Marek333 Napisano 27 października 2023 Udostępnij Napisano 27 października 2023 (edytowany) Witam Mam następujące pytanie do fachowców od dźwięku. Posiadając dość ciężkie kolumny po ok 37 kg / Audiovecter QR7/ jaki efekt dźwiękowy uzyskamy ? gdy kolumny stoją na twardej podłodze w salonie - klepka drewniana, gdy założymy do nich kolce metalowe z podstawkami pod kolce ? Czy bas się wzmocni czy będzie lepsza kontrola czy też osłabi czy zredukuje się czy wzmocni efekt lekkiego dudnienia / odbić od twardej podłogi czy też nie? W którą stronę to pójdzie? Na pewno ktoś z Państwa ma doświadczenia w tej materii i empirycznie to sprawdzał. Nie za bardzo mogę to sprawdzić sam bo po pierwsze brak mi specjalnych podstawek pod kolce chroniące podłogę drewnianą .. a po drugie operacja ta nie jest ani łatwa ani bezpieczna dla podłogi - dźwiganie i celowanie kolcami w podkładki. Wydaje się to dość karkołomne i trudne. Stąd moje pytanie - czego się spodziewać po założeniu kolców do ciężkich, dużych kolumn , np do Audiovectorów QR7 ? Życzę miłego wieczoru. Przy okazji drugie, pokrewne bardzo pytanie: Jaki wpływ może mieć podklejenie samej płaszczyzny podstawy, tak ciężkich kolumn, filcowymi podkładkami (np.do krzeseł) ok 1mm grubość ? Jak taka separacja na miękko wpływa na kontrolę i zmiany basu ? Edytowano 27 października 2023 przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 października 2023 Udostępnij Napisano 27 października 2023 (edytowany) Kolce i granit, bas szybki, krótki, równowaga tonalna przesunięta w górę. Kolce i dywan, dociążenie dźwięku, więcej "mięcha" bardziej wypełniony dół. To tak z grubsza. Dużo zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia. Pozdrawiam Edytowano 27 października 2023 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 października 2023 Udostępnij Napisano 27 października 2023 Witaj Marku. 2 godziny temu, Marek333 napisał: Na pewno ktoś z Państwa ma doświadczenia w tej materii i empirycznie to sprawdzał. Parę lat temu i ja byłem ciekawy jak filce, kolce, szpilki, gumy, podstawki, gwoździe i inne elementy wpływają na brzmienie. Z tego co pamiętam, a mam już prawo, by trochę zapomnieć, to obserwacje moje były różniste. Tak średnio co miesiąc inne. Z perspektywy czasu, to na pewno mało przekonywujące. Zastanawia mnie także dlaczego brakowało mi konsekwencji, bo skoro te elementy przynosiły „zmiany”, które cieszyły/chyba😉, to dlaczego ta zmienność u mnie tak regularna była. Dzisiaj mija półtora roku od kiedy grają mi duże monitory/40kg. Jak widzisz na zdjęciu zastosowałem ot takie kółeczka. Paluszkiem popycham i monitory na standach dosuwam w pożądane miejsce, a po odsłuchu „przyklejam” do ściany. Pomiędzy monitory a standy dałem kulowe wibroizolatory. Ich koszt z kółeczkami to parę złotych za sztukę. Nie wiem jaki jest wpływ tych elementów, ale wiem jaki wpływ ma zastosowane tzw dsp na subbas i dolny bas. A do tego najważniejsze - miejsce odsłuchu. Te dwa czynniki na tzw pstryk mogę wyłączyć/dsp lub zmienić/sweet spot i natychmiast słyszę różnicę. Marku, czytam, że nabyłeś nowe i ciężkie kolumny. Chciałbym Cię zachęcić do wypróbowania sylomerów. Zdaje się na amazon je sprzedają. To takie kolorowe walce/krążki. Kolor do masy kolumny dobierasz. Kosztują grosze a doświadczenie bezcenne. Daj proszę znać jak zmiany w brzmieniu. Adam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Ja do Pylon D25 wkrecilem kolce. Dzwiek jakby delikatnie sie otworzyl. Ale to pewnie wynik tego, ze wysokotonowe sie o jakies 4cm podniosly. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 28 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 października 2023 (edytowany) 22 godziny temu, AudioTube napisał: ... Chciałbym Cię zachęcić do wypróbowania sylomerów. Zdaje się na amazon je sprzedają. To takie kolorowe walce/krążki. Kolor do masy kolumny dobierasz. Kosztują grosze a doświadczenie bezcenne. Daj proszę znać jak zmiany w brzmieniu. Adam Cześć Adam. Bardzo Ci dziękuję z za niezwykle cenną wskazówkę Od razu skorzystałem kupiłem na Amazonie te podkładki - wygląda to że może być rewelacyjnie skuteczne! Kupiłem od razu pod kolumny i pod streamer. I o ile tańsze od kolców średniej półki czy antywibrayjnych urządzonek wkręcanych... Serdecznie pozdrawiam. PS. Jak dojdą i podłożę je pod kolumny , to nie omieszkam dać tu znać. Edytowano 28 października 2023 przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts