Gumowe Ucho Napisano 17 stycznia Udostępnij Napisano 17 stycznia Jak załatwić, zakładając że jest posadzka z ogrzewaniem podłogowym nie do kucia, sprawę kabli pod podłogą do surroundów? Mają być płytki, czy jakiś płaski przewód pod nie po prostu wejdzie? Ktoś rozwiązywał taki problem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 stycznia Udostępnij Napisano 17 stycznia Tak. Wprawdzie nie pod płytkami ale jest rozwiązanie. https://www.amazon.com/FRANKEVER-Speaker-Adhesive-Conductors-Connectors/dp/B07X24RJVT?th=1 np coś takiego plus adaptery. Taniej pewnie są zwykłe płaskie kable ale one dodadzą jednak trochę wysokości. Np. https://www.speckable.pl/pl/product/29779,przewod-glosnikowy-plaski-tplyp-2x2-5-cu-ofc-miedz-beztlenowa-technokabel?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAkp6tBhB5EiwANTCx1CMBpYDrFyL-HfnKGFKZKF_dbqCImDQGyMtB6KgYP-pbXgYHz3t6EBoCGgsQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 17 stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2 minuty temu, PanKlor napisał: Tak. Wprawdzie nie pod płytkami ale jest rozwiązanie. https://www.amazon.com/FRANKEVER-Speaker-Adhesive-Conductors-Connectors/dp/B07X24RJVT?th=1 np coś takiego plus adaptery. Taniej pewnie są zwykłe płaskie kable ale one dodadzą jednak trochę wysokości. Np. https://www.speckable.pl/pl/product/29779,przewod-glosnikowy-plaski-tplyp-2x2-5-cu-ofc-miedz-beztlenowa-technokabel?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAkp6tBhB5EiwANTCx1CMBpYDrFyL-HfnKGFKZKF_dbqCImDQGyMtB6KgYP-pbXgYHz3t6EBoCGgsQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Właśnie się zastanawiałem nad tą taśmą pod płytkami, kurczę ciężki temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 stycznia Udostępnij Napisano 17 stycznia Nie rozumiem czemu miałby być ciężki? Nie jest to najtańsze rozwiązanie ale do surroundów będzie ok. Mam tak podpięte tylne Atmos. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 17 stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 48 minut temu, PanKlor napisał: Nie rozumiem czemu miałby być ciężki? Nie jest to najtańsze rozwiązanie ale do surroundów będzie ok. Mam tak podpięte tylne Atmos. Ciężki jeśli chodzi o "zapłytkowanie" tego na amen, mam nadzieję, że bezpieczne. ja mam 5.1.2 i Atmos właśnie po ścianie na sufit wykminiłem, wszystko działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 stycznia Udostępnij Napisano 17 stycznia (edytowany) 13 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Ciężki jeśli chodzi o "zapłytkowanie" tego na amen, mam nadzieję, że bezpieczne Myślę, że tak. Ten kabel składa się z kilku warstw: górnej, 2 ścieżek miedzianych, warstwy kleju i warstwy dolnej. Do położenia na ścianie zrywasz warstwę dolną i kleisz do ściany. W przypadku kładzenia pod płytkami położyłbym bez odrywania warstwy dolnej, żeby uniknąć zwarcia od wilgoci z podłogi, kleju itp. Trzeba też uważać na to, żeby go nie uszkodzić podczas np wybijania tych systemów poziomowania płytek. Można też napisać do producenta. Z tego co kojarzę są jeszcze podobne rozwiązania dostępne na Amazon/Aliexpress. Szukaj Flat wire, invisible speaker cable, super flat speaker cable i podobne. Edytowano 17 stycznia przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 stycznia Udostępnij Napisano 18 stycznia Jest sporo kabli typu FLAT. Ale nie wiem czy bym kładł taki bezpośrednio pod płytki. Czy chemia nie wejdzie w reakcje, nie uszodzi tej mikro izolacji? Prosze się nie smiać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 stycznia Udostępnij Napisano 18 stycznia Ja też bym pogadał z kafelkarzem i dał taki w zwykłej izolacji o ile to możliwe. Jest z pewnością grubsza niż w tych kablach co pokazałem a i same kable pewnie tańsze. Warstwa kleju to kilka mm więc nie powinno być teoretycznie problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia Jeżli tylko kleju będzie mało idealnie w linii to takie miejsce bedzie podatne na pęknięcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia Dnia 18.01.2024 o 08:57, Piotr Sonido napisał: Jest sporo kabli typu FLAT. Ale nie wiem czy bym kładł taki bezpośrednio pod płytki. Czy chemia nie wejdzie w reakcje, nie uszodzi tej mikro izolacji? Prosze się nie smiać kabel pod plytkami jak najbardziej jednak musi to byc 2x4 oraz isc w kanale ktory wycina sie tarcza do betonu z diamentami,po wlozeniu kabla w kanal mozna go zabezpieczyc bialym cementem ktory po wyschnieciu malujemy PVA i na to mozna klasc klej do plytek apdejt: ofkors kanal tez malujemy pva zanim wlozymy kabel do niego ,mozna tez uzyc sealanta do betonu by nie bylo tam wilgoci ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia 9 minut temu, bora902 napisał: oraz isc w kanale ktory wycina sie tarcza do betonu Tam jest ogrzewanie podłogowe. Pod kabel wystarczy pewnie z 2-3 mm. Pytanie czy tyle miejsca zostało... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia 5 godzin temu, PanKlor napisał: Tam jest ogrzewanie podłogowe. Pod kabel wystarczy pewnie z 2-3 mm. Pytanie czy tyle miejsca zostało... ogrzewanie podlogowe musi miec jakis plan lub zdjecie w pliku .jpg ? jesli nie ma to w takim wypadku trzeba robic kanal po zewnetrznej krawedzi 15-20 cm od scian bo tam szpece nie klada instalacji sa tez rozne typy ogrzewania podlogowego i rozne metody ich montazu dlatego najpierw nalezy ustalic co/kto/jak montowal bo sie moze okazac ze na podlodze jest plyta WBP a nie wylewka cementowa zgadywac to sobie mozna ale ja wiem ze lubicie troche teorii wiec wam ja zapewniam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 19 stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 27 minut temu, bora902 napisał: ogrzewanie podlogowe musi miec jakis plan lub zdjecie w pliku .jpg ? jesli nie ma to w takim wypadku trzeba robic kanal po zewnetrznej krawedzi 15-20 cm od scian bo tam szpece nie klada instalacji sa tez rozne typy ogrzewania podlogowego i rozne metody ich montazu dlatego najpierw nalezy ustalic co/kto/jak montowal bo sie moze okazac ze na podlodze jest plyta WBP a nie wylewka cementowa zgadywac to sobie mozna ale ja wiem ze lubicie troche teorii wiec wam ja zapewniam Owszem lubię teorię mama woli nic już nie kuć, boi się o instalację itp. Stąd jakieś rozwiązanie między posadzką a samymi płytkami. Pewnie z parkietem byłoby łatwiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 20 stycznia Udostępnij Napisano 20 stycznia skoro beda plytki to domyslam sie ze po plytkach beda montowane jakies listwy przypodlogowe wiec moze za nimi schowac kable? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia Dnia 19.01.2024 o 09:53, bora902 napisał: kabel pod plytkami jak najbardziej jednak musi to byc 2x4 oraz isc w kanale ktory wycina sie tarcza do betonu z diamentami,po wlozeniu kabla w kanal mozna go zabezpieczyc bialym cementem ktory po wyschnieciu malujemy PVA i na to mozna klasc klej do plytek apdejt: ofkors kanal tez malujemy pva zanim wlozymy kabel do niego ,mozna tez uzyc sealanta do betonu by nie bylo tam wilgoci ! nie wiem czy tam się to uda Dnia 19.01.2024 o 10:03, PanKlor napisał: Tam jest ogrzewanie podłogowe. Pod kabel wystarczy pewnie z 2-3 