Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.
Trafiłem na forum, ponieważ nie potrafię zdecydować się na sprzęt. Potrzebuję Waszego wsparcia. Chciałbym zbudować kino domowe 5.1 (docelowo, na początek 5.0), w oparciu o amplituner Pioneer VSX-935.
Amplituner wybrany, ale mam problem z głośnikami. Chciałbym z jednej strony wybrać coś w sensownej kwocie, a z drugiej strony być zadowolonym z finalnego efektu. Miejsce do odsłuchu to salon, około 16m kw., ale otwarty na kuchnię i korytarz. Łącznie około 36 m kw.

Przeznaczenie uniwersalne. Pod film, ale również do muzyki.

Najpierw brałem pod uwagę TAGA Harmony TAV 607,
następnie: Monitor Audio Monitor 300 + 100 + C150
Później Pylon Audio Pearl 25
a dziś doszły jeszcze Dali Oberon 7

Amplituner ma impedancję 6/8ohm. Z tego co wyczytałem głośniki są różne. Podobno 4ohm można podłączyć do amplitunerów o większej impedancji, ale z ryzykiem wyłączania.

Chciałbym prosić o Wasze wsparcie, może macie już doświadczenia z takim samym, lub podobnym amplitunerem?
Za wszystkie rady dziękuję.

Napisano (edytowany)

Zamiast pylon pearl wolałbym złożyć zestaw z

Q acoustics 3050i +  3090Ci + 3010i/3020i te kolumny fajnie brzmią. No i moim zdaniem wypadają znacznie lepiej od pearl. 

Albo iść w monitor bronze lub Dali oberon, ew. Heco Aurora. 

Suba polecam rel ht 1205 mk2 ( są w dobrej cenie teraz) a naprawdę w kinie i w muzyce daję radę. 

Edytowano przez Carmion
Napisano
21 minut temu, Carmion napisał:

Zamiast pylon pearl wolałbym złożyć zestaw z

Q acoustics 3050i +  3090Ci + 3010i/3020i te kolumny fajnie brzmią. No i moim zdaniem wypadają znacznie lepiej od pearl. 

Albo iść w monitor bronze lub Dali oberon, ew. Heco Aurora. 

Suba polecam rel ht 1205 mk2 ( są w dobrej cenie teraz) a naprawdę w kinie i w muzyce daję radę. 

W takim razie doszedł kolejny model do analizy. Mamy na forum spis sklepów w rozróżnieniu na miasto, gdzie dane modele można odsłuchać?
Do tej pory słyszałem Dali Oberon 7. Mogłem przeznaczyć tylko po 5 minut na kolumny, ale w porównaniu do Monitor audio 300 (bodajże seria bronze) moje ucho wolało Oberony.

Chciałbym postawić je obok siebie, posłuchać w filmie i muzyce. I dopiero wtedy podjąć decyzję...

Napisano

Cześć, zapraszamy do nas :) Mamy zarówno Oberony, jak i Monitor Audio, Heco, Pylony, Q Acoustics :) Pełen zestaw. 

Monitor Audio pewnie słuchałeś linii Monitor, a jeśli Bronze, to modelu 200. Tu się zgodzę, Oberony mogą robić fajniejsze wrażenie, ale jak dojdzie subwoofer, to wiele może się zmienić. Zwłaszcza że MA obecnie są w naprawdę bdb cenie obecnie :) Zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy.