • Klipsch R-41SA (HL/HR/HLs/HRs)

Zamarzył mi się upgrade do 5.1.6 i stoję teraz przed decyzją zakupu końcówki mocy co aktywować te 2 dodatkowe kanały. 

Chciałbym tą końcówką zasilić fronty i środek.
Do tego trigger in 12V.
Najlepiej, żeby nie było żadnych pokręteł do głośności/ingerencji w dźwięk... jeżeli się to nie uda to ewentualnie żeby był jakiś rodzaj HT Bypass.
Niech mi nie wykrwawi portfela :D także chętnie widziałbym używki.

Co możecie mi polecić? 

Z góry dziękuję za pomoc i wybaczcie jeżeli napisałem wyżej jakąś bzdurę, ale w kinie domowym i audio siedzę od bardzo niedawna.

Napisano (edytowany)

Powiem szczerze, że ciężko znaleźć 3-kanałowy wzmacniacz z triggerem 12V.

Zatem poszukałem 2-kanałowych i jestem w kropce. Nie wiem czy opłaca się brać mocny 2-kanałowy wzmacniacz do kolumn frontowych bez głośnika centralnego. Może lepiej słabszą i tańszą końcówkę stereo brać tylko do tych dodatkowych głośników wysokościowych.

Chętnie usłyszę wasze propozycje lub opinie o tym co znalazłem (poniżej).

image.png.5853a943a1a697e5b499dff3af042e85.png

Edytowano przez Alan Gabriel Bem
Napisano (edytowany)

Udało mi się znaleźć jeszcze kilka końcówek.

Na tą chwilę jestem rozdarty pomiędzy:

• Emotiva BASX A-500 - Leciwsza wersja A5, ale również tańsza (dostępna tylko z drugiej ręki) per kanał. Mam tylko wątpliwości czy 80W na kanał jest wystarczające i czy racjonalizuje to zakup.  
  • Emotiva BASX A3 - Chyba ideał, no ale cena za 3 kanały już trochę boli (nawet za używkę). Najdroższa opcja.
  • Rotel RB-03- 2 kanały 70W do zasilenia kolumn, a resztę zostawić Denonowi, który wypuszcza 50W (dla 9 aktywnych kanałów). Najtańsza dostępna opcja.
  • IOTAVX PA3 - 2 kanały 50W do zasilenia kolumn albo 2 górnych głośników. Ciut droższy od Rotela, ale nowy.

Proszę o pomoc, czy moja logika nie jest inwalidą. Może zwracam uwagę nie na to co potrzeba?

image.png.93ffd5f6032919a11326d53da60ed393.png

Edytowano przez Alan Gabriel
Napisano (edytowany)

Ja jeszcze nie doradzę z praktyki, ale sam interesuję się co nieco tą kwestią i np. w stanach często polecają Emotivę na zasilanie całego frontu (L/R/C) .

A jak byś kiedyś myślał o upgradzie (jak ja) kolumny centralnej np. na RC 64 III która obsługuje bi-amp można i pomyśleć o Emotiva Basx A4 ;) . Wszak central najważniejsza rzecz w kinie.

Ale z drugiej strony jak chcesz poprawić stereo i podpiąć oddzielne źródła to lepszym wyborem będzie Atoll jak mówią koledzy , lub coś łagodzącego górę klipch'y jak Musical Fidelity czy hybrydy (ale w nich cięzko o main in i sterowanie 1 pilotem)

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano
12 godzin temu, Arek_Gd napisał:

Ja jeszcze nie doradzę z praktyki, ale sam interesuję się co nieco tą kwestią i np. w stanach często polecają Emotivę na zasilanie całego frontu (L/R/C) .

Stany to ogółem inny temat w zakresie audio ;) Mam wrażenie, że podchodzą do tego w totalnie inny sposób niż stary kontynent. 

Atolle są super opcjami pod Klipsche, warto spojrzeć bezpośrednio na końcówki zamiast wzmacniaczy zintegrowanych :)

Napisano

Wszyscy nieco podchodzą do tego inaczej niż..... W Polsce.

Dla nas to wybór jak żony. Czy dobrze robie, a zapytam. Ale może coś innego. A może tamto.

Rynek UK nie był mi obcy swego czasu.

I tak jest pdoobne podjescie jak w US.

Sprawdze kupie i zobaczymy.

Nie? To pójdzie dalej kiedyś wymienie.