mm. Pytanie czy tyle miejsca zostało... właśnie Dnia 20.01.2024 o 22:53, Repugnant napisał: skoro beda plytki to domyslam sie ze po plytkach beda montowane jakies listwy przypodlogowe wiec moze za nimi schowac kable? Albo tak. JAk nie ma to bym je chyba dorobił żeby tylko nie kuć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: nie wiem czy tam się to uda właśnie Albo tak. JAk nie ma to bym je chyba dorobił żeby tylko nie kuć. to sie nie kuje a tylko wycina tarcza ... metoda z kuciem mlotem to tylko pod rury ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 22 stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2 godziny temu, bora902 napisał: to sie nie kuje a tylko wycina tarcza ... metoda z kuciem mlotem to tylko pod rury ! pisałeś o 2x4 - Czyli 4mm kabel? Myślę że do surroundów to nie ma sensu chyba ze to konieczne w betonie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 22 stycznia Udostępnij Napisano 22 stycznia 4mm to ma oslona a nie kabel jak sie cos kladzie "pod plytkami" to musi to byc grube i "porzadne" przynajmniej w teorii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia 22 godziny temu, bora902 napisał: to sie nie kuje a tylko wycina tarcza ... metoda z kuciem mlotem to tylko pod rury ! ok, ok, przepraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia Dnia 22.01.2024 o 07:51, bora902 napisał: to sie nie kuje a tylko wycina tarcza ... metoda z kuciem mlotem to tylko pod rury ! nie chce sie czepiac ale jak juz nawet natniesz bruzde tarcza to i tak musisz to co jest w srodku wykuc:) wiec jest tez element kucia panie budowlancu:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia 21 minut temu, Repugnant napisał: jak juz nawet natniesz bruzde tarcza Chyba ze weźmiesz podwójne/potrójne tarcze - bez dystansów, na styk - i masz gotową szerokość bruzdy bez kucia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia hahahah:) troche pracowalem bruzdownicami wiec nie bede sie sprzeczal:) tak czy siak lepiej to schowac pod listwy niz ciac kuc lub robic inne niebezpieczne i kurzace rzeczy:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia Dnia 23.01.2024 o 18:55, Repugnant napisał: nie chce sie czepiac ale jak juz nawet natniesz bruzde tarcza to i tak musisz to co jest w srodku wykuc:) wiec jest tez element kucia panie budowlancu:) po nacieciu tarcza wystarczy wlozyc przewod i nic nie trzeba kuc jesli kabel antenowy lub hdmi to wycinasz dwa kanaly obok siebie i wkladajac dluto odskakuje swobodnie srodkowa gruba czesc Dnia 23.01.2024 o 20:18, Repugnant napisał: hahahah:) troche pracowalem bruzdownicami wiec nie bede sie sprzeczal:) tak czy siak lepiej to schowac pod listwy niz ciac kuc lub robic inne niebezpieczne i kurzace rzeczy:) pod listwy kable to chowaja amatorzy a nie profesjonalna ekipa po tym mozna poznac fachure co wczesniej robil ogrody jak ten dominik z TVN co udaje budowlanca 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia 5 godzin temu, bora902 napisał: pod listwy kable to chowaja amatorzy a nie profesjonalna ekipa Ja jednak bałbym się ciąć/nacinać podłogę z ogrzewaniem podłogowym i poszedłbym w listwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia 7 minut temu, gienas napisał: Ja jednak bałbym się ciąć/nacinać podłogę z ogrzewaniem podłogowym i poszedłbym w listwy. Ja bym się też nie zdecydował nacinać posadzkę....osłabi to jej strukturę i może kiedyś w tym miejscu pękać. Bezpieczniej jest dać po obrzeżu ściany.Przecież tam też powstanie luka Płytki nie kładzie się do samej ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts