Skocz do zawarto艣ci

Marantz NR1200 - Heos - TuneIn - problem z radiem internetowym

Recommended Posts

Napisano

聽Dzie艅 dobry!

Od jakiego艣 czasu jestem posiadaczem sprz臋tu Marantz NR1200. Niestety, praktycznie ca艂y czas pojawia si臋 problem ze s艂uchaniem radia internetowego (konkretnie: jestem s艂uchaczem Radio 357).

Scenariusz na og贸艂 jest nast臋puj膮cy: po wyborze Heos -> radio internetowe -> Radio 357, niestety radio nie jest odtwarzane, a Marantz po kilku minutach si臋 wy艂膮cza (tak jakby wci膮偶 szuka艂 stacji, i w ko艅cu si臋 poddaje). Dodam, 偶e czasem (bardzo rzadko) radio udaje si臋 w艂膮czy膰. Problem zauwa偶y艂em r贸wnie偶 w kilku innych stacjach (jednak na og贸艂 w innych stacjach nie jest to a偶 takie cz臋ste). Dodam, 偶e radio pr贸buj臋 w艂膮czy膰 zar贸wno z pilota jak i z aplikacji Heos. Sam internet r贸wnie偶 nie jest problemem (radio聽 z aplikacji w telefonie (i po艂膮czeniu po bluetooth) dzia艂a OK, podobnie w przypadku wyboru radia na komputerze bezpo艣rednio w serwisie TuneIn).聽

Pocz膮tkowo my艣la艂em, 偶e jest to wina sprz臋tu, wi臋c wymieni艂em go na nowy - jednak w obydwu przypadkach sytuacja wygl膮da dok艂adnie tak samo (wi臋c usterka techniczna jest raczej ma艂o prawdopodobna). Sprz臋t, oczywi艣cie nowy, zosta艂 zakupiony w MediaExpert.

Czy kto艣 z Pa艅stwa spotka艂 si臋 z podobnym problemem lub posiada jakiekolwiek sugestie dotycz膮ce mojego problemu :) ?

聽Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam!

Napisano
1 godzin臋 temu, Filip1467 napisa艂:

聽Dzie艅 dobry!

Od jakiego艣 czasu jestem posiadaczem sprz臋tu Marantz NR1200. Niestety, praktycznie ca艂y czas pojawia si臋 problem ze s艂uchaniem radia internetowego (konkretnie: jestem s艂uchaczem Radio 357).

Scenariusz na og贸艂 jest nast臋puj膮cy: po wyborze Heos -> radio internetowe -> Radio 357, niestety radio nie jest odtwarzane, a Marantz po kilku minutach si臋 wy艂膮cza (tak jakby wci膮偶 szuka艂 stacji, i w ko艅cu si臋 poddaje). Dodam, 偶e czasem (bardzo rzadko) radio udaje si臋 w艂膮czy膰. Problem zauwa偶y艂em r贸wnie偶 w kilku innych stacjach (jednak na og贸艂 w innych stacjach nie jest to a偶 takie cz臋ste). Dodam, 偶e radio pr贸buj臋 w艂膮czy膰 zar贸wno z pilota jak i z aplikacji Heos. Sam internet r贸wnie偶 nie jest problemem (radio聽 z aplikacji w telefonie (i po艂膮czeniu po bluetooth) dzia艂a OK, podobnie w przypadku wyboru radia na komputerze bezpo艣rednio w serwisie TuneIn).聽

Pocz膮tkowo my艣la艂em, 偶e jest to wina sprz臋tu, wi臋c wymieni艂em go na nowy - jednak w obydwu przypadkach sytuacja wygl膮da dok艂adnie tak samo (wi臋c usterka techniczna jest raczej ma艂o prawdopodobna). Sprz臋t, oczywi艣cie nowy, zosta艂 zakupiony w MediaExpert.

Czy kto艣 z Pa艅stwa spotka艂 si臋 z podobnym problemem lub posiada jakiekolwiek sugestie dotycz膮ce mojego problemu :) ?

聽Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam!

Radio 357 ma dwa strumienie AAC i MP3 - w czasie odtwarzania w HEOS'ie trzeba wcisn膮膰 "i" w lewym g贸rnym rogu i "Wybierz strumie艅". Mo偶e ten drugi b臋dzie gra膰 lepiej...

Mo偶na te偶 spr贸bowa膰 w aplikacji TuneIn (tylko na telefonie) doda膰 Library -> Custom URL聽http://stream.rcs.revma.com/an1ugyygzk8uv聽(MP3) lub http://stream.rcs.revma.com/an1ugyygzk8uv聽(AAC) i doda膰 do ulubionych w TuneIn. Wtedy mo偶na wybra膰 HEOS -> TuneIn -> Moje ulubione i wskaza膰 stacj臋 do odtwarzania.

Mo偶na za艂o偶y膰, 偶e sprz臋t jest sprawny, bo wymieniony, wi臋c je偶eli problem si臋 powtarza tak偶e z innymi stacjami to problem raczej le偶y w ustawieniach sieciowych (DNS?) - ale to inny temat...

Napisano

聽Cze艣膰!

Dzi臋kuj臋 za widomo艣膰. Niestety, spr贸bowa艂em zar贸wno z innym strumieniem jak i z dodaniem stacji do 'Ulubionych', ale ani jedno, ani drugie nie pomog艂o :(

Gdzie艣 na innym forum znalaz艂em informacj臋, 偶e mo偶e to by膰 kwestia ustawie艅 (przywr贸cenie zapisanych wcze艣niej na USB ustawie艅 podobno pomog艂o):聽solved-nr1200-tunein-not-working.2401700
"Solved: Restored the settings I had saved on USB. I didn't think to compare firmware versions beforehand, but I checked for a firmware update after the restore but there is none available. I thought maybe an auto-update had caused the problem, but apparently not. Don't know what it was."

Je艣li o mnie chodzi, to po pierwszym uruchomieniu sprz臋tu (zar贸wno tego obecnego, jak i tego kt贸ry odda艂em) uruchomi艂a si臋 automatyczna aktualizacja, wi臋c by膰 mo偶e tutaj le偶y problem - z tym, 偶e w tym momencie nie mam poj臋cia jak i czy w og贸le mo偶na przywr贸ci膰 poprzedni膮 wersj臋 oprogramowania aby sprawdzi膰, czy jest Ok...

B臋d臋 wdzi臋czny za jakiekolwiek inne sugestie :)

聽Dzi臋kuj臋!

Napisano
7 godzin temu, Filip1467 napisa艂:

聽Cze艣膰!

Dzi臋kuj臋 za widomo艣膰. Niestety, spr贸bowa艂em zar贸wno z innym strumieniem jak i z dodaniem stacji do 'Ulubionych', ale ani jedno, ani drugie nie pomog艂o :(

Gdzie艣 na innym forum znalaz艂em informacj臋, 偶e mo偶e to by膰 kwestia ustawie艅 (przywr贸cenie zapisanych wcze艣niej na USB ustawie艅 podobno pomog艂o):聽solved-nr1200-tunein-not-working.2401700
"Solved: Restored the settings I had saved on USB. I didn't think to compare firmware versions beforehand, but I checked for a firmware update after the restore but there is none available. I thought maybe an auto-update had caused the problem, but apparently not. Don't know what it was."

Je艣li o mnie chodzi, to po pierwszym uruchomieniu sprz臋tu (zar贸wno tego obecnego, jak i tego kt贸ry odda艂em) uruchomi艂a si臋 automatyczna aktualizacja, wi臋c by膰 mo偶e tutaj le偶y problem - z tym, 偶e w tym momencie nie mam poj臋cia jak i czy w og贸le mo偶na przywr贸ci膰 poprzedni膮 wersj臋 oprogramowania aby sprawdzi膰, czy jest Ok...

B臋d臋 wdzi臋czny za jakiekolwiek inne sugestie :)

聽Dzi臋kuj臋!

Mo偶na spr贸bowa膰 jeszcze takich krok贸w:

1. Czasami po aktualizacj8i konieczny jest restart - przez od艂膮czenie kabla zasilaj膮cego na par臋 minut.

2. Mo偶na te偶 zresetowa膰 do ustawie艅 fabrycznych lub same ustawienia sieciowe zgodnie z instrukcj膮.

3. Nie wiem czy tak jest w Marantzu (mam Denona), ale po wybraniu radia internetowego i naci艣ni臋ciu klawisza BACK na pilocie pojawia si臋 opcja wyszukiwania. Czy po wpisaniu 357 znajduje stacj臋 i potem odtwarza?

4. U偶yj innego konta TuneIn (wystarczy darmowe).

5. Mo偶na zresetowa膰 ustawienia aplikacji Heos->Ustawienia->Pomoc->Zresetuj urz膮dzenie steruj膮ce

6. Za艂贸偶 na nowo konto HEOS Heos->Ustawienia->Konto HEOS-> Usu艅 konto

Jak wszystko zawiedzie to mo偶na jeszcze r臋cznie ustawi膰 ustawienia sieciowe lub sprobowa膰 innej sieci np. z telefonu.

A propos -聽 inne serwisy np. Spotify, Tidal, Amazon dzia艂aj膮 normalnie?

Napisano (edytowany)

z jako艣ci膮357聽jest problem od d艂u偶szego czasu, a w ci膮gu ostatnich tygodni聽 z coraz wi臋kszymi objawami, kt贸re wyst臋puj膮 na streamer'ach r贸wnie偶 innych firm. Pojawiaj膮 si臋 cz臋sto kilkusekundowe przerwy. I raczej nie jest to zwi膮zane z kiepsk膮 jako艣ci膮 internetu (艣wiat艂ow贸d/lan connect)

Pozosta艂e stacje dzia艂aj膮 bez problemu, 艂膮cznie z nadaj膮cymi w formacie high res 24bit/192kHz

Mo偶e kontakt z dzia艂em technicznym 357 wyja艣ni w czym problem ?

Edytowano przez shureido
  • 1 year later...