Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czy któryś z kolegów ma doświadczenia w tej materii ?

Chodzi mi o leasing sprzętu audio.

Prowadzę firmę, ale sprzęt zawsze kupowałem prywatnie, nigdy nie brałem faktur na firmę.

Czy Wy, koledzy prowadzący działalność, także kupujecie sprzęta "prywatnie" ?

A może robię błąd, nie biorąc faktur na firmę ?

Czy "przerabialiście" już temat leasingu takich urządzeń ? macie może jakieś doświadczenia?  Bo w salonach proponują taką formę finansowania zakupu.

Chodzi za mną wmak za 30 tysi, mam aprobatę drugiej połówki (jak to wybrzmiało :) ) i pomyślałem o leasingu. Tylko nie wiem, czy "tak można"....tak, aby nie narobić sobie problemów na "kiedyś tam".

Może ktoś coś podpowie ?

Napisano
5 minut temu, Kw202 napisał:

Zależy od rodzaju działalności jaką prowadzisz, nasza księgowa się osr....

Straszyła kontrolami itp. 

Jaki wzmak wpadł ci w ucho?

Doradztwo i nadzór...... 

A sprzęt nawet nie że wpadł w ucho, a w oko :)

Oczywiście Yamaszka, tym razem wyższy od mojego model - AS 3200.

Prześladuje mnie od lat :) 

Napisano
9 minut temu, terracan1929 napisał:

Prześladuje mnie od lat :)

Marzenia kolego trzeba spełniać, same się nie spełnią 😉

Myślę że branża odpowiednia żeby wrzucić tego typu sprzęt w koszty. 

Napisano
9 minut temu, Adi777 napisał:

Sprzęt audio na firmę? To nie powinno być coś związanego z audio, żeby można wrzucić w koszta? 

Niekoniecznie, bo możesz na przykład kupić system audio na cele reprezentacyjne, żeby godnie podejmować gości w biurze :D

Napisano
Przed chwilą, stach_s napisał:

Do odważnych świat należy...

Oczywiście, ale za odwagę można też dostać karę i to niemałą, u mnie w ojro, także ewentualne zakupy na firmę wolę przedyskutować z księgową. Może w Polsce jest inaczej, nie mam pojęcia.

• 4 weeks later...
Napisano

Wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze podpowiedzi. Wszystkie za i przeciw.

@Adi777, @Kw202, @halik, @stach_s Za wszystkie dziękuję :) 

Skończyło się na tym, że wynegocjowałem przyzwoity rabat i wyszedłem z założenia - "nie przeginaj pały" i zamówiłem wzmacniacz "prywatnie".

Poza tym, za odważny to ja nigdy nie byłem (no ok, po 0,7 na głowę - ale to się chyba nie liczy :) ).

Także za ok miesiąc nowy wzmacniacz, zakupiony na osobę prywatną, zagości w moim salonie :) 

• 3 weeks later...
Napisano

Na stronie infaktu wznalazłem taką wzmiankę

Cytat

15. Telewizory i sprzęt audio

W odniesieniu do części działalności, można nawet udowodnić potrzebę zakupu telewizora i sprzętu audio, np. radia. Dotyczy to zwłaszcza branż związanych z reklamą, PR-em i mediami oraz firm, w których telewizja lub radio służą rozrywce klientów. Pozostali przedsiębiorcy powinni przygotować odpowiednie wyjaśnienie motywujące zakup takiego wyposażenia. Uzasadnieniem nie może być uprzyjemnienie czasu pracy samemu przedsiębiorcy.

żródło: https://www.infakt.pl/blog/darmowe-ebooki/51-pomyslow-na-koszty-firmowe/