Skocz do zawartości

Nowy zestaw stereo wiim amp + głośniki?

Matlik

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu małego wzmacniacza klasy D wiim amp i głośników. Początkowo myślałem o podstawkowych ELAC Debut 2.0 B6.2 (albo B5.2). Dzisiaj natomiast jeden z kolegów na forum napisał o niemieckiej stronie na której są rabaty na głośniki 24%. Na tej stronie wyszukałem kolumny podłogowe Elac Debut F5.2 i przy cenie ok. 1500zł mogę kupić parę. Niestety pokój w którym będzie grał ten zestaw jest bardzo mały (9m2). Czy w tym wypadku jest to przerost formy nad treścią? Czy w ogóle wiim amp jest odpowiedni do kolumn podłogowych tego typu? Ta promocja mnie mocno kusi.. Dodam, że sprzęt ma służyć 50/50% do audio i TV po hdmi arc. Zależy mi bardziej na lepszej jakości muzyki niż efektów kinowych.

Chciałbym wydać max. 4000zł. Interesuje mnie sprzęt nowy. 

• 3 weeks later...

Mozliwe ze mam dokladnie takie same, a przynajmniej bardzo podobne.

Tego typu moga dobrze sprawdzac sie niezaleznie od przekroju

image.png.eb99f6f97eb82ad02622c7de912da9a5.png

https://blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-kacsa-bp-6201n---miedz,77,10628.html

a BFA generalnie maja silniejszy kontakt z gniazdem.

Edytowano przez ProjectPi

• 2 weeks later...

Dzięki za informacje na temat wtyków. Zamówiłem już odpowiednie. Wiim amp będzie grał z ELAC Uni-fi UB52. Niestety wiim amp zamówiłem na Amazon.com 26.01. W opisie było napisane, że dostarczą do 02.02. A tymczasem mam informację, że dostanę maila jak będą znali przybliżony czas dostawy... Próbowałem podpytać Amazon o czas dostawy, ale trafiam na sztuczną inteligencję.  Zna ktoś maila do Amazon? Jedynie widziałem informację, że mogę telefon im zostawić to oddzwonią w tej sprawie..

• 3 weeks later...

W końcu odpaliłem mój zestaw wiim amp z ELAC uni-fi ub52. Kolumny wiszą na ścianie na ściennych uchwytach. Niestety odległość między ścianą a kolumnami jest bardzo mała. Nie mogę tego zmienić. Wydaje mi się, że lekko brakuje niskich tonów. Mimo wszystko jak słucham muzyki to jestem bardzo zadowolony - dźwięk jest dynamiczny i detaliczny, a wokale bardzo wyraźne. Zestaw gra na razie przez tydzień. Czy kolumny jeszcze się wygrzeją?  Czy to normalne przy takim zestawie? Sprzęt współpracuje również z TV przez HDMI ARC - tutaj nie mam zastrzeżeń. Aplikacja jest intuicyjna. Wiem, że można podnieść niskie tony w equalizer, ale i tak spodziewałem się mocniejszych tonów niskich.

• 1 month later...