Kenobi Napisano 28 września 2024 Udostępnij Napisano 28 września 2024 (edytowany) Prze ostatni parę dni tak słuchałem muzyki, i było dość efekciarsko z podbitym EQ przy 20Hz Czasem coś zabuczało , czasem czegoś brakowało. Do pierwszych prób zostawiłem głośniki normalnie z BF. Zatkanie portu skarpetą mocno obniżało charakterystykę i to aż do 100Hz (port otwarty, brązowa port zatkany ) Glośniki to Kef R3, ładnie schodzą do 40Hz ale jak widać pokój i akustyka rządzi. Sam SB2000Pro z Kefami tak wyszedł bez żadnych korekt : Największy problem stanowił lej przy 31Hz. Dobrze że Pro ma filtry parametryczne, nie dobrze że tylko 3 bo na ten lej zużyłem wszystkie 3. Muszę znaleźć inne miejsce na subka tyle że wolnego miejsca u mnie brak Po wypełnieniu leja i zabawie z przesunięciem fazy udało się tylko tyle poprawić: zielona linia. Troszkę nie podobało mi się to 40hz tak wysoko i też ta górka przy 80hz ale one pochodzą od kefw więc szybko wsadziłem skarpety z powrotem w porty, i tak mi się ciut bardziej podoba (zielonawa linia) Wreszcie Solar Sailer z Tron Legacy gra wszystkie cztery nuty z właściwym nasyceniem. I nawet podczas pomiaru słychać jak rośnie częstotliwość i pomruk jest w miarę o jednostajnym poziomie głośności. Bez korekty tylko konkretne częstotliwości grały. Potem przyszła córka ze swoim psem demolką i zamknąłem dzwi od pokuju. I charakterystyka zmieniła się na taką (pomarańczowa linia) Jest to kolejny dowód że najważniejsze jest pomieszczenie. Potem jeszcze pobawiłem się portami w subku Ta najniższa linia przy 10Hz to normalny tryb pracy. Środkowa to jeden port zatkany, taki tryb extended, tylko że dziwne że aplikacja dla tego modelu nie ma trybu extended. Skarpeta nie wystarczyła, dwie też, potrzebna była cała koszulka Widać że BF z jednym otworem pracuje w okolicach 16Hz A ta górna linia to nadal jeden port zamknięty tylko że jako w aplikacji nie ma trybu extended to ustawiłem że oba porty są zamknięte 😉 Ustawienie to raczej tylko poglądowe bo nawet przy niskich poziomach głośności membrana lata ze sporymi wychyłami. Ogólnie tego mi brakowało, nie to że nie da się słuchać muzyki bez niego ale zdecydowanie czasami subka brakowało. No i nie testowałem jeszcze większych mocy. Na razie tylko na spokojnie, ale i tak na materacu czuć masaż pleców Edytowano 28 września 2024 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 28 września 2024 Udostępnij Napisano 28 września 2024 Pisząc o fazach pisalem że niebieska i czerwona powinna się pokrywać. I tak jest liczona długość kanału BR Być może liczony wg wzoru który podałeś. Fotkę zapożyczyłem ze stronki https://diyaudio.pl/articles/archiwum-audiomanii/639015-obudowa-po-co Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 28 września 2024 Udostępnij Napisano 28 września 2024 (edytowany) Ta fotka nie ma nic wspólnego z BR Długość fali 30Hz to prawie 12m Jakbyś chciał odwrócić fazę o 180st poprzez długość rury przy 30Hz to byś musiał mieć 6metrów rury i do tego rury o średnicy głośnika. Są takie rozwiązania kinowe, i taka 6m rura pięknie by grała ale nie przy 30Hz ale przy 15Hz (ćwierć fali), wtedy głośnik jest w węźle, mocno obciążony i z małymi wychyłami generuje na wylocie w strzałce, dużą amplitudę. Edytowano 28 września 2024 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kepasa Napisano wczoraj o 06:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:53 Panowie, tylko 1 szybkie pytanie... Więcej zejścia niskich tonów będą miały: KEF R300 czy KLIPSCH RP600 M2 ??? Pozdrawiam wszystkich!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano wczoraj o 08:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:01 (edytowany) Nie wiem jak KEF-y ale mam Klipsche RP-8000 MK2 i z basem jest w muzyce bardzo dobrze (pliki flac), niemniej jak chcę lepiej to włączam REL-a T9i i tutaj bas jest zdecydowanie lepszy; sub podpięty do wzmacniacza kablem neutrik speakon, pliki audio przepuszczam przez RME DAC-2 FS, odcięcie na dac-u daję na 50 Hz. Mam też inny set z JBL Studio 290, i tutaj basu nie brakuje, jest go więcej niż przy Klipschach, dosyć stare trójdrożne kolumny ale tak dobre (dla mnie) że nie chcę się z nimi rozstawać. Edytowano wczoraj o 08:02 przez klips 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 08:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:13 Czyli, dźwięk do suba już wykastrowany idzie z tego co ponizej 50hz ? Tak , czy inaczej jest? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano wczoraj o 08:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:24 10 minut temu, Dedal napisał: Czyli, dźwięk do suba już wykastrowany idzie z tego co ponizej 50hz ? Raczej powyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kepasa Napisano wczoraj o 08:30 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:30 zależy mi właśnie by posiadać 2 kolumny podstawkowe już bez suba (ograniczone miejsce) stąd pytanie o zejście w wymienionych modelach. lub inne podstawkowe które polecicie... Z sybwooferem to większość pewnie miałaby zejście, ale to wtedy nie ich zejście tylko suba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu RME ADI-2 FS ma dwie opcje odcięcia - na 50 Hz i 120 Hz. Ja wybrałem na odcięcie na 50 Hz, gdyż na mój słuch w moim secie tak gra lepiej, tzn. sub odtwarza swoje częstotliwości a kolumny swoje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) 30 minut temu, Chmarski napisał: Raczej powyżej. Jak ustawiasz w amplitunerze odcięcie, to co kastrujesz ? Powyżej czy ponizej odcięcia? Sub jest podpięty do wzmacniacza , ten również dostaje sygnał tylko jednym przewodem rca z Adi , nie oddzielnym dla , kolumn i suba.. Więc, według mnie wzmacniacz dostaje wykastrowany dzwiek ze zrodla , poniżej 50hz . No chyba ze się mylę, więc mnie popraw🙃 Edytowano 23 godziny temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) Myślę i raczej tak jest, że sub bierze na siebie częstotliwości poniżej 50 Hz a cała reszta idzie na kolumny Dobrze to brzmi, jak już wyżej powiedziałem dla mnie lepiej niż same kolumny. Podsumowując - słuchanie okazjonalne raczej bez suba, natomiast jak coś więcej to już z subem. Sorry nie zauważyłem - na wzmacniaczu (nie na amplitunerze kina domowego) nie ustawiam żadnego odcięcia, tylko na dac-u. Wzmacniacze to CAX81 i Roksan K3. Edytowano 23 godziny temu przez klips Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) Ja nie napisałem że masz amplituner , to tylko przykład dla Kolegi wyżej. Dalej uwazam że kastrujesz dźwięk, jeśli sygnał idzie do suba ze wzmacniacza to skąd ma sub pobrać te poniżej 50hz jeśli już do wzmaka dochodzi sygnał z adi bez tych informacji . Jeśli tak Ci pasuje , super , słuchaj. Ja podjąlem aspekt techniczny i z chęcią bym się dowiedział jak jest😉 . Pzdr Ps ciekawi mnie ta funkcja w Adi , jakiś screen z menu ustawień? Może 🙃 Edytowano 23 godziny temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 7 minut temu, Dedal napisał: Ps ciekawi mnie ta funkcja w Adi , jakiś screen z menu ustawień? Może 🙃 Proszę: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) A to nie jest czasem funkcja dla plików DSD ? 🤨 Nic z subem i odcięciem nie ma to wspólnego. Więc, dalej jestem zdania , że z pustego to i Salomon nie naleje . Pzdr Ps Sub gra swoje jak mu z tylu na pokretle odciecie ustawisz , dokąd ma wspomagac fronty. Edytowano 23 godziny temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Zgadza się, jest to funkcja dla DSD. Ale pliki lepiej brzmią po jej aktywowaniu, i jest więcej basu na odcięciu 50 Hz. Co nie oznacza że bez aktywowania jest dużo gorzej, jest niewielka różnica z korzyścią dla DSD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) Ale nie jest to też, do jakiejkolwiek regulacji suba itp Wyjaśnione 🤚 Pzdr Edytowano 22 godziny temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Też mi się rozjaśniło 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, Dedal napisał: Sub jest podpięty do wzmacniacza , ten również dostaje sygnał tylko jednym przewodem rca z Adi , nie oddzielnym dla , kolumn i suba.. Nikt nie zmusza do podpinania suba do wzmacniacza czy amplitunera. Nie wiem jak to wygląda w przypadku tego ADI. Myślałem, o tym że może być tak jak BlueSound Node: Suba podłączam do "subw out", a reszta leci do wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowany) Nikt nie zmusza ,tak , ale nie o tym mowa w tej dyskusji, jak i o tym, jak Ty masz spięte 🤷♀️ Zabrałeś głos , a jak byk Kolega napisał że ma spięte przewodem spikon . Dalej moje tłumaczenia są chyba zbędne , sprawa się wyjaśniła. Po prostu tworzą się jakieś bajki przez takie wpisy , nie doczytane . Pzdr Edytowano 20 godzin temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Może i tak, ale pierwszy raz w życiu słyszę o opcji obcinania dolnego pasma dla subwoofera. Poza tym okazało się, że kolega jednak nie "tnie" pasma dla subwoofera choć o tym pisze. Druga pułapka. Dlatego nie byłem "czujny jak ważka" w przeciwieństwie do Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Okazało się że nic nie tnie . A.gdzie jest napisane że tnie suba od dołu? Suma sumarum , suba tnie sie od góry, kolumny od dołu. Ale to i tak nie ważne , bo w tej konfiguracji ciąć można tylko pokrętłem na subie. A o źródle.nic nie wiemy . Pzdr Edytowano 19 godzin temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 8 minut temu, Dedal napisał: A.gdzie jest napisane że tnie suba od dołu? Ty pytałeś. Nie wiedziałem, ze retorycznie raczej. 4 godziny temu, Dedal napisał: Czyli, dźwięk do suba już wykastrowany idzie z tego co ponizej 50hz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Jesli ktos pisze ze tnie na 50hz w rme i wysyła dalej po rca to chyba od dołu do 50hz bo jeśli od góry nie było by dźwięku, to chyba normalnie . Zdziwiłem się, i dlatego podjąłem temat 🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu A mi pierwsze co przyszło do głowy - "Ale jak to suba od dołu kastrować?". Też się poczułem zobowiązany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Zobowiązany😂 To trzeba było autora dopytac nie mnie cytować Ja pisałem o sygnale całościowo, bo jesli ,wzmacniacz dostawał by sygnał od 50hz wzwyż a sub jest podpięty spikonem czyli sygnał pobiera z wyjść głośnikowych, to by znaczyło że dostaje sygnał juz obciety poniżej 50hz. To jak niby miał by grać od dolu jak nie dostaje nic poniżej 50hz? Ale okazało się że nie ma w Adi żadnej cyfrowej zwrotnicy i po sprawie, zresztą nie można jednym rca podać sygnału dla kolumn od 50hz i pełnego dla suba więc wyszło trochę komicznie . Edytowano 17 godzin temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts