Skocz do zawartości

Pylon Pearl 25 + X1700H - jaki centralny i efektowne?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, proszę o pomoc w doborze kolumn centralnych i efektowych z oferty używanych do budowanego po kosztach kina domowego.

Komplet będzie używany w pomieszczeniu 30 m2, o nieregularnym kształcie ( L - ze słupem na środku), a satelity tylne będą przy samej kanapie na ścianie na wysokości uszu słuchaczy. Centralny będzie znajdował się pod TV w odległości 4m w linii prostej do kanapy .

Obecnie posiadam 2x Pylon Pearl 25 i w drodze amplituner Denon X1700h. Domyślam się że najlepszym wyborem będzie pozostała część zestawu Pylona, jednak z uwagi na bardzo mała dostępność na rynku wtórnym szukam alternatyw. Czy może ktoś podpowiedzieć markę, model, coś co zagra podobnie / odpowiednio w sposób pasujący do Pylon Pearl 25 i amplitunera ?

Zwłaszcza mając na uwadze jak najwiekszą "kompaktowość" tylnych kolumn. 

Użytkowanie 50 % radio, Spotify, YouTube 50 filmy seriale VOD.

Wstępnie zastanawiam się nad głośnikami od zestawu Indiana Line Nota.

Screenshot_2023-10-17-12-19-56-54_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg

Edytowano przez Grzesiek Karp
Brak..informacja
Napisano

Cześć, ja bym utrzymał resztę zestawu z Pylona, a przynajmniej centralny. Całość dobrze sprawdza się w kinie. Zapraszamy do kontaktu, przygotujemy atrakcyjną wycenę :) Może uda się zmieścić w zakładanym budżecie. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź, też tak myślałem - na centralny jestem praktycznie w 109 procentach zdecydowany. Będę się kontaktował. 

A jak kwestia SR ? 

I ewentualnie z jakimi kwotami wiązało by się dołożenie subwoofera do tego zestawu ? Zupełnie nie wiem w którym kierunku patrzeć. Posiadałem kiedyś Taga Harmony TSW 90 i nie podobał mi się zbyt mocno dudnił.. z 2 strony to co robi subwoofer od Sonos - wersja mini - to miazga. Ładny bass zero dudnienia, wibracji. 

Napisano
14 godzin temu, Grzesiek Karp napisał:

Dzięki za odpowiedź, też tak myślałem - na centralny jestem praktycznie w 109 procentach zdecydowany. Będę się kontaktował. 

A jak kwestia SR ? 

I ewentualnie z jakimi kwotami wiązało by się dołożenie subwoofera do tego zestawu ? Zupełnie nie wiem w którym kierunku patrzeć. Posiadałem kiedyś Taga Harmony TSW 90 i nie podobał mi się zbyt mocno dudnił.. z 2 strony to co robi subwoofer od Sonos - wersja mini - to miazga. Ładny bass zero dudnienia, wibracji. 

W kwestii SR możesz spokojnie brać Pylon Pearl Monitor, a taniej coś pokroju Wilson Raptor Mini też przyzwoicie się sprawdzi. Wolałbym dołożyć do suba niż do surroundów :) W tej kwestii stricte do kina warto zainteresować się Magnat Alpha RS12, Heco Aurora Sub 30A, Klipsch SPL-120. To fajne, uniwersalne opcje. Jeśli planujesz też używać suba do muzyki, to poszedłbym w stronę SVS SB-1000.

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

W kwestii SR możesz spokojnie brać Pylon Pearl Monitor, a taniej coś pokroju Wilson Raptor Mini też przyzwoicie się sprawdzi. Wolałbym dołożyć do suba niż do surroundów :) W tej kwestii stricte do kina warto zainteresować się Magnat Alpha RS12, Heco Aurora Sub 30A, Klipsch SPL-120. To fajne, uniwersalne opcje. Jeśli planujesz też używać suba do muzyki, to poszedłbym w stronę SVS SB-1000.

Pewnie troszkę dla Was "niestety" ale trafiłem używanego Pylon Pearl Central w rozsądnej kwocie, szukam jeszcze satelit budżetowo, (mam na oku już jakieś wilsony) i zostaje kwestia subwoofera, na pewno chciałbym coś uniwersalnego co zagra czasem w muzyce, chociaż nie oczekuje jakiegoś trzęsienia oknami.

Z uwagi na to poczekam na cały zestaw aż dotrze do mnie i będę decydował czy w ogóle go potrzebuje :)

Napisano

Potrzebujesz. ;) Weź tego SB1000, będziesz zadowolony. Co do surround, ja dalej gram na jakiejś Taga która ma z 12 lat i przeszła mi ochota na zmiany i kombinacje chwilowo. Niczego mi nie brakuje, jak będę zmieniał to bardziej ze względów estetycznych. 

Napisano
Dnia 18.10.2023 o 10:57, Grzesiek Karp napisał:

Pewnie troszkę dla Was "niestety" ale trafiłem używanego Pylon Pearl Central w rozsądnej kwocie, szukam jeszcze satelit budżetowo, (mam na oku już jakieś wilsony) i zostaje kwestia subwoofera, na pewno chciałbym coś uniwersalnego co zagra czasem w muzyce, chociaż nie oczekuje jakiegoś trzęsienia oknami.

Z uwagi na to poczekam na cały zestaw aż dotrze do mnie i będę decydował czy w ogóle go potrzebuje :)

Mam fronty Pylon Pearl i są super, chwilę miałem bez suba i zapewniam Cię, okłamywałem się :D koniecznie musi być.