beerserker Napisano 17 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 23 minuty temu, burz napisał: Atmos - dałbym cztery, będzie zdecydowanie lepiej niż dwa (wiem, bo już to przerabiałem). Rozstaw mniej więcej jak zaznaczyłem, ale oczywiście musisz zrobić zgodnie ze sztuką (kąty). No i jednak zaryzykowałbym dwa tylne, mimo odległości, kalibracja to wyrówna. Rada ogólna - boczne (i ew. tylne) efektowe koniecznie na wysokości głowy siedzącego słuchacza, niech cię nie podkusi dawać wyżej. Ooo super! To mi się podoba 😁 21 minut temu, PanKlor napisał: Tylko, że wybrany przez autora wątku Pioneer tego już nie pociągnie. @Bartłomiej Dytwiński - teraz zauważyłem, że wybrałeś 504. Zgadzam się z @emigrant - kup możliwie najnowszy model. Nawet jeżeli uważasz, że teraz nie potrzebujesz 8k/4k@120 itp. No i nie ma Diraca który podobno jest Świętym Gralem korekcji 😉 Ok, czyli wybór amplitunera nadal otwarty, jakieś sugestie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 2 minuty temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Ooo super! To mi się podoba 😁 Ekhm... Pragę wspomnieć że dwa suby to takze level wyzej. Najlepiej w relacji przód tył albo na skos. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 (edytowany) 20 minut temu, Butler napisał: Nie musi robić skrzynek. Przecież to właśnie napisałem - albo skrzynka albo ramka z kg. 10 minut temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Ooo super! To mi się podoba 😁 Tylko uzgodnij budżet ze sponsorem przedsięwzięcia. Już teraz potrzebujesz 11 kanałów wzmocnienia. Najtańsza opcja chyba to X3800 + końcówka mocy. 13 minut temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Ok, czyli wybór amplitunera nadal otwarty, jakieś sugestie? Będzie można coś doradzić jak się określisz z liczbą kanałów i budżetem. Bo w sumie to doradzam Denona A1-H 😉 Edytowano 17 sierpnia 2023 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 10 minut temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Ok, czyli wybór amplitunera nadal otwarty, jakieś sugestie? Ja bym wybrał Denon X3800H o ile Ci ten Atmos jest potrzebny. Amplituner ma wszystko co najnowsze i sprzęt raczej na bardzo długie lata. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 5 minut temu, PanKlor napisał: Przecież to właśnie napisałem - albo skrzynka albo ramka z kg. Fakt, zamuliłem coś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 Przed chwilą, Butler napisał: Fakt, zamuliłem coś. Najwidoczniej na wybrzeżu większe upały niż w stolicy albo kawa jakaś nie ta 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 (edytowany) 15 minut temu, PanKlor napisał: Najwidoczniej na wybrzeżu większe upały niż w stolicy Przedwczoraj się totalnie spaliłem jak basen dzieciakom ogarniałem, chodzę jak kukła teraz Ale kawka dobry pomysł przed fajrantem. ☕ A na czym stanęło? 7.2.4? To tak 25 koła lekko na to pójdzie. Edytowano 17 sierpnia 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 2 godziny temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Ooo super! To mi się podoba 😁 Ok, czyli wybór amplitunera nadal otwarty, jakieś sugestie? Mój Denon 6700 H , zapraszam na PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerserker Napisano 18 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Podpowiedzcie jeszcze jakie parametry powinny mieć te boczne głośniki? Znalazłem takie np i czy któreś się nadadzą? Głośnik sufitowy Klipsch CS-16W czarny TAGA Harmony Głośniki instalacyjne do domu 240W Kolumna głośnikowa dwudrożne Polk Audio VS625 RT Kolumna głośnikowa dwudrożne Indiana Line Tesi Q Najlepiej aby później można było dokupić resztę głośników tej samej marki i modelu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 20 minut temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Podpowiedzcie jeszcze jakie parametry powinny mieć te boczne głośniki? Nie ma to większego znaczenia. Kup takie żeby Ci się podobały i zmieściły. 23 minuty temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: Najlepiej aby później można było dokupić resztę głośników tej samej marki i modelu. Co chcesz później dokupić? Jeżeli LRC to bym od tego zaczął. Surround są mniej istotne i nie muszą być z tej samej linii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerserker Napisano 18 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Nie ma to większego znaczenia. Kup takie żeby Ci się podobały Co chcesz później dokupić? Jeżeli LRC to bym od tego zaczął. Surround są mniej istotne i nie muszą być z tej samej linii. Sorki za pytanie, ale co to LRC? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Left Right Center Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerserker Napisano 18 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 11 minut temu, PanKlor napisał: Left Right Center te już na razie mam (opis na górze), ale chciałbym dokupić pozostałe czyli boczne, tylne, które będą w ścianie i 4 sufitowe do dolby jednej dobrej marki, a później wymienić LRC na takie też do zabudowy. Muszę podzielić wydatki bo jeszcze czeka mnie zakup amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 A co masz za sufit? Też twardy strop, czy podwieszany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerserker Napisano 18 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Przed chwilą, Butler napisał: A co masz za sufit? Też twardy strop, czy podwieszany? Podwieszany kg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Masz sporo marek do wyboru. Magnat, Taga, Heco, Kef, Klipsch, Focal, Canton... W swojej jaskini oparłem wszystko na Klipsch w zestawieniu 7.2.4. Synowi robie teraz pokój i postawiłem na instalacyjne Magnat w układzie 5.1.2. Uwaga do układu x.x.4 z czterema Atmosami. Zwróć uwagę by sufitowe miały możliwość pochylenia membrany w kierunku odsłuchu, lub wręcz fabrycznie były ukośne jak Klipsch PRO-180RPC LCR 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerserker Napisano 18 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 23 minuty temu, Butler napisał: Masz sporo marek do wyboru. Magnat, Taga, Heco, Kef, Klipsch, Focal, Canton... W swojej jaskini oparłem wszystko na Klipsch w zestawieniu 7.2.4. Synowi robie teraz pokój i postawiłem na instalacyjne Magnat w układzie 5.1.2. Uwaga do układu x.x.4 z czterema Atmosami. Zwróć uwagę by sufitowe miały możliwość pochylenia membrany w kierunku odsłuchu, lub wręcz fabrycznie były ukośne jak Klipsch PRO-180RPC LCR Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 2 godziny temu, Bartłomiej Dytwiński napisał: te już na razie mam (opis na górze), ale chciałbym dokupić pozostałe czyli boczne, tylne, które będą w ścianie i 4 sufitowe do dolby jednej dobrej marki, a później wymienić LRC na takie też do zabudowy. Muszę podzielić wydatki bo jeszcze czeka mnie zakup amplitunera. OK jeżeli zamierzasz zamienić wolnostojącego głośniki to nawet że względów estetycznych rozglądałbym się za czymś z tej samej serii. Jeżeli nie będziesz czekał nie wiadomo ile to raczej nie beddie problemu z dokupieniem reszty do zestawu. Jeżeli większość czasu to kino to poszukaj jak najlepszego centralnego do zabudowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerserker Napisano 28 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2023 Dnia 18.08.2023 o 13:59, PanKlor napisał: Jeżeli większość czasu to kino to poszukaj jak najlepszego centralnego do zabudowy. A czy taki centralny do zabudowy może być umieszczony nad telewizorem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2023 Z centralnymi i TV zazwyczaj jest tak, że i tak nie są na tym samym poziomie co LR. Moim zdaniem może, byle TV byl możliwie nisko a głośnik nie pod samym sufitem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2023 Zgadzam się. Może jeśli TV nie będzie za wysoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts