Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Jestem na etapie składania nowego komputera i zastanawiam się nad tematem płyty głównej bo mam upatrzoną ASRockB650E PG Riptide WiFi ale ona nie posiada wyjścia SPDIF i pytanie czy warto szukać innej która będzie miała takie wyjście żeby to właśnie nim połączyć się z DAC? Czy jakoś dźwięku po SPDIF jest lepsza lub ma jakieś inne zalety?

Zaznaczę  że DAC również jeszcze nie mam i tutaj też pytanie czy róże DAC lepiej lub gorzej radzą sobie z sygnałem USB?

Jakby ktoś chciał polecić jakiś DAC powiedzmy do 800zł to się nie obrażę.
Obecnie myślę nad Creative G6

W obecnym komputerze posiadam:

• Słuchawki: Sennheiser HD555
  • Karta dźwiękowa: Creative Sound Blaster X-Fi Platinum Fatal1ty Champion
  • Głośniki: Bose Companion 2 Series II

Z głośnikami i słuchawkami jak na razie nie planuje się rozstawać z karta dźwiękową niestety muszę ze względu na przedni panel którego nie zamontuję do nowej obudowy.

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisano
14 godzin temu, sonic88 napisał:

Dzięki za sugestię. A czy Creative G6 jest dużo gorszy od wyżej wspomnianych?

Nie miałem z nim styczności niestety, ale osobiście unikam sprzętów słuchawkowych, które mają obsługę "7.1" ;) 

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

Ja kupiłem niedawno Toppinga DX3 Pro+ i na starych kolumnach Microlab Solo 7c różnica w stosunku do karty dzwiękowej SB Audigy Rx słyszalna ale w sumie nie aż taka duża, dlatego planuję przejść na monitory studyjne (bo najlepiej nadają się do bliskiego pola, posiadając 6.5 calowe lub 8 calowe woofery)dokupić Daca SMSL DL200 (na najnowszym chipsecie ESS Sabre) i mam nadzieję że progres wgniecie mnie w fotel :) Ten DAC to jedna z ciekawych o ile nie najciekawsza opcja w tej chwili w tej cenie, dostępny nie wiem czemu (tu pytanie może do kolegów ze sklepów audio) tylko na amazonie albo aliexpress . W tym pierwszym przypadku co prawda dostawa w kilka dni więc no problem.:)

Edytowano przez aG3nt