bynek Napisano 30 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Chciałem schować cały sprzęt w szafce (amplituner/dvd) i dalej obsługiwać to z pilota. Myślałem, żeby zrobić takie małe oczko (z szybką) na czujnik tylko jak sprawdzić gdzie je umieścić? Muszą być pewnie dwa osobno dla amplitunera i odtwarzacza. Poradźcie coś! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Jeżeli ma tam tylko stać to o.k. jeżeli natomiast ma być użytkowany to odradzam. W trakcie ekspoatacji sprzęt się "grzeje" wydzielająć przy tym spore ilości ciepła, które musi być gdzieś odprowadzane. Pozostaje jeszcze sprawa kabelków taka plątanina przewodów nie ma najlepszego wpływu na dzwięk tym bardziej ,że są w większości nieekranowane . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Ja trzymam zestaw w szafce przeznaczonej na RTV - z przodu szyby, z tyłu otwory na kable.Dla zapewnienia lepszego chłodzenia można zrezygnować z tylnej ścianki, należy tylko pamiętać o wzmocnieniu tyłu jakimś szkieletem z listew, bo tylna ścianka usztywnia konstrukcje.Schowanie w szafce ma tę zaletę, że chroni przed kurzem, który potrafi znacznie skrócić żywotność lasera CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Myślałem, żeby zrobić takie małe oczko (z szybką) na czujnik tylko jak sprawdzić gdzie je umieścić? Muszą być pewnie dwa osobno dla amplitunera i odtwarzacza. Poradźcie coś! Są zestawy, które obsługuje się centralnie - w amplitunerze jest czujnik podczerwieni a sygnały sterujące dla magnetofonu i CD są rozsyłane za pomocą specjalnych kabli - wtedy wystarczy jedna "dziurka". Jeśli elementy zestawu są niezależne, to każdy z nich ma swój własny sensor podczerwieni. Obejrzyj sobie płyty czołowe elementów zestawu i na pewno na każdym znajdziesz małą okrągłą szybkę często zresztą opisaną np. "REMOTE SENSOR" itp. Sprawdź jeszcze, czy elementy zestawu nie mają z tyłu gniazd do sterowania, wtedy wystarczy kupić specjalny kabelek i sterować tylko "okienko" amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Jeżeli ma tam tylko stać to o.k. jeżeli natomiast ma być użytkowany to odradzam. W trakcie ekspoatacji sprzęt się "grzeje" wydzielająć przy tym spore ilości ciepła, które musi być gdzieś odprowadzane. Pozostaje jeszcze sprawa kabelków taka plątanina przewodów nie ma najlepszego wpływu na dzwięk tym bardziej ,że są w większości nieekranowane . Ja tez bym sie w to nie pakowal. Sprzet sie grzeje. Ja jak poslucham pol godz na maxymalnym natezeniu glosnosci, kable ktore lacza DVD z Ampem robia sie jak plastelina doslownie od ciepla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Sprzet sie grzeje. Ja jak poslucham pol godz na maxymalnym natezeniu glosnosci, kable ktore lacza DVD z Ampem robia sie jak plastelina doslownie od ciepla. Myślę, że w tym przypadku kable rozgrzewane są od wysokiej temperatury panującej w okolicach końcówki mocy, a nie od przenoszonego sygnału Ale faktycznie chłodzić mocno eksploatowany sprzęt w zamkniętej szafce jest bardzo trudno. Ja rzadko korzystam z większej mocy - wtedy jednak otwieram przednie drzwiczki, by poprawić chłodzenie, kosztem estetyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Cytat Sprzet sie grzeje. Ja jak poslucham pol godz na maxymalnym natezeniu glosnosci, kable ktore lacza DVD z Ampem robia sie jak plastelina doslownie od ciepla. Myślę, że w tym przypadku kable rozgrzewane są od wysokiej temperatury panującej w okolicach końcówki mocy, a nie od przenoszonego sygnału Ale faktycznie chłodzić mocno eksploatowany sprzęt w zamkniętej szafce jest bardzo trudno. Ja rzadko korzystam z większej mocy - wtedy jednak otwieram przednie drzwiczki, by poprawić chłodzenie, kosztem estetyki. No od koncowki:) wiadomo ze nie od sygnalu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat No od koncowki:) wiadomo ze nie od sygnalu. Kto wie - może słuchasz jakiejś wyjątkowo chropowatej muzyki, która rozgrzewa kabel sygnałowy? Dody albo przemówienia Leppera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 Cytat Cytat No od koncowki:) wiadomo ze nie od sygnalu. Kto wie - może słuchasz jakiejś wyjątkowo chropowatej muzyki, która rozgrzewa kabel sygnałowy? Dody albo przemówienia Leppera? Diody Elektrowni jak cos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 30 maja 2007 Udostępnij Napisano 30 maja 2007 "Dialogi" z "gorących" filmów tak mocno rozgrzewają te "kabelki". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metz Napisano 31 maja 2007 Udostępnij Napisano 31 maja 2007 Z grzaniem nie będziesz miał problemu, gdyby było bardzo gorąco to zrobisz wentylację przez tylną ścianę (zdemontujesz ją np.). Co do sterowania to żadnych otworów - to amatorka! Cały sprzęt łączysz ze sobą a na zewnątrz dajesz specjalną małą czujkę podczerwieni i już. Jeśli sprzęt nie obsługuje takiej, to używa się sterowania czujka-nadajnik, nadajnik który ustawiasz z boku wewnątrz szafki tak aby widział fabryczne sensory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 31 maja 2007 Udostępnij Napisano 31 maja 2007 Metz! Słuszna rada! A na marginesie - jakbyś jeszcze koledze podał namiary na takie urządzenia i możliwych sprzedawców pewnie by Cię ucałował Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metz Napisano 1 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2007 Nie chcę żeby mnie całował, ale namiarami służę Tu kupi/zainstalują mu/dowie się wszystkiego http://www.rgbaudio.com.pl/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts