Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tak, Wałsnie zawsze to powtarzałem że YPAO jest bardzo fajne jeśli tylko poświeci mu się trochę uwagi. Obecnie Audyssey to dalej -> dalej -> dalej -> klikasz gotowe. Tu jednak wypada zaglądnąc głębiej.

Nie mam już Yamahy. 

Pamiętam że właśnie też przełączałem miedzy FLAT i FRONT. 

YPAO volume włączone. 

można było tez edytować krzywe pomiarowe. Chyba delikatnie je zmieniałem pod siebie. I pamiętam że keidyś ingerowałem w ustawienia manualnego ustawienia tych trybów DSP. Dużo fajnej zabawy. Nie wiem czy V6A ma do tego dostep. W 1070 był. 

Dziękuję, pobawię się tymi trybami. Choć , jeśli chodzi o krzywe pomiarowe to nie ma możliwości ich edycji . A przynajmniej ja nie znalazłem. Jest za to możliwość ustawienia korekcji dla każdego z głośników i tam dopiero jest zabawy 😁. Ale korektor jest zamiennie z trybami YPAO . Więc albo samodzielna korekcja albo dźwięk ustawiony przez Yamahę. W Denonie jest to fajnie rozwiązane bo jest możliwość skopiowania krzywej z Audyssey (FLAT) i jej edycja. Niemniej dźwięk Yamahy mi odpowiada jak najbardziej, co najwyżej poddany drobnej kosmetyce.

Natomiast mam jeszcze pytanie odnośnie działania eARC. TV samsung po włączeniu eRAC poprawnie rozpoznał amplituner (nawet nazwę skopiował do belki aplikacji/sterowania) ale w jakiś sposób blokował zmianę trybów dźwięku w amplitunerze (tylko straight) i nie można było wybrać innego. po wyłączeniu opcji eARC dźwięk jest przekazywany poprawnie ale podejrzewam że z ograniczeniami dla ARC. Może ktoś potrafi mi to wyjaśnić?

Edytowano przez Iron
Napisano
3 godziny temu, Iron napisał:

Dziękuję, pobawię się tymi trybami. Choć , jeśli chodzi o krzywe pomiarowe to nie ma możliwości ich edycji . A przynajmniej ja nie znalazłem. [ciach]

Wyniki kalibracji YPAO czy to FLAT, FRONT czy NATURAL możesz skopiować do manual i wtedy jeszcze dopieszczasz wg uznania. Ja mam coś w rodzaju mixa FLAT z LOW FREQ, poza tym zawsze kolumny po kalibracji YPAO wciska na Large, więc zmieniam na Small. Suba to już koryguję z Umik'iem i REWem, ale to w serii RX-A, bo RX-V umożliwia korektej jednej częstotliwości 63Hz