Danielasty76 Napisano 5 kwietnia 2009 Napisano 5 kwietnia 2009 Witam,mam pytanko które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Czy przy odtwarzaniu filmów HD z odtwarzacza Blu-ray jest wyraźna różnica w jakości dźwieku pomiędzy systemem kodowania Dolby Digital a np. HD Master Audio? Pytanie jest o tyle istotne ponieważ zastanawiam się nad wymianą ampitunera, gdyż aktualnie posiadany nie dekoduje dźwięku HD. A jest to wydatek ponad 2000 zł - interesuje mnie Denon AVR 1909. Aktualnie używam transmisji cyfrowej dźwieku (po coaxialu) dekodując w Dolby Digital. Jest wyraźna różnica względem Dolby z DVD jednak nie mam odniesienia do jakości typowego dźwięku HD.Oczywiście wcześniej czy później i tak będę musiał wymienić ampli ale czy warto robić już to teraz?Z góry dziękuję za odpowiedzi..... Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 5 kwietnia 2009 Napisano 5 kwietnia 2009 Powiem tak dźwięk HD jest rzeczywiście lepszy, ale czy różnica jest warta tej ceny nie jestem ci w stanie powiedzieć. Mam Denona DVD-1800BD z AVR2809, jednak przy tym nie ma jeszcze pełnego systemu głośnikowego, zatem przykładem będzie zestaw ONKYO 605 + ww. BluRay, w odsłuchu stereo LPCM 96/24 różnica jest odczuwalna nawet dla głuchego, nigdy nie słyszałem tylu szczegółów z tego systemu (płyta Queen - Rock Montreal <mam wydanie CD i BD>). Jednak już w kinie (filmy Z archiwum X oraz Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki) różnica nie jest tak niewyobrażalna po prostu część naszej uwagi przechodzi na obraz i efekt ginie. Reasumując na pewno jest różnica, ale jak to stereo masz odzielny sprzęt to chyba lepiej się wstrzymać. Odpisz, cytując
audionet Napisano 6 kwietnia 2009 Napisano 6 kwietnia 2009 Dźwięk HD to zysk na jakości i mając BD nie ma nad czym się zastanawiać ,warto wymienić ampli na model z dekoderami dźwięku HD na pokładzie. Odpisz, cytując
Drzymek Napisano 8 kwietnia 2009 Napisano 8 kwietnia 2009 Lub ewentualnie kupić dobry odtwarzacz Blue Ray i podpiąć pod ampli złączami 7ch analog Odpisz, cytując
Kibic1 Napisano 10 kwietnia 2009 Napisano 10 kwietnia 2009 Można i tak ale dekodery w odtwarzaczu nawet jak są nie są zbyt wysokich lotów.Większość producentów zakłada że i tak dżwięk będzie dekodowany w ampli -tunerze. Odpisz, cytując
Recommended Posts