Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Czy jest jakis sposob (podobno jest) aby odtworzyć Dolby atmos na  TV Philipsa wejscie HDMI Arc (65pus7304/12) ma w funkcji Dolby Atmos  , na Soundbar SAMSUNG HW-Q930C  wejscie eArc.

Jak widac mamy roznice TV Arc a glosniki eArc.     Wiec jakis konwerter tutaj mi to zepnie ? Albo tez cos czytalem ze Apple TV/Chromecast 4 zadziala .

Bo jak sobie podepne poprostu TV Arc do Samsunga 990C Soundbar eArc to nic z DolbyAtmos:/

Prosze poratuje ktos odp?  Dodaje jeszcze taki rysunek amatorski jak to wyglada technicznie.

Pozdrawiam!

PLAN-AUDIO.DolbyA..png

Napisano

Piszesz że szukasz Dolby Atmos. Mam pytanie, co jest źródłem tego Atmosa.

a) Jeśli streamy typu Netflix czy Disney+ to Dolby Atmos jest kompatybilne zarówno ze starszym ARC jak u nowszym eARC bo dźwięk jest zakodowany w DD+ (E-AC3). Jednym słowem, powinien być.

b) Jeśli do TV masz podłączone źródło filmów z płyty BluRay (konsola, player BD), to znaczy że audio zakodowane jest w TrueHD, co z kolei powoduje że dźwięk przekazywany przez ARC będzie degradowany do DD (AC3) a zawarty Atmos "wycięty"