Filip1467 Napisano 6 wrze艣nia 2023 Napisano 6 wrze艣nia 2023 聽Dzie艅 dobry! Od jakiego艣 czasu jestem posiadaczem sprz臋tu Marantz NR1200. Niestety, praktycznie ca艂y czas pojawia si臋 problem ze s艂uchaniem radia internetowego (konkretnie: jestem s艂uchaczem Radio 357). Scenariusz na og贸艂 jest nast臋puj膮cy: po wyborze Heos -> radio internetowe -> Radio 357, niestety radio nie jest odtwarzane, a Marantz po kilku minutach si臋 wy艂膮cza (tak jakby wci膮偶 szuka艂 stacji, i w ko艅cu si臋 poddaje). Dodam, 偶e czasem (bardzo rzadko) radio udaje si臋 w艂膮czy膰. Problem zauwa偶y艂em r贸wnie偶 w kilku innych stacjach (jednak na og贸艂 w innych stacjach nie jest to a偶 takie cz臋ste). Dodam, 偶e radio pr贸buj臋 w艂膮czy膰 zar贸wno z pilota jak i z aplikacji Heos. Sam internet r贸wnie偶 nie jest problemem (radio聽 z aplikacji w telefonie (i po艂膮czeniu po bluetooth) dzia艂a OK, podobnie w przypadku wyboru radia na komputerze bezpo艣rednio w serwisie TuneIn).聽 Pocz膮tkowo my艣la艂em, 偶e jest to wina sprz臋tu, wi臋c wymieni艂em go na nowy - jednak w obydwu przypadkach sytuacja wygl膮da dok艂adnie tak samo (wi臋c usterka techniczna jest raczej ma艂o prawdopodobna). Sprz臋t, oczywi艣cie nowy, zosta艂 zakupiony w MediaExpert. Czy kto艣 z Pa艅stwa spotka艂 si臋 z podobnym problemem lub posiada jakiekolwiek sugestie dotycz膮ce mojego problemu ? 聽 聽Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam! 聽 Odpisz, cytuj膮c
klimkr Napisano 6 wrze艣nia 2023 Napisano 6 wrze艣nia 2023 1 godzin臋 temu, Filip1467 napisa艂: 聽Dzie艅 dobry! Od jakiego艣 czasu jestem posiadaczem sprz臋tu Marantz NR1200. Niestety, praktycznie ca艂y czas pojawia si臋 problem ze s艂uchaniem radia internetowego (konkretnie: jestem s艂uchaczem Radio 357). Scenariusz na og贸艂 jest nast臋puj膮cy: po wyborze Heos -> radio internetowe -> Radio 357, niestety radio nie jest odtwarzane, a Marantz po kilku minutach si臋 wy艂膮cza (tak jakby wci膮偶 szuka艂 stacji, i w ko艅cu si臋 poddaje). Dodam, 偶e czasem (bardzo rzadko) radio udaje si臋 w艂膮czy膰. Problem zauwa偶y艂em r贸wnie偶 w kilku innych stacjach (jednak na og贸艂 w innych stacjach nie jest to a偶 takie cz臋ste). Dodam, 偶e radio pr贸buj臋 w艂膮czy膰 zar贸wno z pilota jak i z aplikacji Heos. Sam internet r贸wnie偶 nie jest problemem (radio聽 z aplikacji w telefonie (i po艂膮czeniu po bluetooth) dzia艂a OK, podobnie w przypadku wyboru radia na komputerze bezpo艣rednio w serwisie TuneIn).聽 Pocz膮tkowo my艣la艂em, 偶e jest to wina sprz臋tu, wi臋c wymieni艂em go na nowy - jednak w obydwu przypadkach sytuacja wygl膮da dok艂adnie tak samo (wi臋c usterka techniczna jest raczej ma艂o prawdopodobna). Sprz臋t, oczywi艣cie nowy, zosta艂 zakupiony w MediaExpert. Czy kto艣 z Pa艅stwa spotka艂 si臋 z podobnym problemem lub posiada jakiekolwiek sugestie dotycz膮ce mojego problemu ? 聽 聽Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam! 聽 Radio 357 ma dwa strumienie AAC i MP3 - w czasie odtwarzania w HEOS'ie trzeba wcisn膮膰 "i" w lewym g贸rnym rogu i "Wybierz strumie艅". Mo偶e ten drugi b臋dzie gra膰 lepiej... Mo偶na te偶 spr贸bowa膰 w aplikacji TuneIn (tylko na telefonie) doda膰 Library -> Custom URL聽http://stream.rcs.revma.com/an1ugyygzk8uv聽(MP3) lub http://stream.rcs.revma.com/an1ugyygzk8uv聽(AAC) i doda膰 do ulubionych w TuneIn. Wtedy mo偶na wybra膰 HEOS -> TuneIn -> Moje ulubione i wskaza膰 stacj臋 do odtwarzania. Mo偶na za艂o偶y膰, 偶e sprz臋t jest sprawny, bo wymieniony, wi臋c je偶eli problem si臋 powtarza tak偶e z innymi stacjami to problem raczej le偶y w ustawieniach sieciowych (DNS?) - ale to inny temat... Odpisz, cytuj膮c
Filip1467 Napisano 7 wrze艣nia 2023 Autor Napisano 7 wrze艣nia 2023 聽Cze艣膰! Dzi臋kuj臋 za widomo艣膰. Niestety, spr贸bowa艂em zar贸wno z innym strumieniem jak i z dodaniem stacji do 'Ulubionych', ale ani jedno, ani drugie nie pomog艂o Gdzie艣 na innym forum znalaz艂em informacj臋, 偶e mo偶e to by膰 kwestia ustawie艅 (przywr贸cenie zapisanych wcze艣niej na USB ustawie艅 podobno pomog艂o):聽 "Solved: Restored the settings I had saved on USB. I didn't think to compare firmware versions beforehand, but I checked for a firmware update after the restore but there is none available. I thought maybe an auto-update had caused the problem, but apparently not. Don't know what it was." Je艣li o mnie chodzi, to po pierwszym uruchomieniu sprz臋tu (zar贸wno tego obecnego, jak i tego kt贸ry odda艂em) uruchomi艂a si臋 automatyczna aktualizacja, wi臋c by膰 mo偶e tutaj le偶y problem - z tym, 偶e w tym momencie nie mam poj臋cia jak i czy w og贸le mo偶na przywr贸ci膰 poprzedni膮 wersj臋 oprogramowania aby sprawdzi膰, czy jest Ok... B臋d臋 wdzi臋czny za jakiekolwiek inne sugestie 聽Dzi臋kuj臋! Odpisz, cytuj膮c
klimkr Napisano 7 wrze艣nia 2023 Napisano 7 wrze艣nia 2023 7 godzin temu, Filip1467 napisa艂: 聽Cze艣膰! Dzi臋kuj臋 za widomo艣膰. Niestety, spr贸bowa艂em zar贸wno z innym strumieniem jak i z dodaniem stacji do 'Ulubionych', ale ani jedno, ani drugie nie pomog艂o Gdzie艣 na innym forum znalaz艂em informacj臋, 偶e mo偶e to by膰 kwestia ustawie艅 (przywr贸cenie zapisanych wcze艣niej na USB ustawie艅 podobno pomog艂o):聽 "Solved: Restored the settings I had saved on USB. I didn't think to compare firmware versions beforehand, but I checked for a firmware update after the restore but there is none available. I thought maybe an auto-update had caused the problem, but apparently not. Don't know what it was." Je艣li o mnie chodzi, to po pierwszym uruchomieniu sprz臋tu (zar贸wno tego obecnego, jak i tego kt贸ry odda艂em) uruchomi艂a si臋 automatyczna aktualizacja, wi臋c by膰 mo偶e tutaj le偶y problem - z tym, 偶e w tym momencie nie mam poj臋cia jak i czy w og贸le mo偶na przywr贸ci膰 poprzedni膮 wersj臋 oprogramowania aby sprawdzi膰, czy jest Ok... B臋d臋 wdzi臋czny za jakiekolwiek inne sugestie 聽Dzi臋kuj臋! Mo偶na spr贸bowa膰 jeszcze takich krok贸w: 1. Czasami po aktualizacj8i konieczny jest restart - przez od艂膮czenie kabla zasilaj膮cego na par臋 minut. 2. Mo偶na te偶 zresetowa膰 do ustawie艅 fabrycznych lub same ustawienia sieciowe zgodnie z instrukcj膮. 3. Nie wiem czy tak jest w Marantzu (mam Denona), ale po wybraniu radia internetowego i naci艣ni臋ciu klawisza BACK na pilocie pojawia si臋 opcja wyszukiwania. Czy po wpisaniu 357 znajduje stacj臋 i potem odtwarza? 4. U偶yj innego konta TuneIn (wystarczy darmowe). 5. Mo偶na zresetowa膰 ustawienia aplikacji Heos->Ustawienia->Pomoc->Zresetuj urz膮dzenie steruj膮ce 6. Za艂贸偶 na nowo konto HEOS Heos->Ustawienia->Konto HEOS-> Usu艅 konto Jak wszystko zawiedzie to mo偶na jeszcze r臋cznie ustawi膰 ustawienia sieciowe lub sprobowa膰 innej sieci np. z telefonu. A propos -聽 inne serwisy np. Spotify, Tidal, Amazon dzia艂aj膮 normalnie? 聽 Odpisz, cytuj膮c
shureido Napisano 7 wrze艣nia 2023 Napisano 7 wrze艣nia 2023 (edytowany) z jako艣ci膮聽357聽jest problem od d艂u偶szego czasu, a w ci膮gu ostatnich tygodni聽 z coraz wi臋kszymi objawami, kt贸re wyst臋puj膮 na streamer'ach r贸wnie偶 innych firm. Pojawiaj膮 si臋 cz臋sto kilkusekundowe przerwy. I raczej nie jest to zwi膮zane z kiepsk膮 jako艣ci膮 internetu (艣wiat艂ow贸d/lan connect) Pozosta艂e stacje dzia艂aj膮 bez problemu, 艂膮cznie z nadaj膮cymi w formacie high res 24bit/192kHz Mo偶e kontakt z dzia艂em technicznym 357 wyja艣ni w czym problem ? Edytowano 7 wrze艣nia 2023 przez shureido Odpisz, cytuj膮c
Yacek Napisano 13 listopada 2024 Napisano 13 listopada 2024 Witam. Dosta艂em indywidualny link do odbioru 357, aby nie s艂ucha膰 pocz膮tkowego komunikatu. Tylko jak go doda膰?聽 Odpisz, cytuj膮c
Recommended Posts