terracan1929 Napisano 30 marca 2024 Napisano 30 marca 2024 Czy któryś z kolegów ma doświadczenia w tej materii ? Chodzi mi o leasing sprzętu audio. Prowadzę firmę, ale sprzęt zawsze kupowałem prywatnie, nigdy nie brałem faktur na firmę. Czy Wy, koledzy prowadzący działalność, także kupujecie sprzęta "prywatnie" ? A może robię błąd, nie biorąc faktur na firmę ? Czy "przerabialiście" już temat leasingu takich urządzeń ? macie może jakieś doświadczenia? Bo w salonach proponują taką formę finansowania zakupu. Chodzi za mną wmak za 30 tysi, mam aprobatę drugiej połówki (jak to wybrzmiało ) i pomyślałem o leasingu. Tylko nie wiem, czy "tak można"....tak, aby nie narobić sobie problemów na "kiedyś tam". Może ktoś coś podpowie ? Odpisz, cytując
Kw202 Napisano 30 marca 2024 Napisano 30 marca 2024 Zależy od rodzaju działalności jaką prowadzisz, nasza księgowa się osr.... Straszyła kontrolami itp. Jaki wzmak wpadł ci w ucho? Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 30 marca 2024 Autor Napisano 30 marca 2024 5 minut temu, Kw202 napisał: Zależy od rodzaju działalności jaką prowadzisz, nasza księgowa się osr.... Straszyła kontrolami itp. Jaki wzmak wpadł ci w ucho? Doradztwo i nadzór...... A sprzęt nawet nie że wpadł w ucho, a w oko Oczywiście Yamaszka, tym razem wyższy od mojego model - AS 3200. Prześladuje mnie od lat Odpisz, cytując
Kw202 Napisano 30 marca 2024 Napisano 30 marca 2024 9 minut temu, terracan1929 napisał: Prześladuje mnie od lat Marzenia kolego trzeba spełniać, same się nie spełnią 😉 Myślę że branża odpowiednia żeby wrzucić tego typu sprzęt w koszty. Odpisz, cytując
halik Napisano 4 kwietnia 2024 Napisano 4 kwietnia 2024 Da radę, księgowa co prawda może się lekko skrzywić ale powinno przejść bez problemu Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 4 kwietnia 2024 Napisano 4 kwietnia 2024 Sprzęt audio na firmę? To nie powinno być coś związanego z audio, żeby można wrzucić w koszta? Odpisz, cytując
stach_s Napisano 4 kwietnia 2024 Napisano 4 kwietnia 2024 9 minut temu, Adi777 napisał: Sprzęt audio na firmę? To nie powinno być coś związanego z audio, żeby można wrzucić w koszta? Niekoniecznie, bo możesz na przykład kupić system audio na cele reprezentacyjne, żeby godnie podejmować gości w biurze Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 4 kwietnia 2024 Napisano 4 kwietnia 2024 26 minut temu, stach_s napisał: Niekoniecznie, bo możesz na przykład kupić system audio na cele reprezentacyjne, żeby godnie podejmować gości w biurze Noo, ja bym się nie odważył 😏 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 4 kwietnia 2024 Napisano 4 kwietnia 2024 5 minut temu, Adi777 napisał: Noo, ja bym się nie odważył 😏 Do odważnych świat należy... Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 4 kwietnia 2024 Napisano 4 kwietnia 2024 Przed chwilą, stach_s napisał: Do odważnych świat należy... Oczywiście, ale za odwagę można też dostać karę i to niemałą, u mnie w ojro, także ewentualne zakupy na firmę wolę przedyskutować z księgową. Może w Polsce jest inaczej, nie mam pojęcia. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 28 kwietnia 2024 Autor Napisano 28 kwietnia 2024 Wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze podpowiedzi. Wszystkie za i przeciw. @Adi777, @Kw202, @halik, @stach_s Za wszystkie dziękuję Skończyło się na tym, że wynegocjowałem przyzwoity rabat i wyszedłem z założenia - "nie przeginaj pały" i zamówiłem wzmacniacz "prywatnie". Poza tym, za odważny to ja nigdy nie byłem (no ok, po 0,7 na głowę - ale to się chyba nie liczy ). Także za ok miesiąc nowy wzmacniacz, zakupiony na osobę prywatną, zagości w moim salonie 1 1 Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 17 maja 2024 Napisano 17 maja 2024 Na stronie infaktu wznalazłem taką wzmiankę Cytat 15. Telewizory i sprzęt audio W odniesieniu do części działalności, można nawet udowodnić potrzebę zakupu telewizora i sprzętu audio, np. radia. Dotyczy to zwłaszcza branż związanych z reklamą, PR-em i mediami oraz firm, w których telewizja lub radio służą rozrywce klientów. Pozostali przedsiębiorcy powinni przygotować odpowiednie wyjaśnienie motywujące zakup takiego wyposażenia. Uzasadnieniem nie może być uprzyjemnienie czasu pracy samemu przedsiębiorcy. żródło: https://www.infakt.pl/blog/darmowe-ebooki/51-pomyslow-na-koszty-firmowe/ 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts