Skocz do zawartości

Heco Revolution 9...coś więcej

pablo11

Recommended Posts

23 godziny temu, pablo11 napisał:

Piotrze jakie kolumny twoim zdaniem warto odsłuchać,żeby brzmiały na tym poziomie co Heco tzn.góra czytelna jak w powyższych niemęcząca,lecz czytelna,ale jednak z bardziej obszernym i miękkim basem ?

Dali tak grają. Albo Monitor Audio Gold.

Dali z hybrydowym wysokotonowym mają dużo jej ale bas mają miekki. Z tym że moim zdaniem Heco ma wiekszy. Ale jest inne odczucie ze względu na barwę. Goldy tez są bardziej nasycone basowo.

19 godzin temu, pablo11 napisał:

Kef r 900 słuchałeś ich może ?

Dużo basu ale bardzo ciekawy.

15 godzin temu, pablo11 napisał:

A Pylon jade 30 ,wiesz coś o nich bo coś tam jest na YouTube,ale niewiele materiału o nich a ponoć brzmią potężnie?

Ale one nie mają takiej rozdzielczej góry.

Albo na przykład używane Tannoy XT8F one też grały tak jak szukasz.

Starsze Sonusy z linii Venere grały także bardzo poteżnie.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dali tak grają. Albo Monitor Audio Gold.

Dali z hybrydowym wysokotonowym mają dużo jej ale bas mają miekki. Z tym że moim zdaniem Heco ma wiekszy. Ale jest inne odczucie ze względu na barwę. Goldy tez są bardziej nasycone basowo.

Dużo basu ale bardzo ciekawy.

Ale one nie mają takiej rozdzielczej góry.

Albo na przykład używane Tannoy XT8F one też grały tak jak szukasz.

Starsze Sonusy z linii Venere grały także bardzo poteżnie.

Bardzo ci dziękuję za cenne wskazówki 👍

• 2 weeks later...
Dnia 21.01.2025 o 07:30, Piotr Sonido napisał:

Nie ma sprawy. Daj znać jak czegoś odsłuchasz.

Piotrze wypożyczyłem sobie na weekend z czystej ciekawości Heco AURORA 1000 , rzeczywiście jak na tą cenę grają nieźle,lecz co najmniej dwie klasy niżej od Revolution.Basu jest sporo,ale dla mnie on jest jeszcze trochę za twardy,jakie kolumny mają troszkę bardziej miękki i klasy Revolution,żeby się nie cofać,bo ten bas w autorach jest twardy ,a mnie nie chodzi ani o miękki ani twardy jak z tych papierowych membran ,tylko "sprężysty" zmiękczony jak w diamondach ale trochę mniej żeby go było,żeby nie dominował jak w diamond 30 mkii ?

Dnia 21.01.2025 o 07:30, Piotr Sonido napisał:

Nie ma sprawy. Daj znać jak czegoś odsłuchasz.

Śmieje się bo moja żona mówi ,że te Aurory zniekształciły jej ulubioną muzykę 😁,ciężką będzie teraz dogodzić dźwiękowo,no i wizerunkowo.

24 minuty temu, Bogusław 66 napisał:

Dynaudio, może też ... Focal

Dzięki będę sprawdzał,w moim pomieszczeniu na pewno w autorach nie jest wcale  za dużo basu tylko chodzi mi o to aby był bardziej sprężysty niż twardawy,aby nie miał takiego konturu tylko lekką miękkość.

Bo tak na marginesie Bogusławie to góra w aurorach jest dość szczegółowa ,nie jest wcale "schowana" tak jak czytałem ,tyle ,że jej jakość i "elegancja brzmienia" ,jej taka jakby to powiedzieć klasa ,jest wręcz "robotnicza" przy szlachetnej górze z Revolution,chaos i wybijające się niektóre spółgłoski ,sybilanty wyskakujące jak Filip z konopi ,nie wiadomo skąd i dlaczego, naprawdę bardzo doceniam Heco Revolution,tylko,żeby ten bas był troszkę bardziej miękki,pokombinuję jeszcze z różnymi wzmacniaczami.👍

56 minut temu, Bogusław 66 napisał:

Wzmacniacz? miałeś sprawdzić cos z lampami na pokładzie i co?

Sprężysty bas? to koliduje z lekką czy większa miękkością.

Inna opcja to okablowanie pokroju Harmonix .. najlepiej komplet.

Jeszcze nie sprawdzałem wzmacniacza,ale będę sprawdzał niebawem,akurat tak wyszło,że wypożyczyłem kolumny bo ostatnio sobie czytałem o różnych i skoro dużo opini ,że aurora ma tak bardzo dużo basu to czemu nie sprawdzić,ale bardziej w diamondach podobał mi się bas,to znaczy w tą stronę bardziej,taki bardziej miękki,bo dla mnie "sprężysty" to nie to samo co "sztywny" czy miękki,sprężysty jest pomiędzy miękkim a sztywnym ( twardym). A no i w diamondach jest go o wiele więcej, bynajmniej w moim pomieszczeniu niż w aurorach.W Heco barwa basu mi nie pasuje,tą sztywność,być może wzmacniacz coś zmieni,no i może to okablowanie.

1 godzinę temu, Bogusław 66 napisał:

Wzmacniacz? miałeś sprawdzić cos z lampami na pokładzie i co?

Sprężysty bas? to koliduje z lekką czy większa miękkością.

Inna opcja to okablowanie pokroju Harmonix .. najlepiej komplet.

Teraz widzę,że sobie ironizujesz moje podejście do sprawy,kable po 15 koła.A ja powiem tylko tyle,że będę sobie po kolei wypożyczał różne wzmacniacze i kolumny i możesz sobie żartować że mnie ,a i tak ,żeby zajęło mi to rok czy dwa,znajdę swoje brzmienie,a już jestem bliżej niż dalej,bo wiem jak ma brzmieć mój system,jeszcze kilka miesięcy temu tego nie wiedziałem,ale jestem bardzo uparty i osiągnę swój cel,kwestia czasu ,bo nie chcę pozbywać się swoich kolumn dopóki nie skompletuję drugiego zestawu.