Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Elo elo.

Poprawcie mnie jeśli się mylę. Mój amp wspiera tylko 4K-60p. PS5 potrafi też wyciągnąć 120p.
Będę musiał raczej podłączyć PS5 do TV tylko mój amp ma ARC ale nie ma e-ARC.
Jakieś sugestie?

Napisano

Czujesz różnice 60 vs 120? A że konsola "potrafi" to trochę za dużo powiedziane. Łapie synchro - to tak.

Jak się będziesz upierał przy 4K120Hz to konsola pod TV, ale dzwiek będzie ograniczony ARC. Z drugiej strony jeśli audio priorytet, to konsola pod amplituner i masz max 4K60Hz. 

Możesz poszukać jeszcze jakiegoś ekstraktora (czy jak tam się to zwie), który rozdzieli HDMI na Video 4k120Hz i pełne audio do amplitunera.

Napisano
Dnia 26.05.2023 o 10:06, eMBe napisał:

No raczej 4k120Hz. 8K to jakiś żart jest.

Jak wspiera 8k60 to wspiera też 4k120 - to jest kwestia przepustowości interfejsu. Oprócz tego powinien też wspierać m.in. VRR co ma znaczenie (konsola nie zawsze wyciagnie 120 fps).

Napisano
3 minuty temu, PanKlor napisał:

konsola nie zawsze wyciagnie 120 fps

Hę? Nie zawsze? :D A gdzieś w ogóle wyciąga przy średnich detalach?

VRR faktycznie robi różnicę, tu akurat potwierdzam. Ale na XBox X-series robi lepszą robotę niż na PS5.

Napisano
9 minut temu, Butler napisał:

Hę? Nie zawsze? :D

No nie zawsze 😉 Długo się zastanawiałem nad konsolą obecnej generacji (po lekkim rozczarowaniu PS4) i stwierdziłem, że PS5 jest jeszcze większym rozczarowaniem a z perspektywy posiadacza w miarę mocnego PC XSX nie ma sensu. 

Napisano

Mam obie, do tego Nintendo Switch, kompa i na każdym z tych sprzętów jest coś co daje masę rozrywki. Lubię mieć wybór i nie irytować się że jakaś fajna gra jest tylko na jedną platformę.

Xbox ma w moich warunkach pewne atuty techniczne bo Dolby Vision oraz Atmos daje coś czego inne sprzęty nie potrafią. Mój TV Sony ma 4K/120Hz i DV, ale niestety nie można ustawić w nim obu tych opcji jednocześnie. Na dodatek z czterech HDMI tylko dwa są 2.1 a w tym jedno z eARC więc tylko pod jedno gniazdo mogę podłączyć praktycznie 120Hz. Amplituner z tyłu w szafie, komputer do niego.

O ile trybu 120Hz nie odczuwałem jakoś specjalnie, tak DV już tak.

Napisano

Wybór - jasne. Trzeba mieć jeszcze czas. ;) Do grania na kanapie mam jeszcze ps4 i Steam Linka. Bardzo rzadko używane. Pozostaje jeszcze kwestia gier, w szybkie onlineowe fps albo strategie nie umiem grać bez biurka, klawiatury i myszy. 

Napisano (edytowany)

U mnie to głównie dzieci grają. Starszy 11 lat to sobie żongluje tytułami, ale młodszy 5 letni dostał zajawkę na Fortnite i już kilka razy całą sesję wygrywał :D Chyba kwestia dźwięku jest kluczowa, bardzo fajną daje to orientację przestrzeni i bezproblemową lokalizację przeciwników. Skubaniec nieźle sobie w tym radzi :)

Edytowano przez Butler