terracan1929 Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca Czy któryś z kolegów ma doświadczenia w tej materii ? Chodzi mi o leasing sprzętu audio. Prowadzę firmę, ale sprzęt zawsze kupowałem prywatnie, nigdy nie brałem faktur na firmę. Czy Wy, koledzy prowadzący działalność, także kupujecie sprzęta "prywatnie" ? A może robię błąd, nie biorąc faktur na firmę ? Czy "przerabialiście" już temat leasingu takich urządzeń ? macie może jakieś doświadczenia? Bo w salonach proponują taką formę finansowania zakupu. Chodzi za mną wmak za 30 tysi, mam aprobatę drugiej połówki (jak to wybrzmiało ) i pomyślałem o leasingu. Tylko nie wiem, czy "tak można"....tak, aby nie narobić sobie problemów na "kiedyś tam". Może ktoś coś podpowie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca Zależy od rodzaju działalności jaką prowadzisz, nasza księgowa się osr.... Straszyła kontrolami itp. Jaki wzmak wpadł ci w ucho? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 30 marca Autor Udostępnij Napisano 30 marca 5 minut temu, Kw202 napisał: Zależy od rodzaju działalności jaką prowadzisz, nasza księgowa się osr.... Straszyła kontrolami itp. Jaki wzmak wpadł ci w ucho? Doradztwo i nadzór...... A sprzęt nawet nie że wpadł w ucho, a w oko Oczywiście Yamaszka, tym razem wyższy od mojego model - AS 3200. Prześladuje mnie od lat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca 9 minut temu, terracan1929 napisał: Prześladuje mnie od lat Marzenia kolego trzeba spełniać, same się nie spełnią 😉 Myślę że branża odpowiednia żeby wrzucić tego typu sprzęt w koszty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia Da radę, księgowa co prawda może się lekko skrzywić ale powinno przejść bez problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia Sprzęt audio na firmę? To nie powinno być coś związanego z audio, żeby można wrzucić w koszta? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia 9 minut temu, Adi777 napisał: Sprzęt audio na firmę? To nie powinno być coś związanego z audio, żeby można wrzucić w koszta? Niekoniecznie, bo możesz na przykład kupić system audio na cele reprezentacyjne, żeby godnie podejmować gości w biurze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia 26 minut temu, stach_s napisał: Niekoniecznie, bo możesz na przykład kupić system audio na cele reprezentacyjne, żeby godnie podejmować gości w biurze Noo, ja bym się nie odważył 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia 5 minut temu, Adi777 napisał: Noo, ja bym się nie odważył 😏 Do odważnych świat należy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia Przed chwilą, stach_s napisał: Do odważnych świat należy... Oczywiście, ale za odwagę można też dostać karę i to niemałą, u mnie w ojro, także ewentualne zakupy na firmę wolę przedyskutować z księgową. Może w Polsce jest inaczej, nie mam pojęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 28 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia Wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze podpowiedzi. Wszystkie za i przeciw. @Adi777, @Kw202, @halik, @stach_s Za wszystkie dziękuję Skończyło się na tym, że wynegocjowałem przyzwoity rabat i wyszedłem z założenia - "nie przeginaj pały" i zamówiłem wzmacniacz "prywatnie". Poza tym, za odważny to ja nigdy nie byłem (no ok, po 0,7 na głowę - ale to się chyba nie liczy ). Także za ok miesiąc nowy wzmacniacz, zakupiony na osobę prywatną, zagości w moim salonie 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 17 maja Udostępnij Napisano 17 maja Na stronie infaktu wznalazłem taką wzmiankę Cytat 15. Telewizory i sprzęt audio W odniesieniu do części działalności, można nawet udowodnić potrzebę zakupu telewizora i sprzętu audio, np. radia. Dotyczy to zwłaszcza branż związanych z reklamą, PR-em i mediami oraz firm, w których telewizja lub radio służą rozrywce klientów. Pozostali przedsiębiorcy powinni przygotować odpowiednie wyjaśnienie motywujące zakup takiego wyposażenia. Uzasadnieniem nie może być uprzyjemnienie czasu pracy samemu przedsiębiorcy. żródło: https://www.infakt.pl/blog/darmowe-ebooki/51-pomyslow-na-koszty-firmowe/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts