Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,
Jestem w trakcie remontowania mieszkania w bloku i potrzebuje Waszej rady odnośnie ustawienia głośników w systemie 7.1.4 żeby to miało sens.

Sprzęt, który aktualnie posiadam:
Klipsch RP-8000F, RP-504C, RP-502s
Denon s960h(planuję wymianę na x3800h) + coś do napędzenia LR w przyszłości
Poprzednio miałem subwoofer Magnat RS12, ale teraz jestem w trakcie wyboru nowego do 2500zł(SVS SB-1000 lub KLIPSCH SPL-120). 

Rzut pomieszczenia oraz wizualizacja w załącznikach, głośnik przy oknie balkonowym będzie na standzie.

A teraz pytania.
1. Co myślicie o takim umiejscowieniu jak na wizualizacji? Czy system 7.1.4 będzie miał sens?
2. Jakie głośniki atmos warto kupić w niedużych pieniądzach? Celowałbym w coś poniżej 10cm głębokości, żeby mocno nie obniżać sufitu, który i tak jest dość niski ~255cm. 
3. Czy warto do zestawu dołożyć coś OnWall na tył? Np. Klipsch 140D/240D lub coś innego?

Salon.png

SalonW.png

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, v3r napisał:

Cześć,
Jestem w trakcie remontowania mieszkania w bloku i potrzebuje Waszej rady odnośnie ustawienia głośników w systemie 7.1.4 żeby to miało sens.

Sprzęt, który aktualnie posiadam:
Klipsch RP-8000F, RP-504C, RP-502s
Denon s960h(planuję wymianę na x3800h) + coś do napędzenia LR w przyszłości
Poprzednio miałem subwoofer Magnat RS12, ale teraz jestem w trakcie wyboru nowego do 2500zł(SVS SB-1000 lub KLIPSCH SPL-120). 

Rzut pomieszczenia oraz wizualizacja w załącznikach, głośnik przy oknie balkonowym będzie na standzie.

A teraz pytania.
1. Co myślicie o takim umiejscowieniu jak na wizualizacji? Czy system 7.1.4 będzie miał sens?
2. Jakie głośniki atmos warto kupić w niedużych pieniądzach? Celowałbym w coś poniżej 10cm głębokości, żeby mocno nie obniżać sufitu, który i tak jest dość niski ~255cm. 
3. Czy warto do zestawu dołożyć coś OnWall na tył? Np. Klipsch 140D/240D lub coś innego?

Salon.png

SalonW.png

Ja tam nie widzę 7 kanałów w dolnej warstwie.Widzę raczej tylko  5.1.4 i to na tych metrach ci stanowczo wystarczy....Ilość to nie zawsze jakość...Dobre 5.1.4 w konfiguracji jak pod Auro3d  z powodzeniem tam zbudujesz😁

A na tym w Denonie  i Atmos I DTS X działa 

Te boczne bym wywalił a tylne zostawił jako SL/SR

Edytowano przez Gmow1977
Napisano

Jeżeli masz miejsce i budżet to zrób sobie okablowanie pod to 7.1.4.

Co do uwagi, żeby zrobić 5.1.4 i  surroundy umieścić tu gdzie zaplanowałeś tylne to one są za bardzo z tyłu moim zdaniem. Na tym rzucie 3d te 7 głośników wygląda na położenie bardziej zgodne z zaleceniami. Pytanie więc bardziej, czy ergonomia pomieszczenia na tym nie ucierpi, np czy nie będzie przeszkadzał ten jeden głośnik w przejściu.

Napisano
12 minut temu, przemeklbn napisał:

Na tym rzucie 3d te 7 głośników wygląda na położenie bardziej zgodne z zaleceniami

Tak, Przy 7.1 jak najbardziej....tylko ile tam ma od głośnika do głośnika ? 1m ?Moim zdaniem 7 .... za ciasno będzie. A przy 5.1 surraund nie są z boku tylko 120 ' za odsłuchem ...czyli też lekko  z tyłu.

Także by pasowały.

14 minut temu, przemeklbn napisał:

czy ergonomia pomieszczenia na tym nie ucierpi, np czy nie będzie przeszkadzał ten jeden głośnik w przejściu.

Pomieszczenie i tak jest zbyt małe na te kolumbryny.Choć to  tylko wizualizacja , Wszystko za bardzo upchane.Ja bym tam  widział jakieś on Walle...Luźniej się zrobi...i 5+Atmos to max...

Napisano (edytowany)
37 minut temu, Gmow1977 napisał:

A przy 5.1 surraund nie są z boku tylko 120 '

żeby być precyzyjnym 110 - 120°, według tego rysunku SBL i SBR są zdecydowanie za bardzo z tyłu żeby pracowały jako SL i SR. Trzeba by ewentualnie zostawić jak jest lub minimalnie do tyłu przesunąć SL i SR dla 5.x.4, dla 7.x.4 ustawienie jak najbardziej prawidłowe, tylko faktycznie jest tam dość ciasno i głośniki stosunkowo blisko słuchacza(y) i lepsze byłoby coś naściennego. Ale jak kolega @v3r chce i nie będzie mu to przeszkadzać (szczególnie ten SBR w przejściu) - dlaczego nie. Jeżeli będzie dużo korzystał z Atmos-a to nawet lepiej gdy ma więcej "kanałów".

P.S. z czystej ciekawości jaka tam jest powierzchnia pomijając aneks kuchenny?  RP8000F chyba wyglądają jak monstrum 😉 pomijając co się dzieje gdy się rozbujają 💪

EDIT: teraz się przyjrzałem aneks + pokój to 20m² - faktycznie ciasno "na oko" ~12m²? no to na 7.x.4 może faktycznie być "za gęsto". Przewody można przygotować w razie czego zrobisz te 7 w dolnej warstwie, głośniki możesz dołożyć w każdej chwili jak zechcesz, a zacząć od 5 i to może eksperymentalnie czy z boku czy bardziej z tyłu - jak będą przewody to nie problem.

Edytowano przez tomek72
Napisano (edytowany)
49 minut temu, tomek72 napisał:

Trzeba by ewentualnie zostawić jak jest lub minimalnie do tyłu przesunąć SL i SR dla 5.x.4,

No ale wówczas mu ten  surround na środku drzwi wyjdzie...Już lepiej odsunąć kanapę te pół metra do tyłu ...na czas seansów....Ja i tak bym  je tam zostawił gdzie zaplanował i nic nie przesuwał. Oczywiście jako 5.x.4 .

Miałem w swojej  salce w konfiguracji 7.1.4 dokładnie po bokach sofy i ...nijak się to miało do tego co się działo na ekranie. 

Przykład: Księga Ocalenia .Scena z Karabinem maszynowym.Polecam do testowania.

Kamera zatacza krąg  i dźwięk karabinu  również po całym pomieszczeniu ,by skończyć w  prawym surraundzie . Po chwili kamera znów rusza i dźwięk razem z nią wędruje na ekran .Kiedy S/L S/R miałem 90 ' po bokach ,efekt był jakiś nienaturalny.Karabin był za blisko  w stosunku oglądający a bohater na ekranie i ten ruch był nienaturalny .Przesunąłem je tak 70cm za kanapę i teraz wszystko spójnie pasuje ze sobą. 

Inne filmy również .Wszystko co przelatuje bokiem kończy ZA plecami a nie z boku.Brzmi to o wiele lepiej.

Ale to moje subiektywne odczucia.

Polecam potestować😉

Edytowano przez Gmow1977
Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Jako alternatywę rozważałem 5.1.4, wtedy chciałbym jeden głośnik 502s postawić za oknem balkonowym, a drugi musiałby być niesymetrycznie na końcu tej ścianki(ewentualnie delikatnie wychodzić w stronę korytarza). Co sądzicie o takim ustawieniu? Po waszych postach zaczynam wątpić w sens 7.1.4 na tak małej powierzchni.

Znalazłem również ciekawe niskie głośniki sufitowe: Klipsch SLM-3400-C, miał ktoś może z nimi do czynienia lub z wersją 5400? Warto iść w to rozwiązanie czy może lepiej zdecydować się na np. Klipsch CS-16C II?

Napisano
9 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Inne filmy również .Wszystko co przelatuje bokiem kończy ZA plecami a nie z boku.Brzmi to o wiele lepiej.

Dobrze rozumiem, dźwięk wygaszał się kanałach surround zamiast surround back? Przy materiale źródłowym 7 kanałowym?

Ja osobiście lubię mieć surroundy prostopadle do ucha, a tylne faktycznie z tyłu. Nawet jeżeli źródło nie rozróżnia tych kanałów.

7 godzin temu, v3r napisał:

Dzięki za odpowiedzi.

Jako alternatywę rozważałem 5.1.4, wtedy chciałbym jeden głośnik 502s postawić za oknem balkonowym, a drugi musiałby być niesymetrycznie na końcu tej ścianki(ewentualnie delikatnie wychodzić w stronę korytarza). Co sądzicie o takim ustawieniu? Po waszych postach zaczynam wątpić w sens 7.1.4 na tak małej powierzchni.

Rzeczywiście, pomieszczenie nie jest za duże - wcześniej tylko zerknąłem na rozmieszczenia na załączonych schematach, a tu nie wyglądało to źle.  Nie mam doświadczeń z kinem w takich metrażach. Słuchaj to jest zabawa, jak czegoś nie spróbujesz to się nie dowiesz czy ma sens 🙂 Przewody możesz pociągnąć, najwyżej z nich użytku nie zrobisz.