Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

Intersuje mnie zakup zestawu stereo do 3500 zł.

Moga być to różne kombinacje, mini wieże z cd wzmacniacz + streamer (nie ważne), budżet jest nieprzekraczalny i to się dla mnie liczy.

Moje wymagania to żebym miał dostęp do streamingu muzyki (spotify, tidal itp.)

Conajmniej:

jedno złącze optyczne (s/pdif)

jedno złącze rca

dwa terminale glosnikowe 

jedno wyjście dla suba

i moc wystarczająca do napędzenia kolumn przy głośności około 90-95 db

fajnie gdyby wzmacniacz dysponował złączami takimi jak hdmi, rj-45, coaxial

muzyki będę słuchał głównie ze streamingu bądź moich własnych plików, planuję też z płyt ale narazie nie mam wystarczająco dużej kolekcji aby mi się to opłacało więc póki co mogę korzystać z napędu w komputerze i przesyłać dźwięk dalej po kablu optycznym (moja karta podobno obsługuje 24 bit/192 khz także to nie będzie problem chyba. mam realteka alc1200). główne gatunki muzyczne to rap, hip-hop, w przeróżnych wariacjach od spokojnych utworów po te bardzo dynamiczne ale tego gatunku głównie będę słuchał.

od kolumn wymagam aby grały wyraziście w górnych i średnich pasmach. chodzi mi po prostu o to aby grały czysto, najbardziej mi zależy na górnych pasmach bo jestem bardzo przewrażliwiony na punkcie dźwięku który wogole nie ma góry. w rapie ten środek trochę ustępuje miejsca górnym pasmom ale nie chciałbym żeby też nie wiadomo jak ten środek zanikał , bas nie ma dla mnie żadnego znaczenia bo będę podpinał swojego suba.

Napisano

Cześć, jak duże masz pomieszczenie? Rozważasz raczej kolumny podłogowe, czy podstawkowe? 

W takim budżecie na pewno warto zwrócić uwagę na kolumny aktywne, takie jak Argon Audio Fenris A55. Mają HDMI ARC do podpięcia do PC, optyka, RCA (w tym dla gramofonu z wkładką MM), a przy tym oferują fajne, żywe i dynamiczne brzmienie :) 

Rozważając system dzielony trzeba by zrezygnować w tym budżecie z odtwarzacza CD niestety, ale trochę opcji się znajdzie. 

Zwróciłbym uwagę na niewielkie wzmacniacze w klasie D, takie jak Argon Audio SA1 i Topping MX3s. Uniwersalne sprzęty, mają Bluetooth, DACa. One też nie ukryją góry. Szukając nieco jaśniejszego grania, to warto spojrzeć na Cambridge Audio AXA35

Z kolumn sprawdziłbym nasze oferty outletowe, takie jak grajace lekką V-ką, z bdb kontrolą dołu Monitor Audio Bronze 100. Szukając nieco łagodniejszego grania zwróciłbym uwagę na Q Acoustics 3030i, to również bardzo ciekawe kolumny o uniwersalnym brzmieniu. Jaśniejsze z podłogówek to np. Wilson Raptor 7 oraz Monitor Audio Monitor 200

Warto też ponownie sprawdzić Argony, tym razem pasywne. Zarówno Alto 5 Mk2 w zestawie z SA1, jak i droższe Alto 55 Mk2. 

W kwestii sieci to podstawowa opcja będzie tą najlepszą, czyli WiiM Mini. Wsparcie dla Tidal Connect, Spotify Connect, bardzo dobra aplikacja, wyjście analogowe i optyczne :)  

Zapraszamy również do kontaktu i na odsłuchy :) Znajdziesz u nas też znacznie więcej innych propozycji, które mogą Ci się spodobać. 

Napisano
9 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, jak duże masz pomieszczenie? Rozważasz raczej kolumny podłogowe, czy podstawkowe? 

W takim budżecie na pewno warto zwrócić uwagę na kolumny aktywne, takie jak Argon Audio Fenris A55. Mają HDMI ARC do podpięcia do PC, optyka, RCA (w tym dla gramofonu z wkładką MM), a przy tym oferują fajne, żywe i dynamiczne brzmienie :) 

Rozważając system dzielony trzeba by zrezygnować w tym budżecie z odtwarzacza CD niestety, ale trochę opcji się znajdzie. 

Zwróciłbym uwagę na niewielkie wzmacniacze w klasie D, takie jak Argon Audio SA1 i Topping MX3s. Uniwersalne sprzęty, mają Bluetooth, DACa. One też nie ukryją góry. Szukając nieco jaśniejszego grania, to warto spojrzeć na Cambridge Audio AXA35

Z kolumn sprawdziłbym nasze oferty outletowe, takie jak grajace lekką V-ką, z bdb kontrolą dołu Monitor Audio Bronze 100. Szukając nieco łagodniejszego grania zwróciłbym uwagę na Q Acoustics 3030i, to również bardzo ciekawe kolumny o uniwersalnym brzmieniu. Jaśniejsze z podłogówek to np. Wilson Raptor 7 oraz Monitor Audio Monitor 200

Warto też ponownie sprawdzić Argony, tym razem pasywne. Zarówno Alto 5 Mk2 w zestawie z SA1, jak i droższe Alto 55 Mk2. 

W kwestii sieci to podstawowa opcja będzie tą najlepszą, czyli WiiM Mini. Wsparcie dla Tidal Connect, Spotify Connect, bardzo dobra aplikacja, wyjście analogowe i optyczne :)  

Zapraszamy również do kontaktu i na odsłuchy :) Znajdziesz u nas też znacznie więcej innych propozycji, które mogą Ci się spodobać. 

Cześć, odpowiadając na pierwsze pytanie jest to 15m2 jednak w dosyć specyficznym rozkładzie, muzyka będzie rozchodzić się tylko w połowie pomieszczenia (medialnej) ponieważ drugą połowę zajmuje głównie ogromna szafa i dosyć duża komoda. Wyobraź sobie pomieszczenie 5x3m i podziel je na dwa kwadraty w jednym z nich będzie stał ten zestaw.

Tak więc odpowiadając na drugie pytanie będą to definitywnie kolumny podstawkowe.

Jeżeli chodzi o konstrukcje aktywne to nie jestem ich fanem (mam z nimi złe wspomnienia i tak mi już zostało) tak więc decyzja pada na konstrukcje dzieloną.

Jeżeli chodzi o streamery to zrobiłem już pewien research i wiim mini spełnia wszystkie moje oczekiwania.

Do listy urządzeń które mnie dotychczas interesowały (nie byłem jeszcze na odsłuchach swoje założenia opieram na specyfikacji danego urządzenia) to wpadła mi w oko yamaha wxa-50, ten streamer w kombinacji z yamaha a-s501 + jakieś tańsze kolumny z reszty budżetu. Mini wieża denona n11 i jej odpowiedniki też są spoko opcją ale chyba brakuje jej trochę mocy jak na moje wymagania

Dodatkowo dopowiem że sprzęt używany też wchodzi w grę także jeżeli mogę zaoszczędzić parę stówek a sprzęt nie będzie bardzo „zajechany” to byłbym zainteresowany taką opcją.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Może być używany?

Masz chyba dość duże oczekiwania względem budżetu.

Tak jak napisałem w ostatniej linijce w poprzedniej wiadomości, może pod warunkiem że nie będzie mocno „zajechany”

Co do oczekiwań to może i są duże ale wierzę że dam radę jakoś się wyrobić w założonym przez siebie budżecie a żeby oczekiwania były spełnione

Edytowano przez MilanJadczak
Napisano

Tego Ci nikt nie powie czy jest zjechany czy nie. Musiał byś kupic od w miare sprawdzonego żrodła.

Jakiś komis czy coś. Który da Ci gwarancję. Bo na uzywany sprzet sprzedajacy komis powinien dac gwarancje.

No dobra to trzymam kciuki za powodzenie :)

Napisano
5 godzin temu, Michał Gałązka napisał:

Faktycznie, tu tak naprawdę jedynie opcja używki wchodzi w grę w takim budżecie i przy tych założeniach 
Najprościej chyba yamaha pianocraft mcr-n870d i szukać okazji na OLX, czasem mieszczą się w zakładanym budżecie  :) 

Ale ta yamaha kosztuje ponad 7 tysięcy nowa. Chyba ci chodzi o 670d?