przemeklbn Napisano 12 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2023 4 minuty temu, PanKlor napisał: Ale na tym suficie kujesz 8 metrów pod kabel czy bardziej 1-1,5 metra? Bo na ścianie jakby nie patrzeć 2 i więcej.... Ba gdybym u siebie zmierzył sufit to tych metrów byłoby z 15 ale jakoś nie biorę tego pod uwagę... Wyjść z jednego miejsca ze ściany i przekuć z 6m, żeby dwa punkty załatwić. 13 minut temu, PanKlor napisał: Gdyby nie to, że w ciągu 5 lat wykańczałem albo remontowałem 3 lokale na różnych kondygnacjach to może bym sie zgodził z Twoimi fachowcami... Uwierz mi, że oni 'wykończyli' dużo więcej lokali/domów niż te 3 ;-). Akurat co jakiś czas z nimi współpracuję i nie są to dyletanci. Skoro oszacowali ryzyko w tym konkretnym pomieszczeniu na istotne to tego się trzymam. Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie 🙂 Ale raczej niech pilnuje swojego pomieszczenia 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 12 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2023 4 minuty temu, przemeklbn napisał: Wyjść z jednego miejsca ze ściany i przekuć z 6m, żeby dwa punkty załatwić. Gratuluję lokalu. Żeby kuć 3 metry pod Atmosy (.2/4) to trzeba miec prawdziwą salę kinową... albo coś źle zaplanowane. 6 minut temu, przemeklbn napisał: Skoro oszacowali ryzyko w tym konkretnym pomieszczeniu na istotne to tego się trzymam Jeszcze raz powtórzę - dla mnie to ryzyko jest takie same na suficie czy ścianie a jak już robić to porządnie. 7 minut temu, przemeklbn napisał: Ale raczej niech pilnuje swojego pomieszczenia 🙂 Pax. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2023 Dnia 11.12.2023 o 20:26, Seniormartinez napisał: Ja je akurat kupilem w stanach na amazonie za 300$ czyli 1200 zl a nie tak jak u nas 3000 wiec nie jest tak zle Sprowadzałeś je? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabl0 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Dnia 10.12.2023 o 23:07, Butler napisał: Najlepiej by głośniki były zamontowane w suficie - bezdyskusyjnie to najlepsze rozwiązanie. Jeśli absolutnie wykluczasz taki montaż, to zostaje Ci opcja nakładkowa. Ta technologia polega na odbicu dźwięku od sufitu by w miejscu odsłuchu sprawiało wrażenie grania z góry. Generalnie by spełniało to rolę musi być spełnionych kilka warunków, a i tak nierzadko efekt bywa rozczarowaniem. Osobiście nie jestem fanem tego rozwiązania. Kupilem wlasnie te glosniki i zastanawiam sie jak je zamontowac na suficie poniewaz maja otwor montazowy tylko do zawieszenia na sciane nad kolumnami a standard atmos raczej ma inne wymogi… ktos montowal te glosniki na suficie lub ma pomysl jak to zrobic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Kilku użytkowników tu na forum zamontowało podobne konstrukcje za pomocą magnesów neodymowych. Można powiedzieć że to już sprawdzone i pewne rozwiązanie. Alternatywnie czytałem że ktoś użył krótkich szyn meblowych. Przykręcasz cztery takie do sufitu, a do kolumny np. metalowe blaszki lub też magnesy pamiętając o polaryzacji i masz mocowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabl0 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, Butler napisał: Kilku użytkowników tu na forum zamontowało podobne konstrukcje za pomocą magnesów neodymowych. Można powiedzieć że to już sprawdzone i pewne rozwiązanie. Alternatywnie czytałem że ktoś użył krótkich szyn meblowych. Przykręcasz cztery takie do sufitu, a do kolumny np. metalowe blaszki lub też magnesy pamiętając o polaryzacji i masz mocowanie. Tylko jak przykrece wkrety do obudowy to raczej bedzie po gwarancji prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu To jak znajdziesz jakieś inny nieinwazyjny pomysł to się nim podziel. Jak masz dojścia do maszyn to możesz wykonać/zamówić blachę stalową np.2mm która przykręcisz do obecnego uchwytu, a tą blachę wtedy doczepisz do neodymów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabl0 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, Butler napisał: To jak znajdziesz jakieś inny nieinwazyjny pomysł to się nim podziel. Znalazlem 😁 w otwor wsadzilem srube ktora wesza z delikatnym oporem, skontrowalem ja nakretka z podkladka sprezynowa zeby sie nie okrecala (do tego zrobil sie dystans na plaskownik). Na to podkladka, plaskownik i podkladka z nakretka teflonowa. Dzisiaj zrobilem na 3mm aluminiowym ale sie wygina delikatnie, wiec jutro pojade kupie stalowy 3mm. Plaskowni nawierce i przykrece do sufitu na dwa wkrety. Przez to ze jest dystans to nozki maja ok 1mm do plaskownika i jest regulacja 360st w poziomie takze mozna przykrecic do sufitu, obrocic glosnik i zakryc plaskownik( przy terminalach bedzie widoczny 3cm, nie potrafie poki co tego ominac 🙁) 3 minuty temu, Pabl0 napisał: Znalazlem 😁 w otwor wsadzilem srube ktora wesza z delikatnym oporem, skontrowalem ja nakretka z podkladka sprezynowa zeby sie nie okrecala (do tego zrobil sie dystans na plaskownik). Na to podkladka, plaskownik i podkladka z nakretka teflonowa. Dzisiaj zrobilem na 3mm aluminiowym ale sie wygina delikatnie, wiec jutro pojade kupie stalowy 3mm. Plaskowni nawierce i przykrece do sufitu na dwa wkrety. Przez to ze jest dystans to nozki maja ok 1mm do plaskownika i jest regulacja 360st w poziomie takze mozna przykrecic do sufitu, obrocic glosnik i zakryc plaskownik( przy terminalach bedzie widoczny 3cm, nie potrafie poki co tego ominac 🙁) Ewntualnie jak juz bede mial dociety na wymiar to sprobuje zaokraglic krawedzie i ustawic go pod katem to moze wtedy glosnik go zakryje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts