Rawa113 Napisano 15 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 Dzień dobry. Jeżeli chodzi o systemy audio to jestem laikiem szczególnie jeśli chodzi o temat soundbarów to mam zupełnie zerowe pojęcie jak takowe grają. A właśnie jestem przed decyzją wyboru sprzętu do salonu Przeglądając różne strony w internecie i czytając opinie byłem zdecydowany na soundbar Samsung q800b, bo czytałem właściwie same dobre rzeczy o nim. Ale natrafiając na to forum zauważyłem że soundbary są odradzane, i że takie głośniki jak Audio Pro A28 zagrają po prostu o wiele lepiej niż ten soundbar. Czy to prawda? Jeśli chodzi o filmy? Bo muzykę to jestem pewien że tak. Bo sprzęt ma służyć głównie do oglądania filmów, zapewnić największa imersje podczas oglądania filmów, i nie mam też możliwości/nie chce ustawiać dodatkowych głośników z tyłu, systemu 5.1. Dlatego właśnie pomysł z soundbarem, szczególnie z tym Samsung q800b bo naczytałem się że jest on "inteligentny" ma różne bajery, współgra z nowymi telewizorami samsung itd. Ale ile z tego to po prostu marketing a ile rzeczywistość, trudno mi stwierdzić, dlatego właśnie zdecydowałem się napisać ten temat. Co o tym sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 11 godzin temu, Rawa113 napisał: Bo sprzęt ma służyć głównie do oglądania filmów, zapewnić największa imersje podczas oglądania filmów, i nie mam też możliwości/nie chce ustawiać dodatkowych głośników z tyłu, systemu 5.1. Dlatego właśnie pomysł z soundbarem, szczególnie z tym Samsung q800b bo naczytałem się że jest on "inteligentny" ma różne bajery, współgra z nowymi telewizorami samsung itd. Ale ile z tego to po prostu marketing a ile rzeczywistość, trudno mi stwierdzić, dlatego właśnie zdecydowałem się napisać ten temat. Co o tym sądzicie? Kup w jakimś elektromarkecie przez internet, posłuchaj u siebie, czy Ci to wystarcza. Jak nie będziesz zadowolony to możesz przecież oddać w ciągu dwóch tygodni. Po godzinie odsłuchu będziesz wiedział o co chodzi z tymi soundbarami. Na pewno ta jedna belka nie zastąpi głośników 5.1, a tym bardziej mocniej rozbudowanego systemu głośników. Ale czegoś trzeba zacząć. Ile w tym marketingu? Za 2 tys. złotych cudów bym się nie spodziewał 🙂 Nie napisałeś też jaki duży masz pokój, to ważna informacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 12 godzin temu, Rawa113 napisał: Dzień dobry. Jeżeli chodzi o systemy audio to jestem laikiem szczególnie jeśli chodzi o temat soundbarów to mam zupełnie zerowe pojęcie jak takowe grają. A właśnie jestem przed decyzją wyboru sprzętu do salonu Przeglądając różne strony w internecie i czytając opinie byłem zdecydowany na soundbar Samsung q800b, bo czytałem właściwie same dobre rzeczy o nim. Ale natrafiając na to forum zauważyłem że soundbary są odradzane, i że takie głośniki jak Audio Pro A28 zagrają po prostu o wiele lepiej niż ten soundbar. Czy to prawda? Jeśli chodzi o filmy? Bo muzykę to jestem pewien że tak. Bo sprzęt ma służyć głównie do oglądania filmów, zapewnić największa imersje podczas oglądania filmów, i nie mam też możliwości/nie chce ustawiać dodatkowych głośników z tyłu, systemu 5.1. Dlatego właśnie pomysł z soundbarem, szczególnie z tym Samsung q800b bo naczytałem się że jest on "inteligentny" ma różne bajery, współgra z nowymi telewizorami samsung itd. Ale ile z tego to po prostu marketing a ile rzeczywistość, trudno mi stwierdzić, dlatego właśnie zdecydowałem się napisać ten temat. Co o tym sądzicie? Nie ma szans, że z jednej belki z subem (zazwyczaj marnym) wyjdzie jakikolwiek dźwięk przestrzenny - niektóre mają głośniki surround owe w zestawie, wtedy to ma sens. Ewentualnie jakiś model 3.1 daje Ci ten centralny kanał niby. Kolumny aktywne często mają HDMI ARC nawet. Skoro i tak nie bierzesz surround, to szedłbym w takie. Albo... stary prosty wzmacniacz stereo za kilka stów, do TV przez gniazdko słuchawek/konwerter z optycznego, a za 2 koła kupisz super kolumny pasywne. Trochę mniej wygodne, za to przyszłościowe, bo jak kupisz kiedyś amplituner, to możesz rozbudować do prawdziwego kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 4 minuty temu, Gumowe Ucho napisał: Nie ma szans, że z jednej belki z subem (zazwyczaj marnym) wyjdzie jakikolwiek dźwięk przestrzenny - niektóre mają głośniki surround owe w zestawie, wtedy to ma sens. Ewentualnie jakiś model 3.1 daje Ci ten centralny kanał niby. Kolumny aktywne często mają HDMI ARC nawet. Skoro i tak nie bierzesz surround, to szedłbym w takie. Albo... stary prosty wzmacniacz stereo za kilka stów, do TV przez gniazdko słuchawek/konwerter z optycznego, a za 2 koła kupisz super kolumny pasywne. Trochę mniej wygodne, za to przyszłościowe, bo jak kupisz kiedyś amplituner, to możesz rozbudować do prawdziwego kina. Jeżeli to ma być sprzęt do TV to wg mnie HDMI ARC to konieczne wyposażenie. Na prawdę - w kontekście oglądania materiałów na TV - nie ma sensu cofać się do czasów żonglowania pilotami, a tym bardziej nie mieć w ogóle możliwości regulacji głośności pilotem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 52 minuty temu, przemeklbn napisał: Jeżeli to ma być sprzęt do TV to wg mnie HDMI ARC to konieczne wyposażenie. Na prawdę - w kontekście oglądania materiałów na TV - nie ma sensu cofać się do czasów żonglowania pilotami, a tym bardziej nie mieć w ogóle możliwości regulacji głośności pilotem. To akurat też fakt. W takim razie aktywne kolumny. ALBO na przykład używany Denon AVR-2113, ma ARC, ma CEC, włączy się sam, pilota TV słucha... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peti1 Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 Cześć, Nie wiem jak grają Audio Pro A28 ale skoro bierzesz je pod uwagę to teraz jest na nie dobra cena na Amazon.de: https://amzn.eu/d/73ynrPB lub troszkę drożej na Amazon.pl: https://amzn.eu/d/aXd95kz Można zwrócić do 30 dni jeśli nie będą Ci odpowiadać. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2023 Aktywne Magnaty albo jakiś maly chinczyk jak Loxije albo SMSL i do tego ELAC B6.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rawa113 Napisano 26 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 Dziękuję bardzo za pomoc, zdecydowanie zmieniło to moje myślenie i przekonało do wyboru kolumn pasywnych + wzmacniacza w zupełnie innym przedziale cenowym. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2023 Jak najbardziej warto też sprawdzić np. Toppinga MX3s, czy nowe Fosi Audio, a do tego kolumny podstawkowe pokroju Heco Aurora 300, czy też te Elaci. Warto też spojrzeć na Klipscha, również modele aktywne. Bardzo często są wybierane pod telewizor Zapraszamy na wyceny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts