Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Większość nowych amplitunerów, nawet tych tańszych jest 7.1, a ja nie chcę mieć pokoju zagraconego przez 7 kolumn, 5 wystarczy. Boli mnie trochę, że te 2 końcówki będą bezczynne, czy ktoś oprócz mnie się może nad tym zastanawiał? icon_smile.gif
Napisano
Taak. I z tego co pamiętam w ostatnich amplitunerach istnieje możliwość aby te dwa dodatkowe wzmacniacza użyć do biamping-u kolumn frontowych. Ale jeżeli masz na myśli marnotrastwo to mnie osobiście bardziej martwi dublowanie wszelkiej maści dekoderów w odtwarzaczu i amplitunerze. Za coś płacę niepotrzebnie icon_sad.gif
pozdr
Napisano
Cytat

Większość nowych amplitunerów, nawet tych tańszych jest 7.1

To jest prawda, tylko że te tańsze i trochę droższe mają słabe i za mało wydolne zasilacze, i już w 5 kanałach słabo sobie radzą z dostarczeniem energii dla wzmacniaczy. 7 kanałów to już dla nich jest zbyt dużym obciążeniem i spadek mocy jest dość znaczny. Przy odłączonych dwóch kanałach, masz więcej mocy przy pozostałej piątce, więc nie ma czego żałować.
Napisano
Cytat

Ale problem zostaje, 2 leżą odłogiem.

Ale problem zasilania pozostaje. Używałem Yamahy750 do napędzania Paradigmów w 5.0 to w miarę przyzwoicie zaczęło być dopiero gdy pod preout-y podłączyłem stereofoniczną końcówkę, która napędzała fronty. A teraz wogle nie używam wzmacniaczy amplitunera. Yamaha tymczasowo pracuje jako przedwzmaciacz sterujący końcówkę pięciokanałową Rotela;-)
Tak więc wszystko zależy od tego jakie kolumny masz podłączone pod AV. pozdr
  • 3 months later...