Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 minut temu, misiekx napisał:

W jednym i drugim polecili TCL lub Hisense.

Moja córka kupiła TCL. 

9 minut temu, tomek4446 napisał:

Znaczy też Twojej.

Mojej??? Nie jestem właścicielem żadnego europejskiego koncernu.

Co najwyżej - jestem ofiarą ich pazerności. 

Napisano

Panowie, po co te napinki?

Chińczycy skolonizują Europę ekonomicznie, napływ ludzi z całego świata do Europy spowoduje marginalizację samych Europejczyków.

Kiedyś Europa długo bogaciła się wyzyskując inne kontynenty jak leci. Z Australii zrobiono kolonię karną, przy okazji "hojnie" karząc mieszkańców, krwawy wyzysk Afryki i Ameryki południowej przyniósł sporo złota, diamentów. W Ameryce północnej, Europejczycy zagonili rdzennych Amerykanów do rezerwatów. Azjaci też dobrze pamiętają rządy kolonialne.

Teraz przyszedł czas, kiedy Europa poczuje jak to jest być skolonizowanym na każdym poziomie.

To taka karma z opóźnionym zapłonem. I żadne pokrzykiwania tego już nie zmienią.

Europa pada ofiarą chciwości, która dobija wszystko, pogarszając stopniowo kolejne dziedziny życia społecznego.

Demografia leży, społeczeństwo się starzeje.

Więc cieszmy się tanimi chińskimi autami na wypasie, bal na Euro-Titanicu trwa w najlepsze...

Napisano

Napiszę o mieście w którym spędziłem ponad 20 lat, dane z roku 2020,teraz zapewne jeszcze lepiej 😉... Haga jest miastem wielonarodowościowym. Holendrzy stanowią tylko 44,4% mieszkańców. Pozostała większość 55,6% to przybysze

Napisano
50 minut temu, michaudio napisał:

Z Australii zrobiono kolonię karną

O, fajny kawał mi przypomniałeś! :) 

Czasy współczesne: dżentelmen z UK ląduje w Sydney. Australijski urzędnik graniczny zadaje rutynowe pytania. M. in.: 

- Any criminal records? 

Na to Angol z niewzruszoną flegmą: 

- Do I still need one? 

54 minuty temu, michaudio napisał:

Demografia leży, społeczeństwo się starzeje.

Jestem od 2 dni w Polsce i jak dotychczas jedyne dzieci jakie spotkałem na ulicy mówiły po ukraińsku. 

55 minut temu, michaudio napisał:

Europa pada ofiarą chciwości, która dobija wszystko, pogarszając stopniowo kolejne dziedziny życia społecznego

Dokładnie tak. Dodajmy: własnej chciwości. 

Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

samochód jest tyle wart

To jest akurat pytanie, które zadaję sobie od lat. Bo dlaczego np, realna wartość spada po wyjeździe z salonu o te 20-30%? Już nie mówiąc o tym, że kilkuletni - zadbany i z niewysokim przebiegiem - kosztuje grosze.

Napisano
26 minut temu, pairtick napisał:

Czyli 'Manufactured in Poland'?

Tak samo zresztą jak LG. Mój OLED też jest Made in Poland. :) Narodowa duma! :) 

30 minut temu, pairtick napisał:

A ta MONTOWNIA wygląda tak, że jprdl

Czyli słowo "manufactured" jest jak najbardziej uzasadnione! :) 

Napisano
1 godzinę temu, michaudio napisał:

Chińczycy skolonizują Europę ekonomicznie, napływ ludzi z całego świata do Europy spowoduje marginalizację samych Europejczyków.

Lajk za sensowny wywód, natomiast nie zgodzę się z podanymi konsekwencjami. 

Owszem, popełniono horrendalną wręcz ilość błędów, dopuszczając chociażby do wykształcenia Chińczyków na Zachodnich uczelniach czy oddania technologii za grosze. 

Ale oni najwyraźniej już zapomnieli o tym do czego jest zdolny biały człowiek.

Napisano
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Napiszę o mieście w którym spędziłem ponad 20 lat, dane z roku 2020,teraz zapewne jeszcze lepiej 😉... Haga jest miastem wielonarodowościowym. Holendrzy stanowią tylko 44,4% mieszkańców. Pozostała większość 55,6% to przybysze

Tylko czy to dobrze? 

Pamiętam, jak ponad dwadzieścia lat temu, weszliśmy do jakiegoś lokalnego pubu na piwo. Jeden z - prawdopodobnie stałych bywalców - zadał, lekko sfatygowanym głosem, istotne pytanie „Where are you from?”

- From Poland. 

- Welcome to White Scotland.

I za to kocham Szkotów, nie pierdolą się z polityczną poprawnością.

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

O, fajny kawał mi przypomniałeś! :) 

Czasy współczesne: dżentelmen z UK ląduje w Sydney. Australijski urzędnik graniczny zadaje rutynowe pytania. M. in.: 

- Any criminal records? 

Na to Angol z niewzruszoną flegmą: 

- Do I still need one? 

A to jest kawał?

6t0x2b92tbyb1~2.png

Napisano
3 minuty temu, pairtick napisał:

Tylko czy to dobrze?

Według mnie nie, sami Holendrzy znani ze swojej otwartości, mają tego dość. Sam raczej nigdy nie miałem problemu z innymi nacjami ale widać jednak dużą różnice kulturową. Szczególnie w porównaniu Europejczyków do mieszkańców Afryki środkowej. 

Napisano

Jestem od 2 dni w Polsce i jak dotychczas jedyne dzieci jakie spotkałem na ulicy mówiły po ukraińsku. 

Stettin? No to przecież są u siebie na Ziemiach Odzyskanych. 

Strasznie mnie irytuje zaprzeczanie własnych korzeni narodowościowych.

Napisano
41 minut temu, pairtick napisał:

Ale oni najwyraźniej już zapomnieli o tym do czego jest zdolny biały człowiek.

Problem w tym, że biały człowiek też już zapomniał. Teraz jest zdolny tylko do tego: 

graza_grzech2.jpg

3 minuty temu, pairtick napisał:

przecież są u siebie na Ziemiach Odzyskanych

Tak. Zachowywały się, jakby były u siebie, więc musisz mieć rację. 

Napisano
13 minut temu, Artur Brol napisał:

To zawsze zależy kogo sie wpuści

Kogo ale też i ilu. Ponad 50% ludności napływowej to już może być problem dla kultury, tradycji, tożsamości itp. danego kraju. 

Napisano

Czyli słowo "manufactured" jest jak najbardziej uzasadnione! :) 

Manufactured, jako wyprodukowano fabrycznie, absolutnie nie. 

To jest tylko assembled, czyli ZŁOŻONE do kupy w Polsce - i dokładnie to właśnie widać na tym filmie.

27 minut temu, il Dottore napisał:

Tak. Zachowywały się, jakby były u siebie, więc musisz mieć rację. 

A Ty, gdzieś jesteś 'u siebie'?