Didek Napisano 29 marca 2009 Napisano 29 marca 2009 Witam, chciałbym sobie nagrac muzyke na płyte w formacie AC3 (z teledysku wyciągnięte orginalne ścieżki) lub mp-trójki, żeby ją odtworzyć w odwarzaczu DVD i mam dylemat pomiędzy PCM a LPCM, mianowicie mogę nagrać CD-Audio jako CDA (PCM 44100Hz stereo 1411Kbps) lub jako DVD-Video i moge/musze sobie stworzyć menu ktore bedzie plikiem VOB i w tym VOB'ie bedzie kodek audio: LPCM ( 0x0000 96000Hz stereo 1536Kbps) i najbardziej mi zależy żeby sie dowiedziec co sie bardziej opłaca, z góry dziękuję... Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 29 marca 2009 Napisano 29 marca 2009 Nie ma co szaleć z tą jakością, podejrzewam, że podkłada z teledysku nie jest nawet tak dobry jak na CD (skąd masz ten teledysk?), więc robienie z tego DVD wogóle mija się z celem, sygnał LPCM to już jest w tej chwili najwyższa z możliwych jakości (96kHz, 24 bity). Odpisz, cytując
Didek Napisano 29 marca 2009 Autor Napisano 29 marca 2009 No bo chodzi o to, że mam ulubioną muzke w formatach VOB i w samym VOB'ie DVD mi nie odczytuje dźwięku, więc wyciągnąłem scieżke AC3 z VOB'a i musze ją czymś nagrać na płyte, żeby słuchać sobie na DVD w dośc dobrej jakości i wyczytałem, że LPCM jest lepsze od CDA (pcm), nawet ma większy przesył (1,5 Mb/s).I co sie bardziej opłaca ? Odpisz, cytując
Didek Napisano 29 marca 2009 Autor Napisano 29 marca 2009 Wypaliłem sobie takową płytę z VOB'ów (dźwięk AC3) na płytę dvd z dźwiękiem LPCM programem Music DVD Creator. Na odtwarzaczu DVD pięknie chodzi i zauważyłem bardzo zaskakującą zmianę w jednej z piosenek. Odsłuchałem ją na słuchawkach i usłyszałem (nie wiem dlaczego) taki bardzo fajny efekt przestrzenny, którego w orginalnym AC3 2 ch. nie było (też na słuchawkach). Gościu tam śpiewa i jego głos sie tak fajnie ''rozszedł'' jakby się oddalał, nie wiem jak to dokladnie opisać, ale byłem pod wrażeniem. Moim zdaniem lepszy od pierwotnego. Polecam naprawde ten program i dziękuję za pomoc Odpisz, cytując
Recommended Posts