Przemek 100 Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Cześć Jestem na etapie zakupu sprzętu i o ile co do sprzętu mam pewną jasność, to przy kolumnach się jeszcze lekko wacham. Mam pytanie do forumowiczów - planuję kupić kolumny podstawkowe indiana Tesi 261 ( na kolumny podłogowe z uwagi na małą powierzchnię nie mam miejsca). Pomieszczenie moje ma ok 25m2, planuje kolumny podłączyć do Yamahy A S301 lub A S501 ( jeszcze nie kupiłem - szukam, jak nie kupię używanego to może nowy wzmacniacz kupię ). Czy ktoś z Was mógłby mając doświadczenie zaproponować porównywalnej klasy kolumny ( cenowo również) ? Nie mam specjalnych oczekiwać co do kolumn, mają fajnie i dobrze grać, jak mi zabraknie bassu, to dokupię subwoofer . Przeznaczenie : 75% muzyka, 25% filmy i koncerty DVD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Jak dla mnie Heco Aurora 300 czy Kef Q350 lepiej sprawdza się w Twoim metrażu jeśli chodzi o kolumny podstawkowe. Co do Yamah, miałem te dwa modela i nawet sporo tańsze piecyki mi osobiscie bardziej cieszyły ucho. Do tych modeli sprawdziłby się SMSL AL200. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Dzięki serdeczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Cześć, zgadzam się częściowo z Arturem, bo w zależności od akustyki pomieszczenia Tesi też mogą sobie poradzić na 25m2, ale i tak będzie ciężko o coś, co ma super sens w tym budżecie. Rozsądnym modelem na taki metraż są moim zdaniem Monitor Audio Bronze 100, ale one są zauważalnie droższe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 5 godzin temu, Artur Charicki napisał: Jak dla mnie Heco Aurora 300 czy Kef Q350 lepiej sprawdza się w Twoim metrażu jeśli chodzi o kolumny podstawkowe. Co do Yamah, miałem te dwa modela i nawet sporo tańsze piecyki mi osobiscie bardziej cieszyły ucho. Do tych modeli sprawdziłby się SMSL AL200. Cześć, przy okazji mógłbyś polecić inne wzmacniacze, które wg. Ciebie moga być alternatywą dla Yamahy /SMSL AL200 sprawdzam. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Pytanie czego potrzebujesz? Czy wystarczy sam goły wzmacniacz czy potrzebujesz wejść cyfrowych i jaki masz budżet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 W zasadzie to potrzebuje sprzętu który będę wykorzystywał mniej więcej w proporcjach : 70% - muzyka, 30% - podpięty do TV i DVD - filmy, koncerty DVD Wyjście cyfrowe - tak, jeżeli będzie HDMI - to będzie super. Mam na stanie Streamer Yamaha MusicCast WXAD-10 - to urządzonko załatwia mi temat BT/streamingu itp. Budżet : 2000 - 2500 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Ale w końcu do jakich kolumn?? To trzeba parować jedno do drugiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Plnowałem indiana Tesi 261. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Planowalem to czas przeszly, a ja pytam o teraźniejszy 🙂 Najlepiej wybierz się do jakiegoś salonu i coś odsłuchaj. W Topie często polecają Yamahę z Tesi. Posłuchasz różnych zestawów i będziesz wiedział jakie brzmienie Ci odpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Ja od siebie jeszcze dodam ELAC Debut 2.0 B6.2 , w topach widziałem w cenie 499 sztuka co jak dobrze pamiętam to naprawdę świetna cena Fajnie się zgrają z jasnymi wzmakami jeśli możesz to idź lepiej w stronę501 niż 301 to jednak troszkęlepszy wzmak i da Ci na przyszłość większe pole do popisu niż 301 Tesi też jest fajnym rozwiązaniem, polecane wyżej Kefy i Heco też:) kurde tak teraz patrzę, że masz co posłuchać bo to będzie kluczowe, jak dane kolumny Ci spasują z tą Yamaszką 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 1 godzinę temu, Artur Charicki napisał: W Topie często polecają Yamahę z Tesi Byłem w TOP i faktycznie wycena + rekomendacja była na 501 lub 301 z Tesi 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 13 minut temu, Przemek 100 napisał: Byłem w TOP i faktycznie wycena + rekomendacja była na 501 lub 301 z Tesi 🙂 Bo Indiana line jest ich więc promują ten model, ale sprawdź sobie jeszcze Elac bo też mają u siebie , Heco chyba nie mają a jak z kefem to nie pamiętam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Dokładnie. Posłuchaj kilku opcji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts