CluelessMind Napisano 21 lutego Autor Udostępnij Napisano 21 lutego Mam jeszcze pytanie co do układu. Gdyby usunąć część tego mebla, to zaznaczone na czerwono. A sub przenieść pod ścianę po prawej, tam gdzie pokazuje zielona strzałka. Czy wtedy kolumna będzie miała wokół wystarczająco dużo miejsca, żeby dźwięk nie był zniekształcony? Ile trzeba zostawić wolnego miejsca wokół takiej kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego 30-50 cm . Kolumny muszą oddychać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CluelessMind Napisano 21 lutego Autor Udostępnij Napisano 21 lutego Dzięki Butler, Piotr! Myślę, że mógłbym przeznaczyć teraz do 2 tys. na te sufitowe. Ogranicza mnie ten sufit podwieszany, 10 cm. Patrzyłem na wyrywki na głośniki i zwykle wymagają więcej miejsca. Czy lepiej będzie jeśli głośnik będzie pod kątem? To nie zaburzy sugerowanych pozycji dla 5.1.2? Zakładam, że zbierając zestaw lepiej jest trzymać się jednaj marki, żeby brzmiało i wyglądało spójnie. Może poza sufitowymi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego Wszystkie sourand mogą być z innej parafii . Centralny z tej samej serii , co fronty. Sub jak najlepszy , albo dwa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego 54 minuty temu, maciek72 napisał: Wszystkie sourand mogą być z innej parafii . Zaraz Cię puryści zjedzą. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego Był czas przywyknąć Chociaż sam lecę na wszystkich takich samych monitorach w ilości 21 sztuk dla 2 kodeków Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 lutego Udostępnij Napisano 22 lutego 23 godziny temu, Butler napisał: No tak, głośnik pod kątem jak w Klipsch. Fajna sprawa. W Taga kopułka wysotonowa jest regulowana. Zobacz po ile ten Klipsch, a po ile Taga A ok jak sięrusza to ok. Bo na zdjęciu jest na wprost. nie miałem z nimi do czynienia. wolałem z tych tańszych wybrac jednak Magnaty 15 godzin temu, maciek72 napisał: Centralny z tej samej serii , co fronty. Może być z innej jak najbardziej. Wiele razy tak miałem. 15 godzin temu, CluelessMind napisał: Dzięki Butler, Piotr! Myślę, że mógłbym przeznaczyć teraz do 2 tys. na te sufitowe. Ogranicza mnie ten sufit podwieszany, 10 cm Monitor Audio ma linie takich FLAT, one Ci wtedy wejdą. Ale na wszelki wypadek sprawdź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 lutego Udostępnij Napisano 22 lutego 17 godzin temu, CluelessMind napisał: Czy lepiej będzie jeśli głośnik będzie pod kątem? To nie zaburzy sugerowanych pozycji dla 5.1.2? Głosnik, a szczególnie wysokotonowy ma być skierowany w miejsce odsłuchu. Prawidłowe ukierunkowanie da Ci bardziej krystaliczny dźwięk. Spora część instalacyjnych atmosow ma regulowany kosz, ponadto kopułka wysokotonowa często da się dodatkowo wychylić. Dla ciekawostki pokazałem Ci uchylny konstrukcyjnie. Przy mierzeniu kątów montażu weź wszystko pod uwagę. 17 godzin temu, CluelessMind napisał: Patrzyłem na wyrywki na głośniki i zwykle wymagają więcej miejsca Nie szukaj na siłę dużych głębokich przetworników, bo zaraz się okaże że jak weźmiesz 8" to tylko sub będzie wiekszy. Sam mam właśnie 8" Klipsch i jak je rozpakowałem to trochę zdębiałem. 6,5" moim zdaniem wystarczy, raczej w 10cm głebokości się zmieścisz. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Można także pomyśleć o "niewidzialnych" głośnikach, ostatnio miałem okazję posłuchać i byłem w szoku biorąc pod uwagę możliwość zaszpachlowania lub zakrycia tapetą: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 marca Udostępnij Napisano 6 marca Ale takie kolumny nie istnieją od dzisiaj https://www.q21.pl/monitor-audio-iv140.html?hash=6967be4a6b36b5c524a9260c7607c0ff&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=4dce795f-8cf2-5005-826c-c8c55e9d2bfe https://www.audiostyl.pl/amina-mobius-5i-niewidzialny-glosnik-p-3799.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 6 marca Udostępnij Napisano 6 marca Pytanie czy ich słuchałeś? Warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 marca Udostępnij Napisano 10 marca Tak. Mieliśmy je w salonie. Tam były te Monitor Audio właśnie. Czy warto? Umówmy się. Technologia która dla wielu jest zbawienna w ich salonach. JA w tej cenie wole klasyczne rozwiazanie. Inni klient jest na to po prostu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 marca Udostępnij Napisano 10 marca Jeśli ktoś planuje salon z głową i audio jest sprawą na którą od samego początku człowiek się pochyli to takie ukryte głośniki są świetną opcją. Można stworzyć pełnoprawne kino domowe które na pierwszy i drugi rzut oka w ogóle nie będzie sprawiało wrażenia, do momentu uruchomienia. To jak sleepery na ulicy Często przewijają się osoby które szukają audio, ale nie akceptują widocznych kolumn by nie zaburzały ergonomii i wizji dekoratora wnętrz. To właśnie opcja dla nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CluelessMind Napisano 24 marca Autor Udostępnij Napisano 24 marca (edytowany) Czy MONITOR AUDIO CS160 na sufit będą ok? Czy coś taniej lub drożej? (Chodzi o 5.1.2) https://www.uniwexaudio.pl/pro,2577.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=9546f42a-75e4-4621-6f21-e281aadb50b1 Wciąż się zastanawiam czy pozmieniać te meble, żeby zrobić przestrzeń dla kolumn czy zmienić kolumny na on-wall. Jeśli pójdę w on-wall + sub to audio będzie ok czy gorsze niż przy kolumnach podłogowych? Sub i tak będzie, nawet przy kolumnach. Centralny też robić wtedy on-wall czy tradycyjny leżący na szafce pod TV? Edytowano 24 marca przez CluelessMind Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 marca Udostępnij Napisano 25 marca 9 godzin temu, CluelessMind napisał: Czy MONITOR AUDIO CS160 na sufit będą ok? Czy coś taniej lub drożej? (Chodzi o 5.1.2) https://www.uniwexaudio.pl/pro,2577.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=9546f42a-75e4-4621-6f21-e281aadb50b1 Wciąż się zastanawiam czy pozmieniać te meble, żeby zrobić przestrzeń dla kolumn czy zmienić kolumny na on-wall. Jeśli pójdę w on-wall + sub to audio będzie ok czy gorsze niż przy kolumnach podłogowych? Sub i tak będzie, nawet przy kolumnach. Centralny też robić wtedy on-wall czy tradycyjny leżący na szafce pod TV? To Atmosa jak najbardziej. On walle mają z reguły nieco gorsze budowanie sceny. Chodź to tez nie zawsze. Na on wallach słabo zmuzyką raczej. Podłogowe w kinie tez nie są konieczne wystarsza monitory. Centralny robił bym klasyczny jesli tylko masz miejsce. Ale wiem że to kwestia tez wyglądu. W to nie wchodze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CluelessMind Napisano 28 marca Autor Udostępnij Napisano 28 marca Dnia 25.03.2024 o 08:03, Piotr Sonido napisał: To Atmosa jak najbardziej. On walle mają z reguły nieco gorsze budowanie sceny. Chodź to tez nie zawsze. Na on wallach słabo zmuzyką raczej. Podłogowe w kinie tez nie są konieczne wystarsza monitory. Centralny robił bym klasyczny jesli tylko masz miejsce. Ale wiem że to kwestia tez wyglądu. W to nie wchodze. Znalazłem jeszcze Monitor Audio C165 T2 "wyposażony został w podwójne, niezależne od siebie ruchome przetworniki wysokotonowe C-CAM oraz 6,5-calowy przetwornik basowy z podwójną cewką, pozwalające uzyskać wysokiej jakości dźwięk stereo z jednego głośnika." Czy to wpłynie pozytywnie na jakość? I czy ma znaczenie przy przeznaczeniu sufitowym? Bo cena niewiele wyższa. Co do on-wall vs. kolumny to chciałbym, żeby muzyka brzmiała fajnie. Tylko czy zauważę, ze on-wall coś brakuje jeśli nie jestem audiofilem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca Zależy jakiej klasy onwall kupisz i jaki sub wypełni bas. Bym mógł się pozbyć podłogówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 marca Udostępnij Napisano 29 marca To są sufitowe. Dobrze że sa kierunkowe. Daje to nie co bardziej rozproszony dzwięk idaje możliwośc jednak regulacji jak już zamontowane w suficie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 29 marca Udostępnij Napisano 29 marca 19 godzin temu, CluelessMind napisał: Znalazłem jeszcze Monitor Audio C165 T2 "wyposażony został w podwójne, niezależne od siebie ruchome przetworniki wysokotonowe C-CAM oraz 6,5-calowy przetwornik basowy z podwójną cewką, pozwalające uzyskać wysokiej jakości dźwięk stereo z jednego głośnika." Czy to wpłynie pozytywnie na jakość? I czy ma znaczenie przy przeznaczeniu sufitowym? Bo cena niewiele wyższa. CS to seria 'slim', natomiast ten C165 ma już normalną głębokość. Obejrzyj sobie poniższy materiał na YT. Tu są bardzo fajnie zaprezentowane wszystkie głośniki produkcji Monitor Audio do montażu na suficie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts